Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога

Някои във Великобритания се размечтаха това да не се случва
12 юли 2017 21:45, Елка Василева
38
Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога
Снимка: архив, Reuters

Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Brexit. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Brexit-а стават все по-неясни.

Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента, пише Франс прес.

60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Brexit-а, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.

Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.

Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.

Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Brexit и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.

Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей, изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.

Министърът й за Brexit-а и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.

Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.

Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период, докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.

Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.

Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Brexit-ът да не се състои като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
До редактора преди 6 години
Кои са торитата? Едни и същи ли са с торите?
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26Отечеството първо трябва да се очисти от индивидуалната простотия и чак тогава ще може да изчисти отечеството от "двуполовите"! А в момента двуполието е най-вече в България под формата на силно изявени фурнаджийски лопати! :))))
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Виж ти! Ти да не си "проф" Вучков или Божидар Димитров! Няма как да сме били "толкова" велики и сега да сме толкова недоразвити/прости! Едно е да се гордеем заради това което сме били и сега какво сме (Англия, Франция-Гаул, Прусия-Германия, Римската Империя - днешна Германия, Испания, Швеция, Швейцария, Норвегия, Финландия та даже Русия) но друго е да си говорим и пишем небовалици от сорта на мания за величие и в момента да сме една от държавите "последна дупка на кавала"!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Ама ти наистина ли си вярваш! Видял една снимка от 70те и направил меродавното заключение! :)))) Абе българското тесногръдие е като тихия океан - необятно! Точно през 70те Англия е била доста силна икономически! Всъщност тя винаги е била силно икономически в дълбочина което говори доста добре за една държава - нека този факт го сравним с кръвното, горна променлива и долна постоянна. Жалко че живееш в Англия - чвно не си в състояние да надскочиш хъшовския БГ манталитет! Много пречи! :)))))
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До св.св.Маркс и Енгелс Е да де, ама имат си държава С. К. Ако ти харесват корупцията и брюкселските чиновници ,вдигай си дисагите ,обувай цървулите и и се измитай при толерастит еи двуполовите . Тук сте отпадъци от който трябва да се очисти Отечеството ни .
23
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До IdealistДа местят клиринг къщите във Франкфурт още тази година.После "тарикатите" ако искат да си правят втори референдум или да стоят американците зад тях.... каквото искат да правят.
22
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Брекзита е част от глобалния ев.рейски план за света-Богоизбраните управляват,САЩ и Великобритания са високопоставените слуги,а останалите(вкл. и ЕС)-рая.То не че и сега не е донякъде така,но все още има такива,дето се опъват.Възможно ли е да бъде провален тоя план?Да,но е малко вероятно,след като се работи по него от около 200години...Е,една ядрена война би го спряла,ама не е много примамлива алтернатива.
21
1
 
2
 
! Отговори
-|- преди 6 години
"...зделение на торитата междy..."Всъшност думата е "тори", а членуваната форма е "торите", не "торитата"
20
4
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Idealist-Ами като не ти харесва,хващай рейса за Сев.Корея...Там няма брюкселски чиновници и корупционни схема... А и не се връщай повече тук!!!
19
20
 
9
 
! Отговори
Idealist преди 6 години
Не можаха да понесат диктата на алчните, фино корумпирани и празноглави брюкселски чиновници! И ние не ги понасяме, но управляващите са обвързани в сложни корупционни схеми.
18
7
 
31
 
! Отговори
До17 преди 6 години
Я прочети малко за англия преди да пишеш толкова смело. Англичаните преди да влезнат в ЕС са били бедни та бедни, живея в момента в Англия и случайно попаднах на една книга със снимки от преди 60г, еми сиромашия брат. Улици нема, хората изпокъсани, един смок във въздуха и кално навсякъде
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А бе 10 .... извинявай но от кога терора на мнозинството е демокрация ? В атинката демокрация да не мислиш че всички са имали право да гласуват ? ... асмо свободните са могли, тия дето после като дойде враг се бият пред стената .... сам си направи пралела кои са свободните днес и кои са робите (неграмотните) ... в истинската демокрация трябва да гласуват само тея дето пълнят кацата ... които е празнят ще чакат да решим колко ни ще им дадем !
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17еми нашата слава мина доста преди някой да чуе за тях, ти история не си ли учил ...
15
3
 
29
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Старата чанта марка "мей" се оказа и продънена. А, британските "политици " да си пазят розовите ***..... Славата на UK е отдавна минала.....
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 - Лошите времена за ЕС вече отминаха така че това твое "тепърва" ще си остане само мит.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се проведе нов референдум - така е най-справедливо!
12
5
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Има някаква логика в това което си писал, но според мен, както и според някой друг по долу който го беше споменал, проблемът е в правото на глас на неграмотните. Донякъде се припокрива с твоята теза с тази разлика, че на неграмотните, не можеш да разясниш естеството на референдума, оттам вероятността за манипулация е огромна Стигаме до извода, че трябва да се вземат вече мерки относно забрана за помощи за необразовани, както и забрана правото на вот!Време е, не сме равни в това отношение!
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВеликобритания не се нуждае от съвети от блумбърг, България междувпрочем също.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯКАКВИ ЕВРЕЙСКИ ТЕРЗАНИЯ
9
5
 
16
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До помнещСигурно се имаш за голям демократ,като отричаш референдумите...Проблемът на допитванията е,че не предоставят на хората цялата информация по темата,а искат да изразят мнение.Ако народът е добре информиран,вероятността от погрешно решение е минимална!Нагледен пример е Швейцария,която отхвърли гарантирания базов минимален доход!Изобщо, няма как да има правилни решения,след като истината старателно се укрива,а публиката всячески се манипулира!