СЕТА влиза в сила на 21 септември

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще работи временно
9 юли 2017 10:11,
25
СЕТА влиза в сила на 21 септември
Снимка: European Commission

Търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА ще влезе в сила на 21 септември. За това се договориха в Хамбург шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Споразумението ще се води активирано временно, докато приключи ратификацията му от националните парламенти на еврочленките.

Всички търговски доворености и правила ще действат с изключение на механизма за арбитриране на инвестиционни спорове. Това е най-спорната част на договора, която предвижда излъчени от ЕС и от Канада съдии да решават спорове между частните инвеститори и държавите, вместо това да се прави от националните съдилища.

СЕТА ще доведе до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения ще има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Производителите на 190 защитени търговски марки ще могат да се ползват от закрила на канадския пазар и да се продават под собствените си имена. Сред тях не са розовото масло и горнооряховският суджук - единствените защитени в ЕС български марки.

Освен търговските условия, със СЕТА се урежда и взаимната закрила на инвестициите и на интелектуалната собственост. Споразумението има разпоредби, отнасящи се до околната среда и до риболова. Всички те ще започнат да действат от 21 септември.

"Това е най-модерното и напредничаво търговско споразумение, сключвано някога и ще затвърди приятелството и съюзническите отношения между ЕС и Канада", заяви търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом, която договори съдъръжанието му.

СЕТА беше подписана от страните членки и от Канада през октомври 2016 г., след като България и Румъния свалиха резервите си, а парламентът в белгийската провинция Валония се отказа от блокирането му.

По силата на СЕТА българските и румънски граждани, които вече са вадили канадска или американска виза, вече могат да пътуват свободно до Канада от 1 май. От 1 декември безвизов режим ще има и за всички останали.
Европейският парламент ратифицира СЕТА от името на ЕС на 15 февруари. Канадският го последва през май. От еврочленките споразумението е ратифицирано от Латвия и Дания, а Финландия и Литва са в напреднал етап за одобрението му.

Предполага се, че ратификационният процес в ЕС ще отнеме няколко години, през които разпоредбите ще се прилагат временно.

По време на предизборната си кампания и след избирането си като президент Румен Радев на няколко пъти заяви, че ще поиска Конституционният съд да се произнесе по съответствието на СЕТА с основния закон на България. Досега той не е предприел практически действия в тази посока.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече "национални предатели" българските евродепутати, които гласуваха за СЕТА през февруари, което предизвика гневна реакция от ЕНП. Лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев също гласува за СЕТА, но после обяви, че се е объркал и промени гласа си на "не"-

Народното събрание още не е разгледало търговското споразумение, което трябва да реши дали да ратифицира. За да стане това правителството трябва да внесе проектозакон за потвърждаването на СЕТА.

Канада е 12-ият по големина търговски партньор на ЕС с 60 милиарда евро годишен стоков оборот и 30 млрд в областта на услугите. Канадските инвестиции в ЕС се изчисляват на 120 млрд евро.

ЕС се договори тази седмица и с Япония за сключване на всеобхватно търговско и инвестиционно споразумение. Очаква се това да стане до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
24
 
12
 
! Отговори
До коментар 1 преди 6 години
Не искаш нищо, но ползваш техните технологии :)
1
5
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не искам нищо от сащ и канада искам само мир и всеки да си гледа живота