Москва все опитва да разклати ЕС, а най-лесно е през Балканите

Според Плевнелиев опорните точки на Русия прозират в дебата за отношенията София-Скопие
7 юли 2017 10:32,
230
Москва все опитва да разклати  ЕС, а най-лесно е през Балканите
Снимка: архив Reuters

Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по БНТ. Държавният глава от 2012 до 2017 година каза това в контекста на отношенията между България и Македония. Плевнелиев обясни, че виждал опорните точки на Русия да прозират в дебата, който се води около подписването на договора за добросъседство между София и Скопие.

Според бившия президент споразумението с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Още по темата
Плевнелиев обясни, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

"Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България", обяви бившият държавен глава.

Той е категоричен, че страната ни няма по-висш интерес от това на Балканите да има мир.

"Затова на България ѝ отива да покаже европейски подход, защото европейският проект е съюз за мир, а европейският път е ценностно базиран", каза Плевнелиев.

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

"Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
33
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Росенчо, от всички президенти, които минаха - имаше някой с един мандат, някои с два... но ти си ЕДИНСИТВЕНИЯ който дори и не посмя да се кандидатира за 2-ри път. Собствената ти партия издигна друг кандидат вместо теб. Ти затова толкова се бавеше с решението да видиш дали ще стане...Такова огромно недоразумение си, обект на присмех и съжаление едновременно /заради детето/. Скрий се бе, опитай се да си оправиш брака, харчи си милионите, строй сгради, просто не искаме повече да те гледаме.
11
21
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Мммм да, рашките са такива. Вместо да се търси някаква взаимна изгода, гледат на другите да правят гадно.
10
2
 
31
 
! Отговори
ЦРУ, ЦРУ, ЦРУ преди 6 години
Когато съм чел за ЗОМБИРАНИТЕ при експерименти на ЦРУ по програмата УЛРА с халюцинени от типа на ЛСД не ми се е вярвало, че ще видя на живо резултата. И то върху български президент
9
24
 
3
 
! Отговори
Ваш от Вашингтон преди 6 години
Внимавайте как говорите за бъдещия генерален секретар на НАТО, форумни писачи.
8
2
 
23
 
! Отговори
Пак ли тоя преди 6 години
Пълен ***.
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой се е сетил да навие ключето на Роската и ето го резултатът.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омезен съм!
5
4
 
33
 
! Отговори
ЗА ТОЯ НЯМА ИЗХОД преди 6 години
от блатото на ЛЪЖИТЕ, ОЛИГОФРЕНИЯТА и ПОДЛОСТТА
4
5
 
34
 
! Отговори
Бургазлиев от Булгас преди 6 години
Момчето толкова се стара, срича пет години опорни точки, и накрая дори не го възнаградиха със световно значим пост. Такива са началниците Росенови, прел ъстяват и изоставят.
3
7
 
43
 
! Отговори
Слабак преди 6 години
Най-слабия и продажен президент в историята на държавата, абсолютна плюнка.
2
6
 
42
 
! Отговори
търтлю преди 6 години
Роско тебе те клатят от Отровено общество, ти знаеш как за колко. Нема лошо да те клатят, ама не и за моя или чужда сметка.
1
6
 
43
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
някой хора като чуят Русия и се насир...т