Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!

Имало напрежение между западно и източноевропейските страни
22 юни 2017 08:01, Петя Славова
55
Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде Ройтерс.

В интервю пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро" и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западно и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт.

Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел казва, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в нелеки отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока, пише БТА.

"Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици", подчерта Макрон в интервюто.

Говорейки ден преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата.
"Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон.

В интервюто, в което отговори на въпроси за Европа, сигурността, борбата срещу радикалния ислям, войната в Сирия, Макрон определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като "непредвидима" и "източник на безпокойство за света". Той изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата.

"Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени", каза Макрон.

Според френския президент Европа трябва да възприеме общо подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята.

Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа.

По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт.

Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава.

Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство и напомнят на позицията на Москва че няма реална алтернатива на Асад, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
11
 
! Отговори
osho преди 6 години
И Макрон прави двойна измяна - от една страна настоява за някакви принципи на човечност и в същото време подкрепя диктатора Асад, който избива поголовно собственото си население с химическо оръжие. В тези изказвания още повее личи колко са прави източноевропейските страни в нежеланието си да се водят по свирката на големите западни държави.
26
0
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Хахаха - хапе те...Яко ***...сигурно както си ходкаш ...падаш на една страна!:-)
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27всички ще ви бият - и християни, и мусулмани и евреите ще ви спукат гьона комунистически от бой
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27ЩЕ СЪБИРАШ МРЪВКИ ОТ ПЕТОЛЪЧКИТЕ КОМУНОДУПЕЦ
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 21ДРУГАРЮ КОМУНИСТ ПРИГОТВИ ЛИ СИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПОЯС КАТО ИСТИНСКИ ТЕРОРИСТ? ИЛИ ЩЕ ТЕ ТРЕПЯТ БЕЗ ПОЯС НАТОВСКИТЕ СОЛДАТИ И АРАБИТЕ.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 21КАЗА ЧЕ ПРАВИШ ДОБРИ ДУДУЦИ ТАРАМБУКА
21
0
 
2
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Приготви ли "шахинския пояс"?При девствениците кога?Кво казва ходжата?Пхахаха
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Рано или късно може и това да стане, ама за първите 45 (колкото патрона ни разрешава да държим закона в нашата мила родина) имам малко оловце, за следващите - ножче.И понеже виждам, че си доволно ограничен, само да ти кажа - ЕС е организация и режим с комунистически корени. Чувал ли си за културен марксизъм? Няма как да си, не го дават в шоуто на Слави.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ СА ЛУМПЕНИЗИРАН ПРОЛЕТАРИАТ
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ще довърши работата на Меркел по разцепването на съюза. Меркел изгони ЮК, Макарон ще изгони Източна Европа . Ако си мислят , че ще ни накривят шапката , много се лъжат . Аз лично бобоеби не уважавам . Няма нищо мъжко в това да си лягаш до стерилна баба . Тоя е мъртво роден зомбил . Всеки хетеросексуален мъж знае какво е да докоснеш млада жена , която ще те дари с поколение . Борбата с природата е да оставиш здраво поколение след себе си , това е смисъла на жалкия ни 60-100 годишен живот. Какъв е смисъла на Макарон? От 15 годишен да люби жена в критическата и да отрича законите на физик
17
0
 
11
 
! Отговори
карина преди 6 години
" Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция "С една дума Макрон подкрепя начело на Сирия един враг на сирийския народ. Много държавнически ! Много удобно !
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 16КОМУНИСТИТЕ СТЕ РАСИСТИ, НО НЕ СЕ БЕЗПОКОЙ. ИНДИЙЦИ, АРАБИ, МАРОКАНЦИ И ВСИЧКИ КОИТО СИ ИЗБРОИЛ ЩЕ ВИ СЕ ИЗРЕДЯТ ДОКАТО СЕ РАЗПАДНЕТЕ, ЗАЕДНО С ЦИГАНИЗИРАНАТА ВИ РОДИНА
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клецай си бабичката и мълчи, еврейска тоалетно!
14
2
 
14
 
! Отговори
Циник до 16 преди 6 години
А "твоята родина" коя е бе тарамбук?Пазарджишката махала с подразделението на ИД!МУНДАРИН!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пиеро и КолумбинаЦИГАНИЗИРАЩА СЕ Е ВАШАТА РОДИНА
12
0
 
17
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Какво чудо си избраха французите за президент не е истина .
11
1
 
14
 
! Отговори
ЗА 4 преди 6 години
До АнонименСтраните, които използват финансите на съюза, а нарушават принципите му, са Израел.
10
2
 
16
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен 9:Чyкyндyp, ако беще внимавал щеше да си наясно, че това neдaлчe Маркон заплашва Полша и Унгария. Ние балканците, особено българите, им лижем зaдницитe та нямат нищо срещу нас в случая.
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смеете се когато се говори за интеграция на ромите в България, а какво да кажем за интеграцията на балканеца в Западна Европа? Същото е.
8
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици" Ми много е прав. Крайно време е балканските *** да стъпят в 21 век.