Безпощадността – тайната на успеха на Макрон

На него му се налага да е безмилостен и да упражнява контрол
28 юни 2017 22:22, Елка Василева
43
Безпощадността – тайната на успеха на Макрон
Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

Започваме да долавяме какво стои зад успеха на Еманюел Макрон.

Новият президент на Франция удиви Европа със скоростта и размаха на своя възход от бивш министър до държавен глава на републиката за по-малко от една година - от политически новак до създател и лидер на печеливша партия. Той удиви и света със своя чар, с остротата на разсъжденията и идеологическата креативност, възприемайки идеи и политики ту от ляво, ту от дясно.

С безпощадността, която го доведе до тук. Миналата седмица той принуди четирима министри да напуснат кабинета. Трима от тях бяха членове на МоДем (Демократично движение), съюзник на неговата партия, а четвъртият изигра огромна роля в създаването на собствената партия на Макрон "Република напред!", пише Ройтерс.

Нито дума за невинност преди доказване на вината. И четиримата са подследствени за (относително умерена) корупционна практика, освен това става дума за предварително разследване, но обвинението беше достатъчно да изхвърчат.

Подсилвайки впечатлението за безпощадността на Макрон, френските медии бяха пълни с цитати от анонимни партийни източници, внушаващи, че той упражнявал строг контрол над министрите.

На Макрон се налага да е безмилостен и да упражнява контрол. Той започва двойна мисия да успее там, където предшествениците му се провалиха, в една Франция, чиято икономика, статут и оптимизъм западат.

Тази мисия включва на първо място съживяване на Франция, и на второ - връщането на статута й на равен партньор с Германия в съживяването на Европейския съюз.

Ще започне с Франция. Въпреки впечатляващото спечелване на президентските и парламентарните избори той ще усеща притеснението от рекордно ниската избирателна активност на парламентарните избори през юни и от това, че след като се е установил в центъра, и левицата, и десницата са против него.

Макрон даде да се разбере вече, че иска да започне преговори с профсъюзите по въпроса за въвеждането на по-голяма гъвкавост на работните места - по-лесно уволняване и назначаване на работници. В това отношение по думите на един коментатор му предстои "майката на всички битки" с организации, които от десетилетия се противопоставят на промяна.

Това ще е сблъсък на различен опит и рефлекси. Макрон е млад и образован в елитни институции, профсъюзите са креатури на индустриална епоха, в която сигурността на работните места и увеличаването на заплатите са началото и края на пазарлъците.

Европейският съюз е по-голямо предизвикателство отчасти защото може да го контролира по-малко. Германският канцлер Ангела Меркел, неоспоримата, но самотна лидерка на ЕС, беше видимо облекчена от неговия избор. Тя обяви възторжено след победата му през май, че Макрон "е носител на надеждите на милиони от френския народ, а също на много хора в Германия и в цяла Европа".

Само че Меркел я чакат тежки избори на 24 септември и тя трябва да балансира отзивите си за него, за да избегне отчуждаване на своите избиратели. "Подкрепата на Германия не може да замени френската политика", заяви тя сухо след ентусиазираното приветстване на Макрон. "Не виждам защо като приоритет трябва да променим политиката си."

Канцлерката искаше да каже, че няма да преразгледа фискалните правила, на които Германия държи, и позицията на правителството й, че Франция и други страни от "средиземноморския клуб" трябва да спрат да трупат дългове, които ги вкарват по-дълбоко в икономическа дупка.

Следва Италия, която наследи Гърция като централна грижа на Европа. Прогнозата за растеж от 1 процент тази година в Италия, третата по големина икономика от еврозоната, е далеч зад умерения растеж в останалата част на ЕС и не помага с нищо за изпадналите в дългове промишлен и банков сектор на страната.

В Италия, където расте съпротивата срещу ЕС, вероятно ще се състоят избори в началото на следващата година или по-късно. Въпреки че популисткото евроскептично Движение пет звезди се представи зле на изборите за кметове, все още оглавява националните сондажи.

Силвио Берлускони, който никога не трябва да бъде изключван от сметките, също обещава да възроди своята партия "Форца, Италия", докато съюзниците му в дясно - "Северната лига" и "Италиански братя" - отхвърлят обществената неприязън към ЕС и заедно може да победят управляващата Демократическа партия. Боледуваща, политически турбулентна Италия е по-голяма заплаха за реформата в ЕС, защото за разлика от гръцката, италианската икономика е твърде голяма, за да бъде спасена от дефолт.

