Брюксел заплаши да вземе гласа на Полша

ЕК готова да задейства "ядреното копче" заради независимостта на съда
19 юли 2017 17:30,
87
Брюксел заплаши да вземе гласа на Полша
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отправи директна заплаха срещу Полша да задейства най-тежкото наказание в ЕС - отнемане правото на глас при вземане на европейските решения.

Първият заместник на Жан-Клод Юнкер Франс Тимерманс заяви, че "Полша е много близо до задействане на чл. 7" и че въпросът ще бъде обсъждан на следващото заседание на Европейската комисия идната сряда.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.

Член 7 от Лисабонския договор е "ядреното копче" на ЕС срещу страните членки, тъй като принудително напускане на Съюза не е предвидено в европейското законодателство. Той предвижда държавата да бъде изключена от вземането на решения по приемането на ново законодателство и други политически действия на ниво министри или държавни лидери.

Причината за гнева на Европейската комисия са четири закони, приети в последните седмици от Сейма, които значително ограничават независимостта на съдебната власт в страната.

В частност някои от поправите предвиждат съдиите да се назначават от министъра на правосъдието, което според Брюксел ще направи от магистратите "слуги на политическите елити".

Други изменения ще прекратят мандата на членовете на Националния правосъден съвет, хомолог на българския Висш съдебен съвет, и ще позволи на парламента да избира 15 от неговите 25 членове. Сега те се избират измежду магистратите.

Тимерманс заяви, че всеки от 4-те променени закони е посегателство върху върховенството на закона, а те заедно слагат край на независимостта на съдебната власт.

"Ще направя всичко възможно да гарантирам, че Полша се придържа към върховенството на закона, свободата на изразяването, свободната икономика, защото това беше изборът на полския народ. Полша беше в сравнимо положение с Украйна, вижте сега разликата - това са два различни свята. Отчасти това е така, защото имаше върховенство на закона - затова няма олигарси в Полша", подчерта Тимерманс.
Брюксел смята, че трябва да се намеси, тъй като полските съдии са също и съдии на ЕС и като такива трябва да се ползват от всичките си права да отсъждат според закона, без да са подложени на влияние.

"Няма полски гражданин, който да иска да влезе в съдебната зала, знаейки, че някой в министерството може да се обади на съдията", коментира Тимерманс.

Ето защо Европейската комисия идната седмица ще започне наказателна процедура срещу Варшава. Отделно ще бъде разширена процедурата за върховенството на закона, която Брюксел води срещу Полша от миналата година заради поправки, ограничаващи Конституционния трибунал - конституционният съд на страната.

Според източник от Комисията хората на Юнкер ще се позоват на забраната за дискриминация, като цитират различната възраст, на която Варшава иска да пенсионира жените и мъжете съдии. Освен това се смята, че намаляване на възрастта за пенсиониране на магистратите е в разрез с пенсионната реформа в страната, при която тя бе увеличена за всички професии.

Именно тази процедура, задействана за първи път, може да завърши с "натискането на ядреното копче" - член 7.

Комисията ще изчака седмица, за да види дали президентът Анджей Дуда ще спре влизането в сила на два от законите, но няма да я откаже от действие, тъй като държавният глава не атакува всички опасни според Брюксел поправки.

Без да уточнява срок, Тимерманс посочи, че ще разговаря и с естонското председателство на ЕС, за да уточни вкарване на точката за Полша и в Съвета на ЕС. Страните членки могат единствени, с квалифицирано мнозинство, да отнемат правото на глас на Варшава.

Въпросът беше гледан през май, но тогава не се стигна до гласуване. Тимерманс смята, че Варшава не е изпълнила решението на страните членки да поднови диалога за върховенството на закона с Комисията, и затова има основания да търси нова подкрепа от нея.

Тимерманс разграничи проблемите, които Унгария има с Брюксел, които не засягат независимостта на съдебната власт. Еврокомисията гони правителството на Виктор Орбан заради закони срещу финансирането на неправителствените организации, затварянето на Централноевропейския университет и мигрантите. При предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Будапеща за намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите. Унгария беше осъдена от Европейския съд и поправките отменени, но докато решението беше взето, над 300 съдии напуснаха системата.

Досега чл. 7 никога не е бил задействан в 16-годишната си история, макар да е било обсъждано започването му срещу Австрия и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: есПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво,като "отнемат глас"?!Просто ще станат безгласни,като нас!Нали Тиквун клечи и чака ,какво ще му кажат шефовете?!То и да каже нещо,е все тая,никой не базари нито него,нито нас,за слива - нали и ние клечим,като него и чакаме,какво ще каже той ?!Е,поляците едва ли ще стоят като нас робите и може просто да теглят една майна на перверзната импери и да излязат от нея...а след тях и всички останали!Накрая в ЕС ще остане с изплезен език Тиквун,че няма да е останал висш *** за ***!
55
0
 
