Брюксел започна наказателна процедура срещу Унгария

ЕК срещу ограничаване на чуждото финансиране за НПО
13 юли 2017 18:00, Никола Димитров
93
Брюксел  започна наказателна процедура срещу Унгария
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия започна наказателна процедура за Унгария за новоприетия закон за неправителствените, професионалните организации и фондации, които получават финансиране от чужбина.

"ЕК реши да започне наказателна процедура срещу новия закон за НПО в Унгария, защото смята, че изискванията за регистрацията, докладване и прозрачност нарушават европейското право и Хартата за основните права", заяви говорител на правителството.

Виктор Орбан предложи закон, който изисква неправителствените организации, получаващи повече от 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират като получатели на чуждестранна помощ и да декларират това на интернет страниците си и в публикациите си като "организации, подкрепяни от чужбина".

Според Европейската комисия обаче това е в противоречие на свободата на сдружаване, нарушава правото на личен живот и защитата на личните данни, и ще доведе до ограничение на свободното движение на капитал, което е една от четирите основни свободи в ЕС, наред с движението на хора, стоки и услуги.

Правителството ще има един месец да се обоснове, но говорител на Еврокомисията съобщи, че въпросът е бил из основи проучен, преди да се пристъпи към действие.

Решението може да има последствия и за проектозакона на депутати от ГЕРБ, които искат по подобен начин да ограничат достъпа до финансиране от чужбина на магистратските сдружения у нас.

Брюксел даде ход на втория, последен етап от наказателната процедура срещу Централния европейски университет в Будапеща, оставяйки на унгарските власти само месец, преди да предадат решението на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи глоба.

Според първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс законът за висшето образование прави разграничение между европейските и неевропейските университети и им дава различни права за опериране. Това противоречи на свободата на академичните институции да предоставят услуги и да се установяват, където желаят на територията на ЕС. Стъпката се предприема, след като обясненията на унгарското правителство за нуждата от разделянето на унгарските от чуждестранните университети, опериращи в страната, не са били приети от Брюксел. Поправките в закона за ВУЗ бяха предприети с цел да ударят най-големия чужд университет в страната - ЦЕУ, който се свързва с милиардера от унгарски произход и отявлен противник на Орбан - Джордж Сорос.
 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
Самата идея за чуждо финансиране в НПО-та и вмешателство в политиката на суверена държава е престъпление според всяка конституция!
44
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 година
НПО-тата трябва да бъдат забранени със закон. Всички до едно!! Това са едни паразитни организации, слуги на чужди интереси, които не работят за България. Тези навлеци са навсякъде, във всички проекти са наврени и печелят пари, за които и пръста не са си мръднали. Дават подкупи наляво и надясно само и само да печелят проекти и да влачат европейски пари. А ЕС ще ги подкрепя. Това ако не е малоумие здраве му кажи, ЕС е пътник!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да бе да

Унгария се опълчи срещу комунизма, реки от кръв проля, но не си даде гордостта, та на тая ли развалина прогнила, директивна и откровено експлоататорска ще се даде.
Браво Унгария.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, демократичен съюз, щом не слушаш и не правиш от родината си колония, коленичил народ - съд, съд до дупка. Изходът - масов екзит. Защото вече нищо родно у нас не се произвежда, ядем отровите на колонизаторите и ежедневно ни унижават с административния си и икономически терор.
Позор за ЕС - да съди свой член, защото пази родината си.
41
0
 
10
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Ако ЕК е прва, то и правото ни да получаваме анонимни подкупи е законно!!!
40
0
 
11
 
! Отговори
кака преди 1 година
Браво на Орбан! Жалко че при нас няма и помен от подобна личност!
39
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия е Велика: влезни в faktor.bg да видиш колко е велика Русия
38
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Прав е човека за парите на НПО-тата, ма явно на някой не им харесва, че няма да им е така лесно да влиаят на събитията в чужди държави.
37
0
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Това което направи Орбан в Унгария дано да е заразно..
36
0
 
6
 
! Отговори
да бе да преди 1 година
те тук ще стане фал.барнат ли унгария и еуропата отиде у реката.то това е и целта на меркел да се равали съюза но няма кой да започне.
35
9
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 1 година
До Anonymous 49
При влизането си в ЕС всяка държава се задължава да спазва европейското право. Когато това не се случва, Европейската комисия, като пазител на договорите, има право да наложи наказание за нарушението, като преди това го разследва
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брюксел може ли да накара НАТО да окупира Унгария? Няма да може да спаси евроатлантизЪма на Унгария по друг начин.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да се разпадне тоя гнусен пеедерастки соросoиден съюз!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абсурд

Малко е сложно да накажат САЩ по същия начин преди те да станат член на ЕС
31
4
 
2
 
! Отговори
Кухофил преди 1 година
Другари, да подкрепим полезния *** Орбан!
30
0
 
2
 
! Отговори
Жоро павето преди 1 година
До турача:
.....Да ти кажа честно,дълбоко се съмнявам че го можеш туй нещо(турането де) дори и с една съвсем нормална жена,камо ли пък чак със майки...Най много да те шамаросват по зачервените бузки,до де ти фръкне цивката :))))
Сигурен съм обаче,че си просто един бледен форумнен нехранимайко....!
П.П. Благодаря за поправката в цензурата на сайта!!!!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да подкрепим Унгария и мъжът с големи топки Виктор Орбан, с такъв държавник си готов на всичко и да защитиш своята родина.Бойко виж какво правят големите мъже с големи топки, всички знаем че си великан без грам мозък и без никакви топки.
28
3
 
4
 
! Отговори
До жоро павето преди 1 година
А както сме се сбрали да го туриме на макя ти може ли
27
12
 
4
 
! Отговори
Жоро павето преди 1 година
Така като сте се събрали да си гургуличкате и приказвате за зеленчуци и тем подобни.Що не си направите една салатка,ударите по една-две водчици и с песен под строй да замарширувате посока рашкия евразийски съюз.
Там е по хубаво,по демократично и въобще все по-най.А нас останалите оставете,да изгниваме у ЕС.Не ни жалете,не ни мислете,ние "простите еврогейци" сме родени да се мъчиме.
А дано се изфирясате,но не ми се вярва.Друго си е да "гниеш" у държава дето имаш права на човек,а не на майм'уна :)
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да подкрепим братята унгарци срещу евро*ейският произвол и двойни стандарти!