СЕТА влиза в сила на 21 септември

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще работи временно
9 юли 2017 10:11,
25
СЕТА влиза в сила на 21 септември
Снимка: European Commission

Търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА ще влезе в сила на 21 септември. За това се договориха в Хамбург шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Споразумението ще се води активирано временно, докато приключи ратификацията му от националните парламенти на еврочленките.

Всички търговски доворености и правила ще действат с изключение на механизма за арбитриране на инвестиционни спорове. Това е най-спорната част на договора, която предвижда излъчени от ЕС и от Канада съдии да решават спорове между частните инвеститори и държавите, вместо това да се прави от националните съдилища.

СЕТА ще доведе до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения ще има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Производителите на 190 защитени търговски марки ще могат да се ползват от закрила на канадския пазар и да се продават под собствените си имена. Сред тях не са розовото масло и горнооряховският суджук - единствените защитени в ЕС български марки.

Освен търговските условия, със СЕТА се урежда и взаимната закрила на инвестициите и на интелектуалната собственост. Споразумението има разпоредби, отнасящи се до околната среда и до риболова. Всички те ще започнат да действат от 21 септември.

"Това е най-модерното и напредничаво търговско споразумение, сключвано някога и ще затвърди приятелството и съюзническите отношения между ЕС и Канада", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом, която договори съдъръжанието му.

СЕТА беше подписана от страните членки и от Канада през октомври 2016 г., след като България и Румъния свалиха резервите си, а парламентът в белгийската провинция Валония се отказа от блокирането му.

По силата на СЕТА българските и румънски граждани, които вече са вадили канадска или американска виза, вече могат да пътуват свободно до Канада от 1 май. От 1 декември безвизов режим ще има и за всички останали.
Европейският парламент ратифицира СЕТА от името на ЕС на 15 февруари. Канадският го последва през май. От еврочленките споразумението е ратифицирано от Латвия и Дания, а Финландия и Литва са в напреднал етап за одобрението му.

Предполага се, че ратификационният процес в ЕС ще отнеме няколко години, през които разпоредбите ще се прилагат временно.

По време на предизборната си кампания и след избирането си като президент Румен Радев на няколко пъти заяви, че ще поиска Конституционният съд да се произнесе по съответствието на СЕТА с основния закон на България. Досега той не е предприел практически действия в тази посока.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече "национални предатели" българските евродепутати, които гласуваха за СЕТА през февруари, което предизвика гневна реакция от ЕНП. Лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също гласува за СЕТА, но после обяви, че се е объркал и промени гласа си на "не"-

Народното събрание още не е разгледало търговското споразумение, което трябва да реши дали да ратифицира. За да стане това правителството трябва да внесе проектозакон за потвърждаването на СЕТА.

Канада е 12-ият по големина търговски партньор на ЕС с 60 милиарда евро годишен стоков оборот и 30 млрд в областта на услугите. Канадските инвестиции в ЕС се изчисляват на 120 млрд евро.

ЕС се договори тази седмица и с Япония за сключване на всеобхватно търговско и инвестиционно споразумение. Очаква се това да стане до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-да евроаборигени,прочетет внимателно,следното:"Всички търговски доворености и правила ще действат с изключение на механизма за арбитриране на инвестиционни спорове. Това е най-спорната част на договора, която предвижда излъчени от ЕС и от Канада съдии да решават спорове между частните инвеститори и държавите, вместо това да се прави от националните съдилища."Това значи,край на националните държави и терор от някакви си чиновници на ЕС и Канада,до един назначени от корпорациите на САЩ!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ се "отказаха" от ТТИП,но съвсем "законно",чрез колонията си Канада,пробутаха на евростадото,СЕТА!Това си е все едно,ТТИП!Просто,защото всики американски корпорации,ще оперират чрез канадските фи филиали на "европейски терен"!С други думи,ЕС се превръща в точно такава колония на САЩ,каквато е Канада...и сега,"изненадка" - всички "те",под управлението на Лондонското Сити(независимата държава в центъра на Лондон,където и кралицата отива само с покана).Разбрахте ли какво е "Брекзит"?!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделка на големите корпорации, смачкани на малкия бизнес и увеличаване нивата на вредните химикали в храните.ЧЕСТИТО
19
2
 
