В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!

Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв избор
275
В Европа трябва да признаят: Изгубихме завинаги Турция!
Снимка: Reuters

Ако е имало нужда от още едно доказателство, че Ердоганова Турция не се осъзнава като част от Европа, тържествата по повод годишнината от неуспешния опит за преврат го потвърдиха по особено красноречив начин.

Обявено беше, че ще се отпразнува "победата на демокрацията".

Е, видяхме как изглежда Ердогановата демокрация: на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу бе отнето правото да говори на възпоменателната церемония в парламента, а по време на добре режисирания спектакъл турският президент Ердоган призова да бъдат "откъснати главите" на пучистите. При това той говореше не за честен съдебен процес, а за връщане на смъртното наказание.

Като бумеранг

Още преди да изрече тези думи, Ердоган даде ясно да се разбере, че ЕС вече изобщо не го интересува. И затова е признак на безсилие, че шефът на ЕК Юнкер отново протяга ръка към Турция и я призовава да зачита демократичните ценности - за да не бъде прекратен процесът за присъединяване към ЕС, за което настоява Европарламентът.

Само че Ердоган и неговата мания за величие не оставят на ЕС никакъв друг избор: Турция е изгубена за Европа и това не бива да остава без последствия. Да, Европа е последната надежда на "другата Турция" - онези 49% от турците, които са против господството на Ердоган.

Само че присъединителният процес не само не доведе до демократизацията на Турция, но и дава на Ердоган възможност да поставя пред Брюксел и Берлин неизпълнимите си искания - например за отмяна на визовия режим за турските граждани.

Ако обаче същата тази Европа прекрати присъединителния процес, турският президент вече няма да може да предявява каквито и да било претенции. А това ще го удари като бумеранг. Защото най-важният инструмент за съживяването на закъсалата турска икономика е продължаването на преговорите за митнически съюз. С поведението си Ердоган поставя на карта тъкмо този шанс.

Какво беше, какво стана

Турският президент прави мечешка услуга и на целия ислямски свят. През първите години на неговото управление често се говореше, че една Турция, която успешно съчетава демокрацията и исляма, може да бъде модел за подражание на целия ислямски свят.

Но се получи друго. Днешна Турция, в която разделението на властите е отменено, а инакомислещите са подложени на преследвания, се нарежда в компанията на ориенталските държави с авторитарен режим. И ЕС ще загуби лицето си, ако продължи да води присъединителни преговори с една такава страна.

"Дойче Веле"


275
Още от
Напиши коментар Коментари
89
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турция е в пъти по-развита и съвременна държава от България във всякакъв аспект. Това е истината бедни ми български комшии. И за това не ви е виновна Турция, а вие самите.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На уж демократите много им знае устата и защитават човешките права уж...Абе демократи защо замълчахте на Сиси...обичате джунтаджии това е ясно...пишете само негативни новини за Ердоган и кво като пишете си мислите, че променяте Истината ли...само "някои" българи може да повярват на тези работи...Защо не напишете бе Долченца, че Ердоган "подари" 50 автобуса на Гине, заедно с резервните им части, а? Демократични ми били те...и "д" то на демокрацията нямате вие!!! Лицемери! Пукнете се от яд:-)
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турска нация няма и няма да има
...
Хайде сега да си преговориш дефиницията за нация.
Хахахаха
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хитлер по време на Втората световна източи цяла България ( въжените кофи тракаха до 89 година), после я остави на рснаците защото не остана нищо а вие дойчлнд та дойчланд, ами кефете се.
85
4
 
6
 
! Отговори
До до 109 преди 6 месеца
Абе човек ти си посетил любимите ви кюрдски местности щом си пътувал за Армения...другия път опитай от главните пътища а не селските...или си мислиш, че и те са като вашите селси магистрали с дупки...:-)
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Анадола канализация няма, GPS-a не хваща,
...

