Москва все опитва да разклати ЕС, а най-лесно е през Балканите

Според Плевнелиев опорните точки на Русия прозират в дебата за отношенията София-Скопие
7 юли 2017 10:32,
230
Москва все опитва да разклати  ЕС, а най-лесно е през Балканите
Снимка: архив Reuters

Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по БНТ. Държавният глава от 2012 до 2017 година каза това в контекста на отношенията между България и Македония. Плевнелиев обясни, че виждал опорните точки на Русия да прозират в дебата, който се води около подписването на договора за добросъседство между София и Скопие.

Според бившия президент споразумението с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Още по темата
Плевнелиев обясни, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

"Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", обяви бившият държавен глава.

Той е категоричен, че страната ни няма по-висш интерес от това на Балканите да има мир.

"Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран", каза Плевнелиев.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

"Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
5
 
16
 
! Отговори
vvvalov преди 6 години
Щом го изпуснат от психодиспансера ...и веднага статия . Пазете човека , не е добре . Желая му бързо оздравяване...
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SAMO NA TEB LIE PREZIDENT BRAVO TYPCHO
130
21
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Плевналиев е единственият ни истински Президент!Не се страхува да нарича нещата с истинските им имена!Не като Радев, дето го командват три жени...Браво на Плевналиев!
129
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да знам като те показват по телевизията плащат ли ти? Ако да и аз искам, сигурен съм че ще кажа далеч по-малко простотии. Защо още има телевизии и сайтове които обръщат внимание на некадърници? Кажете къде не се е провалил Плевнелиев: като програмист, като топ строител, като мин. на строителството или като президент? И половинката му го отфутболи с много як шут, всички разбраха че не става само журналистите не.
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та кой герой от руската класика беше казал: "Вие се жалък, нищожен човек!"?
127
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога да кажа само две неща: 1/ Не знаех, че Плевнелиев ни е все още президент. 2/ Европейския "съюз" се клати сам с "великата" си вътрешна и външна политика.
126
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е, Русия в момента ни диктува опорните точки.Те затова ни натресоха това руско азиатско недоразумение Кристиан Костов на Евровизия... . Чиста руска пропаганда. Пък някои се смееха като се кажеше, че Костов е агент на Путин... .хич не е далеч от истината. В профила му във фейсбук един французин скоро беше написал :Костов е комунист и политически проводник !Ееех, БНТ пак ни изиграха!!
125
4
 
16
 
! Отговори
Явно, преди 6 години
Когато Бог реши да наказва,допуска такива управленцикато Наплювналиев,Борисов и компания.Жестоко наказание.
124
5
 
19
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 6 години
Плевнелиев е лакей на ЦРУ. Обслужващ американските интереси. Нормално да говори така. Истината разбира се е съвсем различна. Русия няма интерес от разхлабен и слаб ЕС. Защото ЕС е най- големия газов пазар на Русия. Ако Русия иска да отслаби ЕС има газово оръжие за тази цел. Затяга кранчето и ЕС ще издъхне като наркоман накаран да пробяга 600м. Да не говорим, че Русия е най- богата на ресурси от всички държави. Държавата която има интерес от отслабен ЕС се намира отвъд океана драги приятели!
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 139 не съм съгласен с теб, защото влечугите са сложни същества много те моля не обаждай горките влечуги те заемат сериозна част от екосистемата на тази планета а този е кошмар от друга галактиката които вече не съществува никъде дори и в историята няма да е.
122
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 128 "nina": Що за простащина? Така ли говориш с родители, съпруг, деца?
121
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кой беше че не се сещам..
120
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подмолните червени плазмодии се раздвижиха!Заради вас не сме станали като цивилизованите страни!Най малкото щяхме да сме пред Гърция с много!Дано горите в Ада неверници!
119
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво?!Не удобен ви е Плевнелие защото казва истината за Русия ли?!Ами само се огледайте къде бягате и къде отивате да работите!Не на Изток в РФ а на Запад и в САЩ!ОМРЪЗНА МИ ОТ ХОРА С ОГРАНИЧЕН УМСТВЕН КАПАЦИТЕТ!!!
118
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, прибери си вересийте.
117
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сегашния президент на България Радев е толкова малък сравнение с Плевнелив че няма на къде!Личи когато човек е забогатял с работа и разум и кога е папал готови пари от държавата и от всички нас!
116
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ПАК ПОКАЗВА ГЛАВА ОТ ДУПКАТА, КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО.- БИВШИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ СА СИ БИВШИ И НЕ СА ОПРЕДЕЛЯЩ ФАКТОР ЗА НИЩО
115
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек ако прочете внимателно казаното от Плевнелиев ще разбере защо го канят всички цивилизовани институции на запад!Казаното от него е самата истина и е най прагматичното което може да се направи или каже!Личи когато един човек е еродит и със собствено мнение което е и ценено в цивилизованите страни!За злобарите или по скоро за смешниците които пишат против него само ще кажа че той единствен защитава националния интерес от високо в света!Това ми стига да го приветствам!
114
13
 
9
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Абсолютно точно казано за русия !!!
113
6
 
20
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЕС СИ СЕ КЛАТИ ДОСТАТЪЧНО ДОБРЕ БЕЗ МОСКВА