ЕК: България да подобри ситуацията с отпадъчните води

Еврокомисията откри наказателна процедура срещу страната ни
13 юли 2017 16:04, Елка Василева
2
ЕК: България да подобри ситуацията с отпадъчните води
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова България да направи необходимото градските отпадъчни води да се събират и обработват по подходящ начин.

Според законодателството на ЕС градовете следва да изградят необходимата инфраструктура, за да събират и обработват отпадъчните води. Необработените отпадъчни води могат да се превърнат в заплаха за здравето на хората и замърсяват водоемите, почвата, крайбрежните и подпочвените води.

България, както и Кипър, досега не прилага правилно няколко разпоредби. Това е причината комисията да открие наказателна процедура с изпращането на писмо.

Европейската комисия е изпратила също така мотивирани становища до България – едното за неуведомяване за пълно прилагане в националното законодателство на правилата на ЕС за морско пространствено планиране, а другото, тъй като страната ни не е съобщила за прилагането на новите мерки за автоматичен обмен на данъчни становища.

В срок от два месеца съответните задължения на страната ни трябва да бъдат изпълнени. След този срок ЕК може да реши да сезира Съда на ЕС.

Европейската комисия поиска също така от България да приложи директивата за исковете за обезщетение при нарушения на разпоредбите на антитръстовото законодателство.

С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на правилата на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Директивата дава на пострадалите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат понесена щета, както и повече време, за да представят своите искания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така си е. Трябва да ни натиснат малко за чистотата. Това е най-хубавото на ЕС ...натиска натиска ...докато стане. Иначе бай-*** си кара 30-40 години по старому .