Официално еврокомисар: Мария Габриел е назначена в ЕК!

С мълчаливо съгласие държавите от ЕС одобриха кандидатурата й
7 юли 2017 17:32, Никола Димитров
67
Официално еврокомисар: Мария Габриел е назначена в ЕК!
Снимка: архив БТА

Мария Габриел получи окончателното назначението си като следващ български еврокомисар в 16 ч българско време днес, след като нито една държава членка не възрази срещу определянето й за ресора цифрова икономика и общество.

Съветът на ЕС беше последната инстанция, която трябваше да потвърди Габриел, която преди това беше преценена от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от депутатите от Европейския парламент.

Габриел влиза в пълномощията си веднага и ще може да си назначи кабинет. Той ще се състои от 7 или 8 души, като поне един ще бъде българин. Мандатът й изтича на 31 октомври 2019 г.

В ресора на новата комисарка ще влиза не само цифровизацията на ЕС, но също и киберсигурността и авторските права.

Габриел беше номинирана от правителството на Бойко Борисов на 10 май и се представи на Юнкер на 16-и, който прецени, че тя трябва да поеме ресора дигитална икономика и общество. Мястото беше овакантено, след като германският еврокомисар Гюнтер Йотингер зае креслото на комисар за бюджета и за човешките ресурси, заемано по-рано от Кристалина Георгиева.

Георгиева напусна на 1 януари, за да заеме вицепрезидентски пост в Световната банка. 140 дни България остави мястото си в Европейската комисия празно, което е безпрецедентен случай в историята на ЕС.

След това тя получи 40 дни, за да се подготви. На тричасовото изслушване пред парламента на 20 юни Мария Габриел се обяви против създаването на европейска интернет търсачка, но за разработването на суперкомпютър, чрез който ЕС да се опита да стане лидер в дигиталното общество и да привлече повече инвестиции към развитието на сектора.

Габриел се изказа против легализирането на криптираната информация като се позова на нуждите на сигурността. Българката пое ангажименти да прокара новата реформа на авторските права в ЕС, да излезе със собствена инициатива за киберсигурност  и да превърне достъпа до цифровия пренос на данни в петата европейска свобода след движението на хора, стоки, услуги и капитали. Тя се ангажира да подкрепя качествената журналистика като средство за информиране на гражданите и да се бори срещу фалшивите новини.

Тя беше одобрена с голямо мнозинство от 76% от гласовете на евродепутатите на 4 юли. 517 души гласуваха за нея, 77 бяха против, а 89 се въздържаха.

Номинацията на Габриел доведе до загуба за България на вицепрезидентското място в Европейската комисия, тъй като тя няма достатъчен професионален опит за заместник-председателска позиция. Освен 8 години като депутат в Европейския парламент, Габриел, която е на 38 г. е работила и като асистент в два финансирани от ЕС проекти за равенството между мъжете и жените на работното място и за представителността в Европейския и националните парламенти. Предстои председателят на Европейската комисия да реши на кого да даде мястото на шести свой заместник.

Габриел е третият български еврокомисар след Меглена Кунева и Кристалина Георгиева и най-млада в настоящия състав на Европейската комисия.

Мария Габриел е съпруга на Франсоа Габриел, съветник на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Тя има един син – Жан-Едуар.


67
Още от
Напиши коментар Коментари
51
0
 
8
 
! Отговори
За какво ме е яд преди 4 месеца
До Анонимен 35
Най-много ме е яд, че тази е абсолютно некадърна, но страшно амбициозна женица, която ще стои нависоко в Брюксел и хората ще мислят, че българите са такива - връзкари без качества и безлично поведение. За заплата й не ме е яд, понеже никоя заплата никога не е достатъчна, но Жан Едуар ще получи чудесно образоване и перспективи, благодарение на европейския бюджет.
50
0
 
9
 
! Отговори
Дано преди 4 месеца
Ей, сега като почне да къса от заплатата си от 20 000 евро на месец и да помага на болни българчета и на хора, които се нуждаят от лечение в чужбина или от стипендия. Ех, до всяко добро същество ще застане един комисар и ще настъпи такъв живот...
49
0
 
8
 
! Отговори
Калинка преди 4 месеца
Айде, стига с тая Габриел. Назначили са я, да почерпи там, които са я лансирали. На България тя няма да помага и не е нужно непрекъснато да ни я тикате под носа
48
0
 
10
 
! Отговори
Срам ли ги е? преди 4 месеца
Защо не е запазила българското си име, Неделчева? Защо Франсоа Габриел не се казва Франсоа Неделчев? Защо детето им се казва Жан-Едуар Габриел, а не, например, Иванчо Неделчев? Срам ли ги е? Или Неделчева е престанала да е българка?
47
0
 
6
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 4 месеца
Става дума за много пари. Другарката Габриел ще взима около 480 000 лева годишно. Това са пенсиите на около 2 000 български пенсионери. Един българин трябва да работи 40 години, за да заработи тези пари!
46
0
 
4
 
! Отговори
h преди 4 месеца
Касиерка за шеф на болница. Ех че интересно!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Почва се плюскането
44
0
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 месеца
С образованието,което има,ще им вари лютеница и ще прави лимонада ...
43
0
 
8
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 4 месеца
Нее, кокер шпаньола все пак притежава някаква интелигентност.
По-скоро ми прилича на вдъхновена комсомолка, готова за дръзновени дела.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледа като кокер шпаньол пред купичка .И тая ше удряна в канчето с евро бухал ката . Това чудо на анорексията има ли 20 кг ? С такива нищо не очаква България ще прокарва интереси на комуникацжионните гиганти да ни скубят по лесно .Кунева 2
41
0
 
13
 
! Отговори
Минават преди 4 месеца
Минават месеци вече и резултат няма ... следа от много близко какво точно прави тази скумрия. За сега резултата е НУЛА.
40
1
 
1
 
! Отговори
WtF преди 4 месеца
Презентацията е в тюбата it crowd jen and internет ........
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С цъкане на плюсове и минуси няма да я направите по-кадърна!!Просто комисарът Н-Е С-Т-А-В-А!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С такава "нация" държава не става... то и се вижда де. Жалка пастмина.
37
5
 
6
 
! Отговори
Циник до 37 преди 4 месеца
Ра пони валяло!
Особено анонимни мижитурки!
Кви деца бе - от маалата ли ще си осиновиш?
А ра пон?
Пхахаха
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 35 Анонимен

Знаеш ли какво ни е яд???Яд ни е,че такива назначения/не само нашето,не сме единичен случай/ ще разкажат играта и ще ем на ЕС!!!
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На избори взе едва 5%.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 38

това на каква информация е базирано? Просто да се намираш на приказка или имаш факти да покажеш?
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Можеха да сложат някой безработен от България и щеше да се справи по-добре.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Циника изплъзя от пещерата крийте децата и жените! Шизофренията му е заразна!