Европейският съюз сменя шенгенската виза

Слага цветния портрет на притежателя на стикера
20 юни 2017 15:15, Никола Димитров
6
Европейският съюз сменя шенгенската виза
Снимка: Dnes.bg

Европейският съюз ще промени вида на шенгенската виза още от август, след като днес министрите по европейските въпроси от ЕС одобриха новия й вид.

Причината е да се засили сигурността на документите, които често стават обект на фалшификации.

Шенгенските държави не са променяли дизайна на визата от 1995 г. и той е вече лесен за подправяне, според Европейската комисия, която предложи преди 2 г. нови параметри на стикера.

Новата шенгенска виза ще бъде с цветна снимка на притежателя си, интегрирана в стикера и със специални знаци за машинно четене. Освен това ЕС ще разреши "виза" да се изписва освен на английски и на всички официални езици, включително на български, когато документът е издаден от българските власти. Името на държавата "издател" също може да е на който и да е от официалните езици в ЕС. Брюксел смята, че това допълнително ще затрудни фалшификаторите и за властите ще е по-лесно да проследяват измамите.

Всяка виза ще си има специален номер, деветцифрен номер, изписван с нарочно създаден шрифт, който се предполага, че ще затрудни подправянето им.

Въвеждат се и няколко нови холограми, които ще подпомагат властите да отличават оригиналите от ментетата.

Отделно от информация за притежателя, валидността на документа и страните, които той ще може да посещава, всички данни ще се дублират и в машинен формат, като евентуални промени в текста ще могат да се засичат.

ЕС предвижда в бъдеще на мястото да се поставя 2D баркод.
 


6
Още по темата: ЕСшенгенска виза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Македонецо преди 1 година
Имат си пари, харчат си. Нова виза, не му е това на ЕС проблемът, а тези дето влизат без документи
5
0
 
0
 
! Отговори
IZTOKA преди 1 година
FANI ME ZA KORO
4
8
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 1 година
ES o6te li sa6testvuva? :-O
3
5
 
12
 
! Отговори
СМЯХ преди 1 година
Къде проверяват тези Визи ?
ЕС не проверява Документи . Кой как иска така си влиза .
Дори вече изтече Новина от Радио Ереван - Може ли да се преодолее Великата Българска Ограда ? Може , с Велика Китайска Стълба .
2
6
 
13
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Само едно не става ясно, кой ще спира тази Виза? При положение, че целия варварски мохамедански свят ви влиза свободно в Шенген без дори да има трамваен билет! Европа е на довиждане! Шенгенски визи няма да помогнат! Обещавам ви!
1
11
 
7
 
! Отговори
сибирска мечка преди 1 година
Освен това ЕС ще разреши "виза" да се изписва освен на английски и на всички официални езици, включително на български, когато документът е издаден от българските власти.
..

ше ви дърпам ушите - пишете на македонски, не на български !