Смут във Великобритания след вота! Мей губи мнозинство

Лидерът на опозицията я призова да подаде оставка
9 юни 2017 07:14, Елка Василева
62
Смут във Великобритания след вота! Мей губи мнозинство
Тереза Мей. Снимка: БТА

Консервативната партия на премиера Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство след вчерашните предсрочни избори, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

Според него консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента.

Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Brexit и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите, отбелязва Ройтерс.

Според прогнозните резултати Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

Още по темата

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Brexit.

Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно конкретните резултати. При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара, отбеляза Ройтерс.

Северноирландската Демократична юнионистка партия обаче заяви, че е склонна да преговаря с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство.

Юнионистите, които се очаква спечелят 10 от общо 18 избирателни района в Северна Ирландия, може да изиграят ключова роля в бъдещо правителство, пише БТА.

Влиянието, което най-малката британска провинция може да има, се засилва заради ирландската националистическа партия "Шин фейн". Тя обеща да се придържа към политиката си да не заеме полагаемите й се места в парламента, което намалява броя на местата, необходими за постигане на мнозинство. "Шин фейн" вероятно ще спечели 7 места. Така на партията победител ще бъдат необходими 323, вместо 326, места за постигане на мнозинство.

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова министър-председателката Тереза Мей да подаде оставка след загубите, които претърпя партията й на вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.

"Тя загуби места на консерваторите, загуби гласове, загуби подкрепата и доверието. Това е достатъчна причина да си ходи и да отстъпи място на правителство, което действително ще представлява хората в тази страна", каза Корбин.

Мей заяви, че Великобритания се нуждае от стабилност и тя ще поеме отговорността да я осигури, ако спечели най-много места в парламента. "Ако се окажат правилни прогнозите, че Консервативната партия печели най-много места и вероятно най-много гласове, на нас ще се падне задачата да осигурим този период на стабилност и точно това ще направим", каза Мей, след като бе преизбрана в своя окръг Мейдънхед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Дънкан Маклауд преди 6 години
Хайде да си оправите грешките, а? Консерваторите имат 319 места, 266 за Лейбъристите. Хайде, това може да не сте го знаели по време на публикацията. Либералните Демократи (които не са лявоцентристки в много отношения впрочем), имат 12. А Плейд Кимру както се произнася уелската партия ще има 4, не 1 място.
28
0
 
6
 
! Отговори
Капиталист Мушмулов преди 6 години
Гниенето,наричано още декомпозиция или разваляне на тъканите на мъртви растения, животни и друга органична маса, е биологичен какскадообразен процес при съдействието на микроорганизми за биохимично преобразуване на сложни органични молекули и субстанции в по-прости и лесно усвоими вещества,необходими за нов растителен и животински растеж и развитие.Изключително важен процес, който премахва мъртви тела и ги преобразува в полезни нови живи форми.
27
1
 
4
 
! Отговори
до Д преди 6 години
Англия отдавна се е превърнала в халифат (с закона за бившите си колонии), а Лондон в европейска столица на халифата.Съжелявам, но единственните начини за да бъдат прогонени камиларите от Европа са два:а) мекият вариянт- да бъдат ограничени в правата им и при всяко тежко нарушение да бъдат ектрадирани от Европа заедно със семействата им - дори второ и трето поколениеб) пълно ограничение и отнемане на правата им което би означавало война.Европейските политици не са способни на подобен акт.
26
3
 
5
 
! Отговори
д преди 6 години
ИДИЛ просто мобилизра мюслиатта в Англия и уплаши останалите *** .Резултат политическа криза .Мей беше готова да ги изгони .Сега се видя-Англия е халифат .
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Американ25 Муждувпрочем, във Франция анулирали 16 милиона бюлетина .За кого ли са били ? Ей така се гради,, димукрация,,
24
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нас какво ни интересува какво става с наи големия терорист на земята на нас всичко ни е наред до тереза меи сме стигнали хаиде стига вечепет пари не давам кои печели и кои губи да си осигурят повече чували иплюшени мечета гмо мозьци
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиреч ,не и стига да има мнозинство .Щото тя увеличава мандатите . Пак си живеете в света на демагогията и лъжите си ,че чак се оплитате като свински чревца.
22
2
 
