Юнкер се извинил за "нелепия" Европарламент

Не се появи на дебата за естонското председателство на ЕС
5 юли 2017 16:23,
12
Юнкер се извинил за "нелепия" Европарламент
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се е извинил за подбора на думите си към членовете на Европейския парламент, съобщи негов говорител.

В пленарната зала в Страсбург вчера Юнкер заяви, че "Европейският парламент е нелеп" и че не е сериозно членовете му да отсъстват от дебати.

Гневът на председателя бе предизвикан от присъствието на около 30 депутати в пленарната зала по време на дебата за отчета на свършеното от Малта като председател на Съвета на ЕС от януари до юни.

Говорителят обясни, че Юнкер продължава да вярва в казаното от него, но не намира, че е използвал подходящите думи.

Още по темата

Председателят на Еврокомисията бил загрижен най-вече от факта, че евродепутатите не се отнасят по един и същ начин към малките и големите страни, което било в противоречие с постановеното от европейските договори равенство между страните членки.

"Юнкер е приятел на парламента и четири пъти е избиран в него. Но понякога приятелите трябва да казват неща, които трудно се изричат. Точно, защото са приятели", коментира Еврокомисията след 24-часовото мълчание, в което ги хвърли избликът на техния началник.

Говорителят отказа да коментира изказването на шефа на Европарламента Антонио Таяни, който реагира остро на изказването на Юнкер, като поиска да си смени тона и да не държи сметка на евродепутатите, които контролират Европейската комисия.

"За нас този случай е затворен", заяви говорителят на Юнкер, прехвърляйки задачата как да се разреши проблемът с присъствието на евродепутатите към Европейския парламент.

Самият Юнкер днес не се появи на дебата за приоритетите на Естонското председателство днес в Европарламента. Вчера той обяви, че повече няма да участва в дискусии с рехаво присъствие. Негов говорител обясни, че отсъствието му не е бойкот на евродепутатите, с какъвто той ги заплаши вчера, а просто бил зает. Шефът на Еврокомисията трябвало спешно да се прибере в Брюксел, за да надзирава последния етап от преговорите за търговско споразумение между ЕС и Япония, което ще се обсъжда утре на среща на върха.

Екипът на Юнкер е изчислил, че от избирането си през 2015 г. досега той е присъствал на 67 парламентарни дебата, което показвало, че той се отнася с уважение към Европейския парламент и смята, че дискусиите в него са важни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Аз за какво и плащам на тези калъфи като не ходят на работа?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пуууу за първи път да харесам изказване на тоя откачалник , явно и на него му е дошло в повече
4
0
 
19
 
! Отговори
qze преди 6 години
Щом Барека и Станишката са евродупедати ми е ясно що за калъфи са там. Нелеп е най- меко казано за тая ***, която е там...
3
2
 
14
 
! Отговори
Орешко преди 6 години
Крайно време е да разваляме седнката и кой от къде е!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и на Юнкер му е писнало от такива своеволия, значи има някаква светлина в тунела.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не само българските депутати не ходят на работа. И европейските го карат през просото. Но там заплатите са доста по-високи.