Стига сте затягали коланите в ЕС, старомодно е!

ПЕС е за силна солидарност, ще се бори за кохезионната политика
38
Стига сте затягали коланите в ЕС, старомодно е!
Снимка: Булфото, архив

Политиката на затягане на коланите и на ограниченията е старомодна, заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на конференция за бъдещето на кохезионната политика в Брюксел, съобщиха от неговия пресофис.

Затягането на коланите и ограниченията унищожават нашите общества, изтъкна в речта си на форума лидерът на европейската левица.

Той припомни, че кохезионната политика на ЕС е насочена към преодоляване на различията между регионите в Евросъюза.

Солидарността като основна ценност на ЕС е най-близка до социалистите, а нейното най-явно изражение е в кохезионната политика на Европейския съюз, подчерта Станишев.

Според него днес солидарността изглежда в криза и най-добрият пример за това е справянето с бежанската криза.

Солидарността е двупосочна улица, в която от едната страна получаваш, но от другата трябва да дадеш, бе категоричен лидерът на ПЕС.

Станишев припомни, че преди 30 години бюджетът на Европейския съюз за кохезионна политика е бил 10 млрд. евро годишно по настоящи цени.
Всеки европеец е получавал по 30 евро във време, когато в ЕС членуват 13 държави. Днес всички региони на ЕС са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 млрд. евро всяка година, т. е. почти по 100 евро на европейски гражданин.
Тези пари се инвестират в училища, болници, обществен транспорт, достъп до чиста вода, пречистване на въздуха, модернизиране на пътни артерии, напомни Станишев.

Само за предходния финансов период благодарение на програмите по кохезионната политика са били подпомогнати 60 000 научни проекта, създадени са един милион работни места, 120 000 нови предприятия са получили подкрепа и финансиране, както и над 400 000 малки и средни фирми, а 6 милиона души пият по-качествена вода.

Тази политика по преодоляване на различията между европейските региони работи, бе изводът на Станишев.
Той смята, че всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в БВП на ЕС.

За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз, каза Станишев и изтъкна, че когато хората в едно населено място видят ремонтираното по линия на тези фондове свое училище, те конкретно разбират солидарността между европейските държави.

Сергей Станишев подчерта, че затова битката на социалдемократите и социалистите в ЕС е за запазване на кохезионната политика срещу призивите за нейното орязване в следващия програмен период след 2020 г. Желанието на левите е и да бъде запазен грантовият механизъм по кохезионната политика, а не той да бъде заместен от проектния принцип. А също така и да не изисква по-голямо съфинансиране.

"Планът Юнкер създаде дисбаланс. Проекти спечелиха само няколко държави от ЕС за сметка на всички останали, ето защо това не е добър пример за солидарност", подчерта Станишев.

Президентът на ПЕС се обяви категорично против намаляването на бюджета за кохезионна политика в следващия програмен период.

Той заяви позицията на социалистите за увеличаване на средствата по нея, за модернизирането и реформирането й.

"Нашето политическо семейство е първото, което започна дискусията за бъдещето на кохезионната политика и ние ще останем в тази битка докрай. Имате нашата политическа подкрепа за всяка политика, с която можем да отговорим на предизвикателствата на бъдещето", заяви президентът на ПЕС, обръщайки се към еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу.

"Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка", изтъкна в речта си Корина Крецу. За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели - над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища, посочи Крецу. Тя благодари на президента на ПЕС за политическата подкрепа в Европейския парламент.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стига сте затягали коланите в ЕС" - от толкова стягане няма да можете да отидете по голяма нужда. А точно там ви е силата.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейски лидер каза :D :D :D Шефа на кенефа :D
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя не се ли намери някой да му пусне куршума?
28
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТАНИШЕВ СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР, А БОКО ЕДВА СТИГНА ДО НИВО ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя оправи България и ся дава акъл и за ЕС!
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя гнусен хамстер, престъпник до мозъка на костите си, може да бъде председател на партя която е съставена само от престъпници. В ада да горите изчадия комунистически!
25
5
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ехидната усмивчица на този другар,отдавна е кохезирана с ЕС,а има много такива като него-все кохезирани...
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се слушат глупостите му. Тоя не знае колко получават болшинството работници в България на ден. От колко време сме в ЕС. По-зле отиват нещата. Десет години по десетина процента инфлация на година. За каква политика говори. Никой няма да даде даром пари, икономиката е слаба, частниците не плащат добре, държавните също. Толерират някои професии само, те са заплатени. Бошлаф работа както казват американците и нищо насреща
23
2
 
19
 
! Отговори
хахахахахах преди 1 година
Украинския юдей, социалисто-комунист пак дава акъли на европа.
22
4
 
13
 
! Отговори
типично преди 1 година
Социалист значи да пръска пари на ляво и на дясно.Пари които не е изкарал и които не знае как се изкарват.Един вид вземаш от богатите и даваш на бедните.По нашему значи вземат от вас които имате компютър,телевизор,жилище,кола,работа и др. и дават на ромите например които си нямат нищо.Така и вие имате по малко и другите нямат почти нищо.Глобално е вземат от Немеца който работи като вол и дават на Бедния източно европеец който се оплаква че няма работа или работи за малко пари.Дано съм разбран.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в то от герп само това могат затягане заеми и кражби , затуй ганъо ще живееш зле !
20
4
 
17
 
! Отговори
Социаглист преди 1 година
Той Серго щот само разхлабва колана затуй все му падат гaщитe и диpникa му е все гoл.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатанишко Сорос го назначи за шеф на пес заради вярна служба.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишко дали е включил в СВ-то си
"Загубих 3 пъти от бивш бодигард и пожарникар, и аверчето му - физкултурник"

...а верно, *** нямат СВ-та - те по другия начин се уреждат на постове...
17
1
 
22
 
! Отговори
оооофф преди 1 година
А, Съсльо, таман бяхме забравили, че съществуваш и ти се показа. Марш в дупката обратно.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плъхът е жив !!
15
6
 
31
 
! Отговори
философ преди 1 година
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същият рефрен от преди 30-години. Развитите държави са имали старт чрез краденето от колониите, но липсата на собствени източници за печалби е движило прогреса. На другия край е Русия - имат безкрайно много суровини, но няма на кого да продават и има вътрешно израждане на много системи. В България са бездарни крадци, защото нищо не създават след себе си. Магистралите са важни, но не са гръбнакът на икономиката, колкото и да са ключови за транспорта. Образованието се срива всяка година, но никой
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Желанието на левите е и да бъде запазен грантовият механизъм по кохезионната политика, а не той да бъде заместен от проектния принцип." - тука няма какво да кажа, просто Бах да се готви за приемен изпит.
12
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев беше най-успешният премиер, досега! Напук на клеветите на тиквата, му остави пълен фискален резерв, който прахоса за крадене.