Ахахаха, ганчооо, GPS-a за да не хваща значи да няма спътници там горе. Като шеста космическа нация би трябвало да го знаеш.
Хахахаха
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само злато купувам от Турция, че са добри бижутери и не лъжат като българчетата.
Честни са турците и става алъш-вериша с тях.
Обаче колкото и да се напъвате да я рекламирате - Азия бе! Манталитет, обноски, ислям - мяни тая работа. Ако беше хубаво там, нямаше турците да бягат по Европа.
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До СУЛТАН ЕРДОГАН

До време когато всичко започне да се разпада..... по турски .
81
0
 
4
 
! Отговори
До АНОНИМЕН 107 преди 6 месеца
Според теб,това ли са българските интетеси? Това са бойковите интереси......А, бойковите интереси,не са българските интереси.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Урааааа. Загубихме я. Завинаги .
79
2
 
8
 
! Отговори
До до 109 преди 6 месеца
Ти добре си ги видял ама я кажи в твоите "европейски и цивилизовани" селца колко от тях нямат канализация и дали знаеш, че в едно харманлийско село още нямате обхват...пък камоли канализация...
78
6
 
10
 
! Отговори
турчин преди 6 месеца
Ееее ! Доче Веле голямо плюване прави ! Турция била диктатура, нямало демокрация......
Ами кажете си направо бе германя че Ердоган ви изгони от турските бази и сега нямате никакви позиции в близкия изток . Не е коректно така..ние ви знаехме като ентелигенти....
77
1
 
5
 
! Отговори
Лошото е, преди 6 месеца
Че от 20 год ,нашата тъй наречена ” дипломация”,работи упорито за чуждите интереси,а не за националните. Фактите са болезнени и са налице. Оставете Турция да си върви по нейния път,а ние по нашия.С турците си приличаме само по примитивизма.
76
0
 
2
 
! Отговори
Македонски преди 6 месеца
Много важно!
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се връзвайте повечето са платени кучето ердоган е развързал кесията.Много сме турци ама по хубаво от БГ паспорт няма.Имам много приятели Български Турци, мога да кажа че двама са ми истински приятели, на които винаги мога да разчита, както и те на мен.Приятелството ни е доказано с годините, мисълта ми е никой не изпитва симпатии към ердоган, напротив всеки казва че този ще запали Балканите.Вие си възхвалянайте ердо и колко е велика турзия, за това ви се плаща.
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"В Анадола канализация няма, GPS-a не хваща, излезеш от магистралата, селата им с дупки, без поминък, "

Явно си бил в наще села...:-) :-) :-) :-) ко си дирило в турските села бе:-) :-) :-) :-) или пък си мислиш, че всички села са като твоето:-) :-) :-) :-) :-)
73
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Султане,
и аз хванах от дъвките "Турбо" и от истанбулските дражета "Бонибон". Ама само с шекери и шербети не става. Нито пък да правите aкумулатори Bosch, Made in Turkey, дето 2 години не изкарват.
Ти сигурно си Хасан Сюлейманоглу, а при бай Тошо си се викал Асен Стоянов, натоварил си покъщнината и си чиракувал след 89-та на агите у Турско.
Добре, че беше бай Тошо да ви изучи.
Като е толкова хубаво в Анадола, какъв го чиниш в БГ форума?! Стой си там, Хасане, яж си баклавата и дерзай.
72
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турция винаги е била голям стратег и имала думата...срещу Америка, Европа и Русия...но по някакъв начин се опитваха пак да я контролират...но откакто Ердоган е навласт това се ЗАТУДНИ и от това ви боли:-)
Но специално за Русия мога да кажа...Султан Абдюлхамит е искал добри отношен с нея...но хоп пак на някои не му е харесало това!
Ердоган води НЕЗАВИСИМА политика...ако има интерес ОК ако не чао...не като България да се клани на този и онзи да изпълнява желания на този и онзи...Ейваллах на Ердо!
71
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Султане,
точно щото сте стигали 2 пъти до Виена (безуспешно да я превземете), затова 84% от австрийците казват "НИКОГА ТУРЦИЯ В ЕС".
Диваци си бяхте и диваци ще си останете.
А ти не се прави на турчин, чисто ени*чарче си! Продажно!
70
7
 
12
 
! Отговори
До 96: преди 6 месеца
. Турция си е абсолютно светска държава, уважаваща и учителите си и военните си.
=========
Ха-ха-ха-ха. Преди една година имаше едни брадати, които разнасяха отрязани глави на турски войничета. На мен ми стана жал за тези убити деца повече, отколкото на варварите в Турция.
Да не говорим за унижените турски военни съблечени голи и събрани като добитък в конюшните - ето ти го турското "уважение"
Не ти вярвам, че си професор - дай ми линк!