Зелена светлина: Европарламентът каза "да" на Мария Габриел

Окончателното решение се очаква в петък, чакат се подписите на 28 посланици
Обновена: 4 юли 2017 14:12 | 4 юли 2017 13:57,
105
Зелена светлина: Европарламентът каза "да" на Мария Габриел
Мария Габриел. Снимка: БТА

Европейският парламент одобри с 517 гласа  "за", 77 „против“ и 89 "въздържал се" кандидатурата на Мария Габриел да заеме поста на европейски комисар за цифровата икономика и общество. Така българската номинация получи одобрението на 76% от европейските депутати.

Гласуването беше тайно от 751 евродепутати с право на глас. Одобрението на парламента идва след изслушване на 20 юни, на което кандидатката отговаряше три часа на въпросите на колегите си от 5 парламентарни комисии. Те оцениха като удовлетворително представянето й и я оцениха като компетентна за поста на еврокомисар.

"Много е добре да имаме жена на тази позиция, и при това млада. Всички групи я подкрепят", коментира шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер преди гласуването.

Още по темата

След вота на парламента се очаква шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да напише писмо до страните членки с искане да одобрят Габриел.

Страните членки ще го направят с писмена процедура, съобщи европейски служител. Посланиците на 28-те страни членки ще дадат окончателното "да". Най-вероятно това ще стане до петък и Габриел ще може да получи заповедта си за назначаване за еврокомисар от понеделник.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството на Бойко Борисов на 10 май, да замени напусналата на 1 януари Кристалина Георгиева. Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

Засега Юнкер не е решил какво да прави с вицепрезидентския пост, който имаше Георгиева, коментираха от Еврокомисията. Вероятността Габриел да го получи е нищожна, тъй като биографията й не е достатъчно плътна за такава позиция.

След завършване на образованието си Габриел  е работила като асистент по два европроекта в Бордо, Франция. Единият от тях се е занимавал с равенството на работното място, а другият за представителството в Европарламента и в националните парламенти.

През 2009 г. е избрана като евродепутат от ГЕРБ и повторно през 2014 г. В Европарламента се е занимавала основно с наблюдение на избори в Африка, с правата на жените извън ЕС, както и със закрилата на пчеларите. Напоследък тя работи по отпадането на шенгенските визи за граждани на Грузия и Украйна.

Омъжена е за французина Франсоа Габриел, който е външнополитически съветник на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни. Има син -   Жан-Едуард.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая шия не е истина!
86
0
 
2
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Градската гоцеделчевка е освен всичко друго и доказан специалист по придобиване и ютилизация на имоти чрез държавни субсидии. Сръчна и схватлива! Браво, и да ни е честита!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази кака и е дълга шия, като на заклан петел!
84
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Егати българската фамилия.
83
1
 
4
 
! Отговори
СССР преди 6 години
Този от снимката преди се казваше Марин ................
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф, тая каракуДа що се бута ....
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф, тая каракуДа що се бута ....
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57Възможно е да е македонска девойка, но наша определено не е. Гледах й изслушването в ЕП - благодари на ББ, на евроинституциите и на гражданите, само на българите не благодари, в името на които заема тази службица
79
3
 
3
 
! Отговори
24 годишен преди 6 години
Не, намелете политиката в медиите, пишете по-малко статии за политика, съвсем сериозно, инак дъ,ртите хептен ще истерясат.
78
3
 
8
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Много точни коментари! В Брюксел отдавна станаха за смях на цяла Европа.
77
13
 
6
 
! Отговори
Само ГЕРБ! преди 6 години
Поредния успех на Бойко Борисов и ГЕРБ! Тези нekaдъpници от БСП няма ли вече да потънат вдън земя!?
76
2
 
14
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Там в Брюксел си играят на нещо като парламент за наша сметка. Избират се между себе си за някакви позиции, допитват се пак между себе си за това-онова и после ни го сервират с апломб, като нещо грандиозно и толкова мъдро, че ние сме твърде глупави за да го проумеем..и това нещо ще ни струва няколко милиарда примерно. Същото е тая ов.ца, дето никой не беше чувал за нея преди да ни я рекламират за "нашия" еврокомисар???!!!
75
3
 
7
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Каквото в нашия парламент - такова и в Европейския парламент.
74
2
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
На тоя поглед едно време му викаха "Комсомолско дръзновение". Европарламента и още по-безлична би одобрил ами немаме.
73
2
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
До бай-хейсПич, между комунизма и Новия световен ред има много малки разлики и те НЕ са в полза на Новия ред.Днешната система е по-уродлива и от предишната. Факт !
72
3
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тая ми прилича на Джар Джар Бинкс от "Междузвездни войни" ! :)
71
4
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Аз се чудех защо са я взели, а то защото била жена и то млада.Единствения проблем на женицата е, че е завършила френска филология а ще се занимава с дигитализация.Аз съм учил математика и предлагам да поема ръководството на операта.
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До по европейскиНаправихте от ЕС публи4ен дом!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това микрофонче пред устенцата много криво
68
2
 
18
 
! Отговори
1221 преди 6 години
КАТО В УГОВОРЕН МАЧ