Москва все опитва да разклати ЕС, а най-лесно е през Балканите

Според Плевнелиев опорните точки на Русия прозират в дебата за отношенията София-Скопие
7 юли 2017 10:32,
230
Москва все опитва да разклати  ЕС, а най-лесно е през Балканите
Снимка: архив Reuters

Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по БНТ. Държавният глава от 2012 до 2017 година каза това в контекста на отношенията между България и Македония. Плевнелиев обясни, че виждал опорните точки на Русия да прозират в дебата, който се води около подписването на договора за добросъседство между София и Скопие.

Според бившия президент споразумението с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Още по темата
Плевнелиев обясни, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

"Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", обяви бившият държавен глава.

Той е категоричен, че страната ни няма по-висш интерес от това на Балканите да има мир.

"Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран", каза Плевнелиев.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

"Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
41
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Имам чувството, че плюенето срещу Русия осигурява висока доходност, добри позиции в обществото и видимост по телевизиите.Едно време плюенето по САЩ носеше точки, но сега плюенето по Русия е в пъти по-полезно за личния успех. Жалки хора, които не знаят как да печелят пари по друг начин освен да се нагаждат към текущия губернатор на България.
91
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сайтовете от русофилската медийна клоака се познават много лесно по това, че по Росен Плевнелиев може да ае плюе на воля, но всяка лоша дума срещу свещената крава Радев и женицата му се наказва с тpиене и блокаж.
90
4
 
32
 
! Отговори
Росен Бояджията преди 6 години
Баща му партиен функционер, той комсомолски секретар. Сега изведнъж антикомунист и русофоб?!?!?! Как стават тези трансформации???
89
4
 
33
 
! Отговори
Роско е жалък преди 6 години
Комсомолската мишка пак привлича внимание. Фондацийка ли е спретнал или храни надежди да се върне в политиката? Толкова е жалък този "човек", че ми е мъчно за него.
88
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, какво ни го навирате непрекъснато този вонящ политически труп.Да ходи да си осри рогата и да си трае...какво ни интересува какво мислел той!Той е никой и само се напъва като гладен на сране...
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Южните Карпати едно дърво се клатиНий викаме с бати-е бати,как се клати....
86
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато Плевнелиев беше Президент, Путин обикаляше България през "македонските земи" като котарак за мръвка !
85
6
 
26
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Бог си знае работа. Ще намери как да накаже тази твар отново!!!
84
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пета колона в България вие от омраза към най-смелият български Президент !
83
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Като нагледен пример за малоyмие, политическа хамелеонщина, смърдливо подмазвачество и национално предателство...
82
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е моя президент
81
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Плевнелиев - ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН !
80
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази гадна долна *** подла продажна и противна муцуна и повреден мозък пак изпълзя.Срамувам се, че ни е сънародник
79
22
 
10
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Плевнелиев - следващият Ген.Секретар на НАТО ! Предложен от Солтенберг и Меркел !
78
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, Плювак! Как само хвалиш Русия, как неистово прокламираш и популяризираш нейното всесилие! Наистина, щом Русия е в състояние да определи изхода на изборите в САЩ, Франция, а сега да дестабилизира Европейския съюз, значи неизмерима е мощта на Русия, значи Русия е велика и е лидер на света. Браво Русия! Щом Плювакът признава сиилата ти, значи наистина е така!!!
77
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя няма ли да спре да замърсява общественото пространство! Непрекъснато се вре по медиите с глупашкото си подмазвачество. Не разбра ли този уродлив хромозом, че няма място в историята на България. Злостен, въпреки глупостта си, бацил. Тъпо вреди на България, лиши я от много международни изгоди. Да стои и клати глава като кучето - играчка на задното стъкло на автомобилите, наведен като крив сух клон на една страна.
76
5
 
29
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Този се продаде на американците и сега само вие. Харесвах го много, но вече ми идва в повече с неговата пропаганда.
75
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя няма ли си жена да му каже да не се излага и да го перне през микрофона?
74
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея двамата с Бойко все някой им пречи, все някой ги финтира, лъже, ***... Покрай единия калинката стана нарицателно, покрай другия - паралелните реалности.
73
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това същество още ли замърсява ефира със своите скодоумия.Даже не прочетох статията,знам че ще говори нещо против Русия.Тоя с това се препитава,това му е темата,за товаму хвърлят по някой лев от Козяк!