Брюксел започна наказателна процедура срещу Унгария

ЕК срещу ограничаване на чуждото финансиране за НПО
13 юли 2017 18:00,
93
Брюксел  започна наказателна процедура срещу Унгария
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия започна наказателна процедура за Унгария за новоприетия закон за неправителствените, професионалните организации и фондации, които получават финансиране от чужбина.

"ЕК реши да започне наказателна процедура срещу новия закон за НПО в Унгария, защото смята, че изискванията за регистрацията, докладване и прозрачност нарушават европейското право и Хартата за основните права", заяви говорител на правителството.

Виктор Орбан предложи закон, който изисква неправителствените организации, получаващи повече от 24 000 евро годишно от чужбина, да се регистрират като получатели на чуждестранна помощ и да декларират това на интернет страниците си и в публикациите си като "организации, подкрепяни от чужбина".

Според Европейската комисия обаче това е в противоречие на свободата на сдружаване, нарушава правото на личен живот и защитата на личните данни, и ще доведе до ограничение на свободното движение на капитал, което е една от четирите основни свободи в ЕС, наред с движението на хора, стоки и услуги.

Правителството ще има един месец да се обоснове, но говорител на Еврокомисията съобщи, че въпросът е бил из основи проучен, преди да се пристъпи към действие.

Решението може да има последствия и за проектозакона на депутати от ГЕРБ, които искат по подобен начин да ограничат достъпа до финансиране от чужбина на магистратските сдружения у нас.

Брюксел даде ход на втория, последен етап от наказателната процедура срещу Централния европейски университет в Будапеща, оставяйки на унгарските власти само месец, преди да предадат решението на Европейския съд в Люксембург, който може да наложи глоба.

Според първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс законът за висшето образование прави разграничение между европейските и неевропейските университети и им дава различни права за опериране. Това противоречи на свободата на академичните институции да предоставят услуги и да се установяват, където желаят на територията на ЕС. Стъпката се предприема, след като обясненията на унгарското правителство за нуждата от разделянето на унгарските от чуждестранните университети, опериращи в страната, не са били приети от Брюксел. Поправките в закона за ВУЗ бяха предприети с цел да ударят най-големия чужд университет в страната - ЦЕУ, който се свързва с милиардера от унгарски произход и отявлен противник на Орбан - Джордж Сорос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
18
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 6 години
Брюксел подпира Сорос ?
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не ти налагам нищо . Съпоставям ти нещата казани от теб. На никой не му дреме дали ти харесва или не. И мен не ми харесва да плащам данъци и да храня държавни чиновници ? И аз не съм се подписвал за такъв закон ? И кво правим ? Война ли ? Избива ме се ? Кво е ти е решението ? Тон само с тъпизмии и лозунги дела не се вършат.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ей така по същия начин казват и Мутрите в БГ:) Не искам да спазвам закони , защото не съм се подписвал ."Не ми се прави на умен. Законите си ги спазвам и отпреди да се появи брюкселския тумор. Не можеш да ми налагаш присъствието на Сорос със закон, не можеш да ми налагаш приемането и издръжката на бежанци със закон, не може да ми се месиш във вътрешните работи на държавата и да ме санкционираш, ако не ти спазвам измислените ценности. Ние сме хора със собствени ценности, а не роби.
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Ей така по същия начин казват и Мутрите в БГ:) Не искам да спазвам закони , защото не съм се подписвал . Ей това е мисъл на типипнияя глупендерр от равните поля. Изтървал си около 2000 години развитие.
21
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Не знам дали са ти казали дедите , но света живее в общност многооо отдавна :) Явно са пропуснали докато варят ракията на село.
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е земята на дедите ми, наглецо, ЕС тогава не е съществувал. Той трябва да я напусне, а не аз нея....Събираш 500хил подписа за референдум за напускане тогава и каквото покаже.Преди дедите ти да дойдат тука е била земя на други и не е имало България неумний.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободен, свободен, колко да е свободен?
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който не му харесва в ЕС е свободен да го напусне.
17
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си суверенна държава излез от съюза. Има си правила и трябва да ги спазваш ...както ти така и всипки останали. Първо плюете ква *** били всички държави ..И бягали на запад хората. После пък плюете запада , че се месил на кочините. Лицемери имате ли една позиция в живота?
16
0
 
15
 
! Отговори
Трътла от Берлин преди 6 години
Ние у Берлин немаме такива закони. Фрауто не разрешава.
15
1
 
22
 
! Отговори
без закон преди 6 години
Иначе как големите брюкселски мафиоти ще перат пари?
14
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До байхейсАйде да не изпадаме в крайности!Членството в ЕС е безспорно полезно,но място за еуфория няма.На практика влязохме в тоя съюз когато започна неговия упадък,т.е.доста късно.Все пак още известно време ще имаме ползи или поне някои на власт....
13
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименИзгонването на Сорос е безценно!Ама все пак не би трябвало да излиза прекалено скъпо,хи-хи!Впрочем,тия дни и официален Израел подпука Сорос,което е доста любопитен факт!
12
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ЕвролюбИзлизането на Великобритания от ЕС не е заради недоволството на група недоволни пенсионери и неориентирани хора!Ев.рейският мениджмънт на UK няма как да бъде командван от Брюксел!Освен това на ЕС предстои да се случат едни много неприятни неща,предизвикани също от Богоизбраните и Великобритания се спасява навреме.Е,може би малко предсрочно,поради което има известни вълнения.Но няма как публично да бъдат обявени истинските причини за Брекзит-а!Би се предизвикала паника и проблеми.
11
23
 
0
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
Бг трява да баде садена за исламофобиа вечи обсъдихме с Бирали Бирали вапроса
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм на Орбан един референдум сега за или против оставането в съюза и да подобрят гащите ония
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно на време, да освести нашите демократи, че няма да им мине номерът
8
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"Обаче сме спечелили 200млрд. за същото време..."Ако говориш за ползите от 10годишното членство в ЕС,яко си надул сметката!То ако сме 20млрд. на плюс(нето),то всичко е чудесно и прекрасно.Щото освен плюсовете,има и едни многомилиардни минуси....
7
13
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До ХмУнгария и Орбан никога не са искали да излизат от ЕС. Докато ЕНП е най-голямата партия, той ще си прави каквото си иска и ще си ***. Унгария е прекалено зависима от европейските пари и Орбан чудесно си дава сметка за това. Само голяма, развита и силна държава като Великобритания може да си позволи да напуска и това ще й струва изключително много. Толкова, че може и да не запази целостта си
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли ще уплашат унгарците, те не са страхливци като българите. ЕС стана нещо като ссср и кпсс си има и всичко останало. Браво на англичаните че биха шута на вмирисана европа