Шоу в Полша показва как Качински държи реалната власт

Милиони поляци гледат сатиричното тв предаване
30 юни 2017 20:13, Елка Василева
8
Шоу в Полша показва как Качински държи реалната власт
Ярослав Качински. Снимка: архив, Reuters

Сатирично тв шоу, гледано с голямо желание от милиони поляци, описва Полша, управлявана от един човек, който никога не напуска кабинета си, но раздава заповеди на министър-председателя и раболепните си съветници, докато полският президент до безкрай чака във фоайето да бъде приет.

Според много поляци шоуто "Ухото на Председателя" точно изобразява начина на управление на тяхната страна, в която цялата реална власт е в ръцете на Ярослав Качински, председателя на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), въпреки че той не заема никакъв правителствен пост, пише Ройтерс.

След като частно финансираното шоу започна да се разпространява през януари в YouTube, някои от епизодите се сдобиха с докъм 10 милиона гледания. За сравнение най-популярната тв програма - една точеща се семейна драма - има средно шест милиона гледания.

Изглежда "Ухото на Председателя" се харесва както на критиците на Качински, които го обвиняват, че води Полша към авторитаризъм, така и на неговите поддръжници, които се умиляват от обрисуването на "Председателя" като любител на котките и малко отнесен ерген, който се нуждае от помощ, за да използва телефона си или да си претопли вечерята.

"Не е тайна, че председателят (на ПиС) е истинският лидер на страната и че премиерът и президентът са му подчинени", казва 46-годишният Роберт Гурски, създател и главен актьор в шоуто. "Да имаш достъп до него означава власт", добавя той. По думите му "всички му шепнат в ухото и той трябва да да реши на кого да вярва и като всеки управник той е донякъде трагична фигура".

Несъмнено националистическите и евроскептичните възгледи на Качински - най-поляризираният политик след края на комунизма - се втвърдиха след смъртта на неговия брат близнак Лех, тогава президент на Полша, в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г.

След като пое властта, правителството на ПиС остана широко популярно въпреки опасенията сред либералните поляци и Европейския съюз относно неговата консервативна социална политика и усилията му да затегне контрола върху публичните медии и съдебната система.

Според мнозина гласоподаватели 68-годишният Качински представлява най-голямата надежда на Полша за опазването на нейната традиционна католическа идентичност и национален суверенитет срещу натиска на глобализацията и ЕС.

"Изпускане на парата"

Някои казват, че "Ухото на Председателя" предоставя на поляците здравословен предпазен клапан, като им дава възможност добре да се посмеят на себе си на фона на сериозните предизвикателства пред страната.

"Всеки път, когато атмосферата се сгъсти, хората се опитват да изпуснат парата чрез смях и шеги", казва Анджей Млечко, един от най-популярните полски карикатуристи от 80-те години насам. "Както мнозина други и аз се чудя дали епизодите на това шоу са истинска критика към управляващите, или волен или неволен опит за смекчаване на облика на Качински", добавя той.

Шоуто, закупено от стрийминг медията "ШоуМакс", не пести ударите си, когато иска да подиграе скептицизма на Качински към ЕС и дълбокото му недоверие към Германия.

В един от епизодите преди визита на германския канцлер Ангела Меркел асистент на Председателя (подобие на вътрешния министър Мариуш Блашчак) измъква знамето на ЕС от гумен галош, за да декорира кабинета. Асистентът казва, че обикновено използва знамето да му топли краката, докато бере гъби в гората. Глобус, изобразяващ огромната Полша, заобиколена от океани, краси бюрото на Председателя - ироничен намек, че Полша е наистина целият свят за Качински. А Ангела Меркел може да се среща с Председателя, само ако получи разрешение от неговия страховит секретар.

Действителният Качински сякаш възприема шоуто със спокойствие. "Добре е хората да се смеят, човек се нуждае от смях", казва Качински в радиоинтервю. "А фактът, че се смеят на мен? Е, може да кажете, че аз сам съм си виновен", добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Сега като се замисля в БГ няма предавания от такъв тип. Освен Слави от време на време никой друг не си позволява да се подиграва на политиците, а там където го правят то е по скоро реклама на ББ отколкото сатира.
3
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 6 години
И на този ще строшат главата скоро.Нали е между гермаци и руснаци.Големите не понасят джуджета да им се мотаят в краката.
2
9
 
3
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Путин и тука е наливал милиони, за да скара поляците с немците, но няма да му се получи. Полша вече е с Украйна под крилото на САЩ.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински патриот е Качински. Спаси братска Полша от ислямската зараза и не се даде на еврогейовете. Отделно въоръжава Полша и им вдига стандарта. Само уважение за такива народи и лидери.