9
 
! Отговори
? преди 6 години
Голяма радост,че британците ще умрат от глад като напуснат райският ЕС! Чудно защо половината от сменящите памперси на британски баби са български медицински сестри,а не обратното...?
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Ха-ха-ха-ха-ха.....еуропката вървяла напред........ха-ха-ха-ха......това беше "вицот на неделата", както казват нашите брата сърби!!!! Е, ако си тръгнал към пропаст и това е нещо, важно е напред, нали?! Я прочети, бе "умнико" за такава организация ШОС, в която днес влизат и Индия и Пакистан! Така в нея ВЕЧЕ ЧЛЕНУВАТ ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ЗЕМНО КЪЛБО И 30% ОТ БРУТНИЯ ПРОДУКТ НА ЦЯЛАТА ЗЕМЯ!!!! И въобще НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВАТ някакви си съвсем заспали 500 милиона триполови индивиди!
20
2
 
22
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Пeдaлитe се опитаха да изнудват с излизането си от ЕС и като им излезе крива сметката сега се гърчат като червевеи, то затова французите и не гласуваха така масово за Льо Пен.
19
11
 
6
 
! Отговори
SEX PISTOLLS преди 6 години
От 300 години има ЛАБОРЕ. ЛАБОР ПАРТИ..Това са Хората на работата, на труда, на наемния труд, на физическия труд..ЛИБЕРТАРИАНЦИТЕ СА ЛИБЕРАЛИТЕ--ОТ 19 ВЕК.ТУКА НЕ СМЕЕТЕ ДА КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, И ГИ ПРЕДСТАВЯТЕ ЗА ЛИБЕРАЛИ ???ВЕЛИКА КАПИТАЛНА, НАТОВСКА, ЗАПАДНА БРИТАНИЯ ИМА ТРУДОВА РАБОТНИЕСКА ПАРИТ ЗА ТЕЖКИ И НАЕМЕН ТРУДД !!КОГА ПРИ ВАС В БИЛГЕРИА ?
18
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Британия сега са комунистите. Лейбаристите са си чисти комунисти. Британия трябва да се изчисти от комунистите. Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от комунистите и дръпнаха, ако британците искат да дръпнат като Полша, Чехия и Унгария трябва да се изчистят от комунистите.
17
3
 
23
 
! Отговори
risk assessor преди 6 години
Атентатите си казаха думата и консерваторите загубиха гласове и плановете на Мей сериозно се объркват.Но няма съмнение, че тя ще е премиер и че Брекзит ще има.
16
3
 
15
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 6 години
КАКВО НИ РАДВА ТОВА?Който и да е на власт, няма да помени решението за излизане на Британия от ЕС.НАПРОТИВ.Проблемите с нашите тазарбайтери остават. Те са потенциална заплаха за НАШИЯ трудов пазар, на който могат да се появят нови безработни.
15
9
 
12
 
! Отговори
НЯМА И СЪМНЕНИЕ, ЧЕ преди 6 години
СЛЕДВАЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ СЕ НАРИЧА ТЕРЕЗА МЕЙ!Тя ще бъде подкрепена от Юнионистите, които се очаква спечелят 10 местаИначе другото е буря в чаша с вода.Меркел и компания е рано да се радват.Скоро проблема с британската вноска в ЕС ще рефлектира не само върху ЕС , но и върху нас които сме на ЗАДНА ПРЕДАВКА в ЕСКак това ще се отрази това и на ГЪРЦИЯ, която чака помощи които не и се дават от МВФ, и които ЕС трябва да плати?Следващата криза ще е в ГЪРЦИЯ!!
14
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдума във Великобритания беше пример как най лесно може да бъде унищожена една хилядолетна държава.
13
2
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Ами нали кралицата ги...управлява вече 65 години.Така се е...ошлайфала,че не й трябват никакви други...помощнички.Да взема всичко на...ръчно управление и британците ще цъфнат и...вържат.
12
5
 
20
 
! Отговори
Ако преди 6 години
Са хитри, ще свикат един референдум за прекратяване на брекзита...
11
5
 
24
 
! Отговори
ЕС по лошото СССР преди 6 години
До23 Малка забележка :Тачър е БИЛА против приемане на еврото и ЕС ! Вместо да се справят с тероризма тия искат да вкарат Европа във война за мнооого пари .Мей ОБВИНИ интернет като причина за атентатите в Европа и затова трябвало да се създаде контрол над мрежата ИЗЦЯЛО ! От там настене не ми говорете че това сахората изповядващи демокрация свобода равенство братство - това са тирани ,кръвопийци и убийци на НАШИТЕ сестри ,братя майки и бащи които отиват да се бият за тяхна угода .
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това английско бушонче се присъедини към клуба на Асад трябва да си ходиКамерън, Мей, Саркози, Оланд, Хилари, Обама, Кери са само част от перманентните членове.