Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога

Някои във Великобритания се размечтаха това да не се случва
12 юли 2017 21:45, Елка Василева
38
Година по-късно: Brexit-ът изглежда по-неясен от всякога
Снимка: архив, Reuters

Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Brexit. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Brexit-а стават все по-неясни.

Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента, пише Франс прес.

60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Brexit-а, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.

Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.

Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.

Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Brexit и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.

Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей, изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.

Министърът й за Brexit-а и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.

Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.

Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период, докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.

Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.

Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Brexit-ът да не се състои като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.
 

/БТА/


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
До редактора преди 1 година
Кои са торитата? Едни и същи ли са с торите?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26
Отечеството първо трябва да се очисти от индивидуалната простотия и чак тогава ще може да изчисти отечеството от "двуполовите"! А в момента двуполието е най-вече в България под формата на силно изявени фурнаджийски лопати! :))))
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18
Виж ти! Ти да не си "проф" Вучков или Божидар Димитров! Няма как да сме били "толкова" велики и сега да сме толкова недоразвити/прости! Едно е да се гордеем заради това което сме били и сега какво сме (Англия, Франция-Гаул, Прусия-Германия, Римската Империя - днешна Германия, Испания, Швеция, Швейцария, Норвегия, Финландия та даже Русия) но друго е да си говорим и пишем небовалици от сорта на мания за величие и в момента да сме една от държавите "последна дупка на кавала"!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20
Ама ти наистина ли си вярваш! Видял една снимка от 70те и направил меродавното заключение! :)))) Абе българското тесногръдие е като тихия океан - необятно! Точно през 70те Англия е била доста силна икономически! Всъщност тя винаги е била силно икономически в дълбочина което говори доста добре за една държава - нека този факт го сравним с кръвното, горна променлива и долна постоянна. Жалко че живееш в Англия - чвно не си в състояние да надскочиш хъшовския БГ манталитет! Много пречи! :)))))
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До св.св.Маркс и Енгелс Е да де, ама имат си държава С. К. Ако ти харесват корупцията и брюкселските чиновници ,вдигай си дисагите ,обувай цървулите и и се измитай при толерастит еи двуполовите . Тук сте отпадъци от който трябва да се очисти Отечеството ни .
23
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Idealist
Да местят клиринг къщите във Франкфурт още тази година.
После "тарикатите" ако искат да си правят втори референдум или да стоят американците зад тях.... каквото искат да правят.
22
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Брекзита е част от глобалния ев.рейски план за света-Богоизбраните управляват,САЩ и Великобритания са високопоставените слуги,а останалите(вкл. и ЕС)-рая.То не че и сега не е донякъде така,но все още има такива,дето се опъват.
Възможно ли е да бъде провален тоя план?Да,но е малко вероятно,след като се работи по него от около 200години...Е,една ядрена война би го спряла,ама не е много примамлива алтернатива.
21
0
 
2
 
! Отговори
-|- преди 1 година
"...зделение на торитата междy..."
Всъшност думата е "тори", а членуваната форма е "торите", не "торитата"
20
3
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До Idealist-Ами като не ти харесва,хващай рейса за Сев.Корея...Там няма брюкселски чиновници и корупционни схема... А и не се връщай повече тук!!!
19
19
 
9
 
! Отговори
Idealist преди 1 година
Не можаха да понесат диктата на алчните, фино корумпирани и празноглави брюкселски чиновници! И ние не ги понасяме, но управляващите са обвързани в сложни корупционни схеми.
18
6
 
31
 
! Отговори
До17 преди 1 година
Я прочети малко за англия преди да пишеш толкова смело. Англичаните преди да влезнат в ЕС са били бедни та бедни, живея в момента в Англия и случайно попаднах на една книга със снимки от преди 60г, еми сиромашия брат. Улици нема, хората изпокъсани, един смок във въздуха и кално навсякъде
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А бе 10 .... извинявай но от кога терора на мнозинството е демокрация ? В атинката демокрация да не мислиш че всички са имали право да гласуват ? ... асмо свободните са могли, тия дето после като дойде враг се бият пред стената .... сам си направи пралела кои са свободните днес и кои са робите (неграмотните) ... в истинската демокрация трябва да гласуват само тея дето пълнят кацата ... които е празнят ще чакат да решим колко ни ще им дадем !
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17

еми нашата слава мина доста преди някой да чуе за тях, ти история не си ли учил ...
15
2
 
29
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Старата чанта марка "мей" се оказа и продънена. А, британските "политици " да си пазят розовите задници..... Славата на UK е отдавна минала.....
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9 - Лошите времена за ЕС вече отминаха така че това твое "тепърва" ще си остане само мит.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се проведе нов референдум - така е най-справедливо!
12
4
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Има някаква логика в това което си писал, но според мен, както и според някой друг по долу който го беше споменал, проблемът е в правото на глас на неграмотните. Донякъде се припокрива с твоята теза с тази разлика, че на неграмотните, не можеш да разясниш естеството на референдума, оттам вероятността за манипулация е огромна
Стигаме до извода, че трябва да се вземат вече мерки относно забрана за помощи за необразовани, както и забрана правото на вот!
Време е, не сме равни в това отношение!
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Великобритания не се нуждае от съвети от блумбърг, България междувпрочем също.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯКАКВИ ЕВРЕЙСКИ ТЕРЗАНИЯ
9
4
 
16
 
! Отговори
А бе преди 1 година
До помнещ
Сигурно се имаш за голям демократ,като отричаш референдумите...Проблемът на допитванията е,че не предоставят на хората цялата информация по темата,а искат да изразят мнение.Ако народът е добре информиран,вероятността от погрешно решение е минимална!Нагледен пример е Швейцария,която отхвърли гарантирания базов минимален доход!
Изобщо, няма как да има правилни решения,след като истината старателно се укрива,а публиката всячески се манипулира!