Брюксел взема на ръчно управление еврофондовете

Еврокомисарка се отметна от интервю, че без европрокуратура няма фондове
Обновена: 8 юни 2017 16:42 | 8 юни 2017 16:15,
23
Брюксел взема на ръчно управление еврофондовете
Снимка: архив, Reuters

България и още 19 еврочленки приеха правила за създаването на Европейска прокуратура, която ще разследва корупция и злоупотребите с еврофондове и укриването на ДДС в няколко страни.

Досега разследванията по нарушаване на правилата за европейско финансиране бяха ангажимент на националните власти, но Брюксел иска да контролира по-изкъсо харченето на общите пари и укриването на ДДС, част от което отива директно в европейския бюджет.

След като новият орган бъде въведен, независимите европейски прокурори ще имат правомощия да провеждат разследвания и да повдигат и поддържат обвинения за престъпления, засягащи бюджета на Съюза, като корупция или измами със средства на ЕС или трансгранични измами с ДДС.

Засега 20 от 28-те еврочленки са обявили, че ще разчитат на европрокуратурата, включително България. Останалите отказват да участват и затова новият регламент ще се прилага като засилено сътрудничество, но остава отворен за новоприсъединили се. Европрокурори няма да има в Унгария, Полша, Великобритания, Дания, Швеция, Холандия, Малта и Ирландия.

Още по темата

Опашката пред прокуратурата може да стане по-дълга, ако Брюксел реши да обвърже достъпа до европейските фондове с участието в новата служба. Еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова заяви в интервю, че това ще бъде именно така, но по-късно неин говорител обяви, че тя е била неправилно цитирана. Говорителят на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер добави, че засега е ясно, че такава връзка няма да се прави до 2020 г. Правилата за работа на еврофондовете са договорени дотогава, но те ще бъдат променени за следващия бюджетен период. Германия вече съобщи, че смята, че еврофинансирането трябва да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона в страните членки.

Европейската прокуратура ще функционира като единна прокуратура на територията на всички участващи държави членки. Тя ще бъде независима както от евроинституциите, така и от националните власти.

Във всяка от участващите държави ще бъдат определени делегирани прокурори с двойна функция. Те ще могат да разследват както престъпления на национално ниво, така и в такива, които се водят от централната служба. Ако европрокуратурата обаче реши да поеме „дело“, тя ще го изземе от националните органи, които повече няма да имат контрол върху разследването и решението дали да го прекратят или да го внесат в съда, решиха правосъдните министри днес в Люксембург.

Европейската прокуратура ще се занимава с всички престъпления по европроекти  и измами с ДДС над 10 000 евро, а когато са замесени няколко страни, прагът ще от 10 милиона евро.

Европрокуратурата ще пести време, защото няма да иска информация по процедурите за съдебно сътрудничество, ще може да си я взема директно и ще може да повдига обвинения срещу престъпниците направо пред националните съдилища.

Това е коренна промяна от сегашното положение, при което Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която досега разследваше подобни престъпления, разнищваше престъпниците, но можеше само да препоръча на националните власти да ги изправят пред съд.

Правосъдната министърка Цецка Цачева приветства днес в Люксембург постигането на съгласие, като изрази надежда, че държавите ще си сътрудничат, за да хващат престъпниците.

Очаква се до октомври Европейският парламент също да даде съгласие за създаването на Европрокуратурата, след която тя ще може да се сформира и да започне да работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: европрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОРИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ПИШАТ В КНИГИТЕ СИ, ЧЕ ГЕРБ Е ЕДНА ШАЙКА.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ НА РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ И БЪЛГАРИЯ. ДА СЕ ОТСТРАНИ ТАЗИ КОРУМПИРАНА ШАЙКА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО, ДА ДОЙДАТ ГЕРМАНЦИ - ПРАВИТЕЛСТВО, СЪД, ПРОКУРАТУРА.ЗА ЕДНА ГОДИНА ЩЕ СТАНЕМ ВОДЕЩА ИСОНОМИКА.
17
2
 
3
 
! Отговори
Срочно преди 6 години
Да се изисква Брюксел да преведе до цент похарчените от БЪлгария десетки милиарди ограбени от БЪлгарския народ живи левове за тн"ЕВрофондове".
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,направо да го вземат на ПЕДАЛНО УПРАВЛЕНИЕ!Нали *** сега са на власт!А на евростадото би трябвало да му е все тая от тия "еврофондове" - узаконеният подкуп,който централата на райха плаща на колониалната администрация!То,стадото,и без това "живее"(съществува) все още,благодарение на заемите от банките,срещу които вече е заложило и земята и природните си ресурси.Де факто то се намира на територия,собственост на банките,с други думи,то вече няма нито сибствена територия,нито държава!
15
2
 
4
 
! Отговори
www преди 6 години
КОЛКОТО ПАРИ ВЗЕМАМЕ ОТ ЕВРОПА ТОЛКОВА СА ИМ И ЗАПОВЕДИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НА НАС НИ Е ИЗГОДНО ИЛИ НЕ .....
14
1
 
7
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 6 години
Брюксел е на последни издихания .Та нали ЕС има ОЛАФ ???За какво трябва още една Дублираща Огромна Скъпо Платена Администрация ???Защо ЕС копира БГ Модела за нищонеправеща Администрация ???
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано стъпка по стъпка цялата ни съдебна власт премине към Брюксел!
12
0
 
9
 
! Отговори
е-пенсионер преди 6 години
Ееее това е пагубна новина за електората на ГЕРБ,БСП,ДПС и прочие но най вече на първите.Такъв живот за пишман "земеделците" с по 20 хиляди декара,една култура(пшеница или ечемик разбира се),три комбайна и две ултра скъпи лимузини пред кооперацийката едва ли ще се повтори някога.Ако това е земеделие,аз съм инженер щото снощи си смених крушката в хола!
11
0
 
7
 
! Отговори
Ддд преди 6 години
Дано и бг съда да го шкартират и тогава наистина всичко ще зависи от гражданите
10
0
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Алелуя
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нас ни трябва единен европейски съд, който ще бъде достатъчно голям и съдиите следени изкъсо, за да не може всеки гражданин с 1000 евро в джоба да ги подкупи. Българският съд трябва да се премахне и работата му да се поеме от европейски.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една добра новина. Браво на Брюксел!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аххх защо чак след 3 години!!!България има спешна нужда от пряк евронадзор от европрокурори, европолиция и евроадминистрация, щото с нашия матрЯл, нищо не става.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Боко схемаджиите ИЗГОРЕХА!!Котараци-мотараци............о-ли-лиййй.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цацароффф не харесва това!
4
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Какво пише на парченце пластмаса няма никакво значение. Важно е да се бачка за всеобщото благо ЕС, и да изкарваш парички. Колкото повече изкарваш ти толкова повече има за тях.
3
1
 
8
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Ейййййй тц тц тц ......ся наще корумпирани хорица ще трябва на още едно перо да плащат подкупи
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то се видя че да си българин файда няма така че да правят каквото искат
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейска прокуратура,Европейска армия ,Президент на Европа ... хм май ше вадим нови паспорти с народност european