Макрон завладя Франция. Опозицията трепери!

Партията на президента води убедително на вота с 32,32%
Обновена: 12 юни 2017 07:17 | 12 юни 2017 07:15,
71
Макрон завладя Франция. Опозицията трепери!

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници водят убедително на първия тур на парламентарните избори във Франция с 32,32% от подадените гласове, показват окончателните резултати, цитирани от Франс прес.

Партиите "Република напред" и "Демократично движение" (МоДем) имат значителна преднина пред дясната партия "Републиканците" (21,56%) и крайнодесния Национален фронт (13,20 на сто).

Още по темата

Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон събира 11 процента, а Френската социалистическа партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от 9,5 на сто.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа идната неделя.

Окончателните резултати бяха публикувани в 1:30 часа местно време от Министерството на вътрешните работи на Франция.

"Няма да има място за дебат в парламента и демокрацията ще бъде потъпкана, ако френският президент Еманюел Макрон спечели убедително парламентарно мнозинство, както прогнозират социологическите агенции", заявиха неговите противници след първия тур на парламентарните избори във Франция, предаде Ройтерс.

"Не е нито здравословно, нито желателно президент, събрал само 24 на сто от гласовете на първия тур на президентските избори и избран на втория тур само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство", заяви първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Камбаделис бе елиминиран още на първия тур вчера, тъй като не може да събере достатъчно гласове в своя избирателен район в Париж, за да се класира на втори тур.

Франсоа Бароен, който ръководеше кампанията на консервативната партия "Републиканците", споделя неговите опасения. Той изрази безпокойство от концентрирането на политическата власт в ръцете на само една партия и призова поддръжниците си да гласуват на решаващия вот на 18 юни.

Социалистите имаха абсолютно мнозинство в Националното събрание при управлението на бившия президент Франсоа Оланд. Никола Саркози също можеше да разчита на абсолютното мнозинство на своята дясноцентристка партия по време на мандата си (2007-2012 г.).

Крайнодясната лидерка Марин льо Пен нарече "катастрофална" ниската избирателна активност и подобно на Бароен, призова поддръжниците си да гласуват след седмица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ша спечели Мъкрон, кату са гласувале за негу сички исламски терористи.
10
1
 
6
 
! Отговори
допълнение към 11 преди 6 години
Русия не се разпадна защото се управлява с желязна ръка. Но ако след Путин дойде някой нов ГОРБИ или ЕЛЦИН Русия също ще се бастиса
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон ще бастиса Франциа, това е нов по-лош вариант на Тони Блеър. Кой даде автономия и парламент на Шотландия Уелс Ирландия ? Тони Блеър е виновникът за бъдещия разпад на ОК. Старите империи не се управляват с либерализъм, а със силна ръка, иначе се разпадат..
8
2
 
21
 
! Отговори
Татяна Дончев преди 6 години
Светлото толерастко бъдеще на Франция е осигурено!Гедерейката в Берлин и тя е доволна!Ура, другари! Да организираме един гей- парад от радост!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко цветисти и оригиналн коментари! Възхитен съм и си ги копирах. Сега ако ми изтрият коментар, ще ги пратя на шефа на този ,който ги трие, за сравнение.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** май още не е започнал работа! Какви са тия изрази?
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поми-ярите ще се пукнат , че не спечели путинската *** Льо Пен! Никога тая грозотия няма да види власт!!
4
0
 
5
 
! Отговори
треп, треп преди 6 години
божинката - журналист под прикритие :-D
3
14
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Язък само за Путягата, де даде толкова пари на льо Пен, пък тя доникъде не успя да докара нещата :))) Сoрocoидитe пак победиха путлepacите :)))))))))
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "сороcоидни" е цензурирана.Уважаеми драскачета, осъзнавате ли, че това ви прави антисемити? Момент да звънна в БХК.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се и днесаджиите ли получавате *** парички или просто преписвате без капка мисъл хвалбите по адрес на тая ционистка креатура на принципа "видяла жабата"?Само вие си знаете.