Макрон трябва да се справи с тези проблеми - заедно с агониите от преговорите за Brexit и продължаващата враждебност на централноевропейските членове на ЕС Полша, Унгария и Словакия към голяма част от политиката на съюза, особено към имиграцията, ако иска да се присъедини към Меркел като главен инженер в машинното отделение на ЕС.

Той има зад себе си вятъра. Насрещните ветрове обаче ще бъдат също толкова силни. 

/БТА/


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 3 години
Успех на Макрон!
27
0
 
0
 
! Отговори
безпощаден бъзльо преди 3 години
Така е,макарона е един безпощаден безпощадник!И определено,ама съвсем определено, е от другия бряг!А между другото,безпощадника е евреин!
26
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Има кой да налива пари в него има и успех.
Щом си е продал задните части и е верен на господарите си, всичко е наред.
25
5
 
9
 
! Отговори
Да бе да, ама надали преди 3 години
Отвратителен човек. Глобалист, соросoид, ислямолюбец и сексуален извратеняк. Перфектния Президент за принцовете Джихадисти от Залива, които поръчват музиката, защото плащат.
24
0
 
1
 
! Отговори
МАКАРОН преди 3 години
МАКАРОН
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24

Не е само това, да то беше от значение. Но ако Макрон беше невеж, алчен ***, щеше да стане като у нас. Макрон е умен, находчив, чаровен, относително схраведлив и гъвкав, умерен. Дано не се "краварлизира". Дано не върши глупости в Сирия. Сирия е древна страна. Сама трябва да решава съдбата си, а не САЩ да измислят, като за Ирак лъжи и да я бомбардират. Това, което искат да направят сега е отвратителна агресия. Макрон не трябва да се поддава. Ще се отрази зле на Франция.
22
5
 
4
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 3 години
Европа трябва да се ръководи от Полша, за доброто на Франция, Германия и ЕС! Защото европейските елити са изкукали!
21
4
 
4
 
! Отговори
France преди 3 години
Бог да пази Франция, моята любима страна ! Тя трябва да бъде истинския лидер на ЕС защото немците се провалиха.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безпощадността – тайната на успеха на Макрон...

Пълна лъжа!
Тайната на успеха на Макрон е в кражбата на едни милиони, докато беше финансов министър и после в целуването задника на едни американски милиярдери, които затъкнаха с пачки устата на всичките му опоненти.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10
Така е няма свобода на словото.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, прав е колегата - Микрон е безпощаден към бабичките като невестулка в кокошарник.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вятърът е само в главата на Микрон - въпреки всичкото четкане, пропаганда и опити за излъскване на образа, си остава абсолютно очевидно че този човек е психически лабилен и неустойчив. Хахо, кукку, перко, тралала и т.н.
16
3
 
12
 
! Отговори
тайната на успеха преди 3 години
Безпощадността към бабичките – тайната на успеха на Макрон в кревата!
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТСТРАНИЛ ЧЕТИРИМА МИНИСТРИ ЗА УМЕРЕНА КОРУПЦИЯ.
В БЪЛГАРИЯ ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНИ ЗА БЕЗОГЛЕДНА КОРУПЦИЯ.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето на бабаитите и бабаитизма мина отдавна.
По-мекушав от наш Бабаитко в близкото и по-далечно обазрение няма.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безмилостен бил.
Смешно твърдение.
В действителност него Меркел много по-бързо отколкото Оланд го постави под чехъл.
12
7
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 3 години
тоя от километри мирише на мекушав евролибераст, но медиите се сцепват да тръбят колко е безпощаден и алтернативен. не си хабете времето, хората тия неща ги преценяват по усет, а не с четене.
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Путин му ходи на крака и се натискаше да го приеме, значи е голяма работа.
10
2
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Къде е Тръмп, къде е Макрон - и сравнение не може да има. Освен това едно от първите неща които направи е да се срещне с Руснаците, а Тръмп още не е. Според мен тук има съмнителна връзка която трябва да се разследва. Франсетата нямат ли си 3-буквени организации?
9
2
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Великият Макрон - поредните фейк нюз