5
 
! Отговори
Русия преди 6 години
е в 17 век, ама руски хакери определят изхода от президентските избори в САЩ?!? Еврастошизофрения или какво ?! :) :)
18
3
 
3
 
! Отговори
аман от наркомани преди 6 години
Риска е огромен.. в момента почти цялата земя е тежко и трайно повреждана от автомобили с включени скенери и фарове през деня..БЛизо до мен реват региони около магистрала Тракия и Марица..Огнени реки режат атмосферния океан подават пострадали наоколо..Въпреки изричната забрана на закона извънземни нашественици внедряват вс е по жестоко вредни техники за ликвидация на Неозойската ера като ползват обсебени хора и хардеурно софтуерни комплекси>Наглите престъпници следят обемно всеки автомобил с лед
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт на Глобализацията !
16
3
 
9
 
! Отговори
тъжно преди 6 години
Приемането на СЕТА е най-голямото предателство на европейските политици в историята на Европа
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак започва да ни залива долнопробна руска пропаганда тиражирана от полуграмотни рунладжии. И отново се виждат пипалата на САЩ, ГМО, болести и най-различни американски гадости. Русофилчета, когато руските политици и олигарси, и вашата фюрерка *** Нинова изтеглят децата си от САЩ , тогава вдигайте такава патардия. Иначе ставате смешни.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежко ни!!! Европа се самоубива.
13
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Вчера по немските новини - трипера ( който се лекуваше с пеницилин) вече е станал резистентен към голяма част от антибиотиците - ето ви един пример какво се случва, когато хапваме свинско, и телешко гарнирано с антибиотици!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да си хапвате със сладост ГМО - то и да пълните гушата на канадските фирми! Е, нищо де, в замяна на това можете да пътувате до Канада... Хахахах
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загубите от мита и такси кой ще ги компенсира тези от падания на такси работи единствено заизносители и вносители но никой няма да внася в бюджета повече да вдигнат данаците на тези мисия невъзможна остава единствено народа отново да компенсира с вдигането на неговите данаци огромните дупки в бюджетите на страните очакваме да се случи с япония и америка да ни е честито
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с визите за Канада? Отмебиха ли ги, или декември месец когато трябва да отпаднат само за тези които имат вече американски визи, канадците просто ще кажат, че удължават визите с още 10 години и евроатлатническите *** ще останат с пръст в устата.
9
3
 
26
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Последствията от споразумения , като CETA обслужват САМО интересите на едрия капитал , и индустрия. Малки, и средни фирми в цяла Европа ще трябва да се конкурират с масова продукция, и често дъмпинг-цени....ще бъдат закрити работни места....ще бъдат намалени почасови ставки, и заплати.Ползата на обикновения европеец от подобни "подписани на тъмно" споразумения е повече от съмнителна! И даже не говоря за генетично променени храни...меса пълни с хормони, и антибиотици.
8
0
 
5
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
До Анонимен 8Ами тенджерката на България е толкова малка, че и за опитване не стига, камо ли за наяждане
7
4
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Дървен философНе си прав. Радев от самото начало подвеждаше със заканите за Конституционния съд. Юрисдикцията на КС се простира само до българската конституция, т.е. съдът може да се произнесе, само след като Народното събрание гласува по въпроса, но не по СЕТА. В този смисъл Радев не беше честен с избирателите си, когато в кампанията и след като беше избран за президент, твърдеше, че ще даде СЕТА на КС. По очакванията към бг политически естиблишмънт, те подкрепям изцяло, Дървен философе
6
1
 
11
 
! Отговори
Дървен философ преди 6 години
Няма нужда са се очаква много от българските политици. Няма нужда се се очаква и малко
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От опит знам, че в големия казан яденето не е толкова вкусно като от малката тенджера. Само е по разнообразно
4
6
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Сега ще ядем и канадски фекалии,нали?
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като цяло като не искаш не купуваш Made in Canada, подобно споразумение ще удари не малка България, а икономическите колоси като Германия, Франция и Италия. Те дефакто бяха против но пробваха да накарат малките държави да са лошите ченгета за не се карат самите те с Канада. Интересно как ще подпишат с Япония, тяхно машиностроене може да ликвидира доминацията на баба Маркел за няколко години