Официално еврокомисар: Мария Габриел е назначена в ЕК!

С мълчаливо съгласие държавите от ЕС одобриха кандидатурата й
7 юли 2017 17:32,
67
Официално еврокомисар: Мария Габриел е назначена в ЕК!
Снимка: архив БТА

Мария Габриел получи окончателното назначението си като следващ български еврокомисар в 16 ч българско време днес, след като нито една държава членка не възрази срещу определянето й за ресора цифрова икономика и общество.

Съветът на ЕС беше последната инстанция, която трябваше да потвърди Габриел, която преди това беше преценена от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от депутатите от Европейския парламент.

Габриел влиза в пълномощията си веднага и ще може да си назначи кабинет. Той ще се състои от 7 или 8 души, като поне един ще бъде българин. Мандатът й изтича на 31 октомври 2019 г.

В ресора на новата комисарка ще влиза не само цифровизацията на ЕС, но също и киберсигурността и авторските права.

Габриел беше номинирана от правителството на Бойко Борисов на 10 май и се представи на Юнкер на 16-и, който прецени, че тя трябва да поеме ресора дигитална икономика и общество. Мястото беше овакантено, след като германският еврокомисар Гюнтер Йотингер зае креслото на комисар за бюджета и за човешките ресурси, заемано по-рано от Кристалина Георгиева.

Георгиева напусна на 1 януари, за да заеме вицепрезидентски пост в Световната банка. 140 дни България остави мястото си в Европейската комисия празно, което е безпрецедентен случай в историята на ЕС.

След това тя получи 40 дни, за да се подготви. На тричасовото изслушване пред парламента на 20 юни Мария Габриел се обяви против създаването на европейска интернет търсачка, но за разработването на суперкомпютър, чрез който ЕС да се опита да стане лидер в дигиталното общество и да привлече повече инвестиции към развитието на сектора.

Габриел се изказа против легализирането на криптираната информация като се позова на нуждите на сигурността. Българката пое ангажименти да прокара новата реформа на авторските права в ЕС, да излезе със собствена инициатива за киберсигурност  и да превърне достъпа до цифровия пренос на данни в петата европейска свобода след движението на хора, стоки, услуги и капитали. Тя се ангажира да подкрепя качествената журналистика като средство за информиране на гражданите и да се бори срещу фалшивите новини.

Тя беше одобрена с голямо мнозинство от 76% от гласовете на евродепутатите на 4 юли. 517 души гласуваха за нея, 77 бяха против, а 89 се въздържаха.

Номинацията на Габриел доведе до загуба за България на вицепрезидентското място в Европейската комисия, тъй като тя няма достатъчен професионален опит за заместник-председателска позиция. Освен 8 години като депутат в Европейския парламент, Габриел, която е на 38 г. е работила и като асистент в два финансирани от ЕС проекти за равенството между мъжете и жените на работното място и за представителността в Европейския и националните парламенти. Предстои председателят на Европейската комисия да реши на кого да даде мястото на шести свой заместник.

Габриел е третият български еврокомисар след Меглена Кунева и Кристалина Георгиева и най-млада в настоящия състав на Европейската комисия.

Мария Габриел е съпруга на Франсоа Габриел, съветник на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Тя има един син – Жан-Едуар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приеха я,че владее английския на ниво детска градина!!Те,такива инфантили им трябват,ръчичката вечно горе и мисъл от заплата на заплата!!!!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите си остават африканците на ЕС.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай и в България такива заплатки като на Ариел и тогава ще гласувам всеки ден за ГЕРБ.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7И какъв ти е на теб проблема лично? Че не хващаш нищо от тях ли? :)
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволно на снимката лице от факта,че от днес ще взема вече 25-30 000 еврака на месец за нищонеправене,безотчетни и без допълнителните екстри с които сумата нараства с 30 до 50%!!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България африкански заплати и двуцифрова депопулация.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладка службица - директор на водопад! Дигитализация и цифровизация - ала бала!