Зелена светлина: Европарламентът каза "да" на Мария Габриел

Окончателното решение се очаква в петък, чакат се подписите на 28 посланици
Обновена: 4 юли 2017 14:12 | 4 юли 2017 13:57,
105
Зелена светлина: Европарламентът каза "да" на Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: БТА

Европейският парламент одобри с 517 гласа  "за", 77 „против“ и 89 "въздържал се" кандидатурата на Мария Габриел да заеме поста на европейски комисар за цифровата икономика и общество. Така българската номинация получи одобрението на 76% от европейските депутати.

Гласуването беше тайно от 751 евродепутати с право на глас. Одобрението на парламента идва след изслушване на 20 юни, на което кандидатката отговаряше три часа на въпросите на колегите си от 5 парламентарни комисии. Те оцениха като удовлетворително представянето й и я оцениха като компетентна за поста на еврокомисар.

"Много е добре да имаме жена на тази позиция, и при това млада. Всички групи я подкрепят", коментира шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер преди гласуването.

Още по темата

След вота на парламента се очаква шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да напише писмо до страните членки с искане да одобрят Габриел.

Страните членки ще го направят с писмена процедура, съобщи европейски служител. Посланиците на 28-те страни членки ще дадат окончателното "да". Най-вероятно това ще стане до петък и Габриел ще може да получи заповедта си за назначаване за еврокомисар от понеделник.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството на Бойко Борисов на 10 май, да замени напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева. Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

Засега Юнкер не е решил какво да прави с вицепрезидентския пост, който имаше Георгиева, коментираха от Еврокомисията. Вероятността Габриел да го получи е нищожна, тъй като биографията й не е достатъчно плътна за такава позиция.

След завършване на образованието си Габриел  е работила като асистент по два европроекта в Бордо, Франция. Единият от тях се е занимавал с равенството на работното място, а другият за представителството в Европарламента и в националните парламенти.

През 2009 г. е избрана като евродепутат от ГЕРБ и повторно през 2014 г. В Европарламента се е занимавала основно с наблюдение на избори в Африка, с правата на жените извън ЕС, както и със закрилата на пчеларите. Напоследък тя работи по отпадането на шенгенските визи за граждани на Грузия и Украйна.

Омъжена е за французина Франсоа Габриел, който е външнополитически съветник на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни. Има син -   Жан-Едуард.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая е българка, колкото аз съм швед.
46
2
 
20
 
! Отговори
shrek преди 6 години
*** от с. Хаджидимово в първите си седем години срала на двора, като оня от Сирищник достига европейски размах на мисълта. Цифровизацията е в кръвта ѝ доколкото е писала кертици в бакалският тефтер на село.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз го разбирам че цифровата икономика и общество означават съкращения на ЕС и ликвидацията на бюрокрацията в Брюксел и заместване с компютри и телефони.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли ми напомня Кристалина!
43
1
 
4
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
Днес бг : https://offnews.bg/obshtestvo/dashteriata-i-zhenata-na-zam-glavnia-miuftia-ni-narichaha-ku-vi-i-bo-659687.html защо представихте нащата по друг начин? Оказва се , че са си го търсили!
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цифрова икономика и общество" - сега остава да направят в Европа цифровите услуги както у нас. Ако си платиш по интернет данъка, то трябва да отидеш за бележка със зелен печат :D
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Зелена светлина: Европарламентът каза "да" на Мария Габриел "".................Браво ... поне един човек в България сега ще е на добра заплата.Друга полза май няма да има.
40
6
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
"Много е добре да имаме жена на тази позиция, и при това млада."Писна ми от феминисти и марксисти !!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европеец с идеи:нали знаеш, че тук е България и ако искаш да изкорениш национализма трябва.... по принцип не виждам как е възможно да се случи, тъй като политиката се храни национализъм, бедните хора друго освен национализъм не им е останало. Може би една 3та световна война ще оправи нещата, но уви ще ми се наруши спокойствието, така че пасувам.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще я отхвърлят, все пак Дол, лидерът на най-голяма европейска партия ЕНП, в която членува и Герб, й е кум.
37
15
 
3
 
! Отговори
ili преди 6 години
До ***- Разбирам раздразнението ти..Хората като теб биха предпочели да изпратим за еврокомисар другарката ***...Това също е било обсъждано....но се оказало ,че в Брюксел няма стол който да събере такъв огромен зад_ ник...
36
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на Мраия Габриел и браво за отличното представяне !
35
4
 
16
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Поредната калинка
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много е добре да имаме жена на тази позиция, и при това млада."Ето ви отговора защо избират тая нагла е некадърна особа - от евролиберастия и показен феминизъм. Вече не се назначават качествени и компетентни кадри, а такива, чиято единствена заслуга е, че са черни, роми, жени, мюсюлмани, инвалиди, дауни и т.н. Айде да умира вече тая Европа, че работата е пределно жалка.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната заплата в ЕС комисиите е 40 хиляди евро на месец или 79 хиляди лева.
32
4
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Всички сме наясно ,че тая е таз заради брака си с евреин ! И членството и в ГЕРБ...
31
4
 
16
 
! Отговори
Е хайде.. преди 6 години
И тази ни гледа отгоре. Това е новата Кристалина. Използва името на България за личен растеж, нищо повече.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много шеф малко работник.
29
3
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още една тарикатка "отдавна обърнала гръб" на всичко българско!Още една на щедрата ня нка на европейският данъкоплатец!След Бареков, Стани-шеф, Селим-Селим...все достойни българи - нищо не ме учудва вече!Прилича на кастинг за по рно графски филм!И тези - ще ни управляват!Гърбина да ни е яка!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ каза че такъв ни е матриала