България е приела още 18 бежанци от Гърция

ЕК започна наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия
Обновена: 13 юни 2017 18:39 | 13 юни 2017 18:15,
37
България е приела още 18 бежанци от Гърция
Снимка: Булфото, архив

България е приела 18 нови бежанци от Гърция през последния месец, става ясно от отчет за изпълнението на бежанските квоти, публикуван от Европейската комисия.

В доклада не се уточнява каква е националността на бежанците и кога те са пристигнали в България, нито къде са настанени.

София не беше приемала бежанци по европейските квоти от миналата есен и в средата на май Европейската комисия отправи предупреждение, че България трябва да престане да предявява претенции към предлаганите й от Италия бежанци и да си изпълнява ангажиментите.

С последната група броят на приетите от България бежанци е достигнал 47, като всички те са изпратени от гръцките лагери. По договорените квоти ни остава да приемем още 1302-ма души до края на септември.

Става дума за хора, за които е доказано, че се нуждаят от закрила. Те са идентифицирани и се знае какви са, съобщи еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия обяви, че започва наказателни процедури срещу Полша и Унгария, които не са приели нито един бежанец от Италия и Гърция, и срещу Чехия, която си стои с 12 души от повече от година. Правителствата на трите държави ще имат сега 2 месеца, за да обяснят защо не изпълняват решения на ЕС, за които и те са гласували.

Досега от двете гранични държави, в които има пристигнали най-много имигранти са прехвърлени 20 869 души  (13 973 от Гърция и 6 896 от Италия). Оставащата за изпълнение квота от 98 255 бежанци.

Според Брюксел сделката с Турция за спиране на миграцията продължава да дава резултати, но трябва да се ускори връщането от Гърция в Турция на тези мигранти, които нямат право на закрила в ЕС. В момента броят на нелегалните влизания в Европа през гръцките егейски острови е спаднал до 50 души дневно, което е спад от 97% от пика преди сключването на споразумението през март 2016 г., съобщи Еврокомисията.

Аврамопулос призова и държавите членки да пратят и обещаните граничари за европейската гранична и брегова охрана по-бързо. В момента нейната численост е 1600 души като 944 служители са разположени в Гърция, 402 в Италия, 166 в България и 65 в Испания. Освен това у нас са пратени и 12 екипа с кучета, 6 автомобила, оборудвани с термо камери, 39 статични камери и един хеликоптер.

Единственото, което Еврокомисията оценява като успех е прехвърлянето на над 6 000 сирийски граждани от лагерите в Турция, Йордания и Ливан от началото на годината. ЕС си поставя за цел да вдигне тази бройка до 22 000, като вече са преместени над 16 000 сирийци.

От началото на годината  6799 незаконно пребиваващи, на които е отказано убежище в ЕС са били върнати по родните си места. Еврокомисията отчита, че това е повече със 157 % спрямо  2016-а.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ли не прай т***лпата само и само гепенето да продължи!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бре, още толкова и ще изпаднем в колапс.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А войски на НАТО искат ли? Искат. Европеизмът е заплашен, трябва да помогнем на полските и унгарските другари от Европейският съюз срещу контраевропеизма. Ще приемат толкова, колкото им кажем.
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си изпълним квотата и нищо чудно да ни натресат и онези, които би трябвало да бъдат приети от Чехия, Полша и Унгария. Баце има страх от големите началници и като нищо ще се съгласи.
2
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
1
24
 
2
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
Добра новина ама са многу малко само 18