2
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Г-н Тимерманс ще оправи всички комунистически изчадия, които си позволяват да се правят на "чичо Сталин" ! Обзалагам се, че не можете да познаете как ще гласува ББ за нужното "квалифицирано мнозинство" по отнемане "гласа" на Полша!Извинявай Аспарухе /59/, но кой ще те пита тебе, /че и мене, тъмните балкански субекти/ ИСКАМЕ или НЕ ИСКАМЕ у НАТО и ЕС- С. Паси или достойният внук на Фердинанда ??? Г-жа Кунева нас ли ще пита , кои и колко блока на АЕЦ Козлудуй да спрат работа? US-ДЕМОКРАЦИЯ, БАТЕ
54
0
 
2
 
! Отговори
за съжаление преди 6 години
не сте Добрият Градинар
53
1
 
1
 
! Отговори
махай се преди 6 години
сами си се справяйте истинското ви лице същност е грозота и не правите нищо да промените грозотата си извратени стойте си в блатото махай се
52
0
 
2
 
! Отговори
не ви понасям преди 6 години
как уважение на институция или някой който разрушава семейството личността тези които обичаш и не показва признаци да си дръпне мръсните ръце с нищо не заслужавате уважението ми а само омразата ми доказано колко сте зли жестоки студени като змии с право не ви искат и мразят заслужили сте си го презрителното отношение и незачитане
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окупация от НАТО на Полша. Трябва да вразумим европейските братя да приемат евроатлантиъма и империализъма. Сега добрите ще ги окупират, не лошият Съветски съюз.
50
1
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
Диктатурата наречена ЕС.Не знам за Полският,но Българският народ не са го питали за ЕС и НАТО.
49
2
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Много българи се оплакват че селата се опразвали,имало гмо щото нямало кой да работи на село и и т.н.Обикновенно се оплакват седнали в някое кафена в големия град.Но ако го питаш,ти що не отидеш на село,да се бориш за българското земедели,да произвеждаш натурални продукти,да копаш с мотиката,той ще ти отговори че някой друг българин трябвало да го направи,не той.Кой е тоз млад българин който иска да копа с мотика на село,не е ясно.Но е ясно че са виновни от ЕС.
48
0
 
3
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Не разрешават на поляците нещо, което у нас си съществува и никой не го оспорва - праламентарна квота във Висшия съдебен съвет. И после Европа не била на скорости. И още как е
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме жени и деца!!! не ме интересува от къде, важното е селата ни отново да се напълнят с млади хора, с бременни жени, със семейства!! Нека идват най-плодовитите от Кения от Сомалия да се смесват с народа и да правят деца! Нещем мрънкащи българи, бягащи в други страни да правят деца! Искаме хора които тука да живеят и да градят семейства! Искаме отново провинцията да е пълна с млади хора! Всички бежанци са ДОБРЕ ДОЩЛИ в България ако искат да правят деца и семейства в провинцията!
46
0
 
9
 
! Отговори
заблуда преди 6 години
ислям джамии не ни трябват в европа
45
0
 
5
 
! Отговори
мафия преди 6 години
защото американските гейове финансират ес и арабите ги слушкат
44
0
 
3
 
! Отговори
Началник преди 6 години
,,началници,, роби
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не си направим бившите соц страни обединение за икономическа и политическа взаимопомощ?имаме много общо имаме и опит.ще има и разлика в отношението към нас ,а не като към втора ръка хора.заедно ще бъдем по силни.
42
0
 
8
 
! Отговори
вън преди 6 години
бежанци вън
41
0
 
2
 
! Отговори
олигарси преди 6 години
Условия затова създавате ли климат на доверие хората да остават да живеят плодят работят бизнес а
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме села пълни с жени и деца! Искаме млади хора! А не като сега само пенсионери и пустош в провинцията. Затова съм твърдо за приема на всякакви хора. Нека идват, нека се смесват и да правят много деца. Мечтата ми е да видя отново благоденстванщи села пълни с хора! Искаме жени и деца нещем псевдо национализъм! Българите само бягат и мрънкят - това са предатели. Искаме хора които да живеят и да се плодят в провинцията да създават големи семейства и да обработват българската земя!!
39
0
 
3
 
! Отговори
неверник преди 6 години
оти не се гонят гейовете и гейовщината от арабите ревностно и те са такива
38
1
 
9
 
! Отговори
голема работа ей преди 6 години
назначават си ,,послушковци,, да тъпчат нормалните така е всеки си има цена цели нации се купуват някакви кукли назначават да им играят като мечка по ,,тяхната музика,, не слушаме гейпропаганда ненормални
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поляците с тази съдебна реформа, чиято цел е съдебната власт да е послушна на власта, ще си създадат олигархия за нула време. Но поляците са си пррост и вироглав народ, неслучайно в цялата им историята са ги гаврили яко. Тези хора не се разбират от дума. Чичко Сталин им хариза цяла Померания с излаз на море и промишлената Силезия и те пак мразят Русия. И благодарение на това Северен Поток ги заобиколи. Сега ще купупат течен гас от АМерика - глуппаци...