Евросъюзът ще се въоръжава, събира легион за борба с тероризма

Брюксел предлага на страните общо купуване на оръжие
7 юни 2017 19:40,
66
Евросъюзът ще се въоръжава, събира легион за борба с тероризма
Снимка: архив, Reuters

Общи изследвания в отбраната, купуване на оръжие и части за борба с тероризма, предложи Европейската комисия във визията си за отбраната и сигурността. Тя е част от Бялата книга за бъдещето на Европа, която Брюксел готви за развитието на ЕС след напускането на Великобритания.

"Не предлагаме обратен сценарий, тъй като имаме категорична подкрепа от гражданите", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Федерика Могерини, която отговаря за външната политика и за отбраната на ЕС.

Брюксел представи изследване, според което две трети от гражданите искат обща отбрана и сигурност. Според него 75% от българите искат европейска отбрана, само 14% са против, а всеки 10-и няма мнение.

Най-застрашени се чувстват прибалтийските държави и Германия, а най-дистанцирани към идеята за обща отбрана са шведите и австрийците.

Европейската комисия предлага създаването на Европейски фонд за отбрана, от който да се финансират изследвания, да се разработват прототипи на оръжие и да се купува въоръжение. Първата обява за обществена поръчка в разработките ще бъде обявена още днес, съобщи вицепрезидентът на Еврокомисията Юрки Катайнен.

Условието е няколко държави и филми да се обединяват, за да кандидатстват за европейските пари. Европейският бюджет ще има по 500 млн.евро за целта до 2020 г., а след това плановете са да се харчат по 1 милиард евро годишно.

Еврофинансирането може да се ползва да се купуват хеликоптери, дронове и сателити например, които после да се ползват заедно от страните, които са участвали в поръчката. Брюксел смята, че така ще могат да се договарят по-добри цени с производителите заради по-големите заявки. За да могат да получат европейските страни, трябва да участват поне 3 компании от поне 2 страни членки, се казва в предложението на Еврокомисията.

В момента 80% от обществените поръчки се реализират национално, като общ пазар в отбраната не съществува. Катайнен намекна и че харченето на 2% от БВП, поискано от американския президент Доналд Тръмп от членовете на НАТО, може да се изчислява и общо за европейските членове, вместо всяка страна да трябва сама да отделя пари.

Освен това Европейската комисия предлага и изграждане на общи военни сили, които „да оказват солидарност при хибридни, кибер и терористични атаки“. Катайнен поясни, че под хибридни атаки се разбира „спиране на медии, спиране на електричество, проблеми в банковите транзакции и др.“.

"В момента можем да си помагаме при кибер нападения, но ако бъде изключен токът или става дума за свободата на медиите, ние сме дотук", каза вицепрезидентът на Еврокомисията.

Могерини добави, че общите способности ще се използват и за мироопазващи операции, за  военни съветници по света. Предвиждат се и бойни части, които да участват в антитерористични операции извън ЕС. Съюзът и сега има бойни групи, но те никога не са задействани, тъй като страните членки не могат да се разберат кой и как ще плаща разходите.

Въпреки амбициозните планове, предложени днес, Могерини заяви, че "ЕС няма да става военен съюз" и че "не иска да конкурира НАТО". 

Дали и как ще се реализира предложението за европейската отбрана ще зависи "единствено от политическата воля на страните членки", каза Катайнен. Сега разработката на ЕК отива в страните членки, където се очаква правителствата, гражданите и националните парламенти да се произнесат по нея преди края на годината.

От утре ЕС за първи път ще има собствена военна структура, която ще поеме командването на тренировъчните мисии на ЕС в Централноафриканската република, Мали и Сомалия.

Тя е ситуирана в Брюксел и ще поеме част от задълженията на командирите на операциите, които ще се занимават вече само с работата на терен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: оръжиеотбранаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
17
 
! Отговори
как се правят пари преди 6 години
Израелците дават пари на САЩ от там янките плащат на Ердоганя да въоражава ИДИЛ . За пари ,петрол всичко може дори хората да *** в безмислени войни ! Нашият Боко вече го погали баба Меркел за посредник между Турция и брюкселите казаха го официално по новините . Нещата все повече отиват в лай на та !
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ще събира чуждестранен легион да охранява преялите европейци. Които викат имигранти от Третия свят да им вършат черната работа. Или сами ще си вършат черната работа, или ще станат като САЩ - една шарена нация от всичко. Западна Европа е загубена вече.
6
2
 
13
 
! Отговори
Куку преди 6 години
Като чета кои били най-застрашените и ми става и тъжно и смешно....
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терора може да бъде победен само с любов, цветя, плюшени мечета и *** концерти. Успех б борбата!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде нови данъци и преливане от пусто в празно.Някой въобще вярва ли четози батальон или легион или Бог знае какво там, въобще ще свърши някаква работа освен да взима големи заплати.
3
3
 
21
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Като се замисля че ревяхте дето комунизма бил мракобеснически строй и започвам да се чудя к'ва е тая демокрация дето иде скоро всички ше имат чипове и ше се знае какво мислят и къде ходят ...май предпочитам стария свят с комунизма и плочиър на битълс разменвни тайно
2
2
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Това направо нов вид комунизъм, хахаха.Всичко е общо с моето си е мое.
1
2
 
23
 
! Отговори
к преди 6 години
Приказки на ес