България трябва да вземе 1300 бежанци до септември

Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотите
26 юли 2017 20:15,
109
България трябва да вземе 1300 бежанци до септември
Снимка: архив Reuters

България има да изпълнява квота за прием на бежанци от Гърция и Италия за още 1302-ма души, обяви Европейската комисия днес.

Временният механизъм за преразпределение, приет във върха на миграционната криза през 2015 г., за да се облекчи положението в граничните страни, подложени на най-голям натиск, изтича в края на септември.

"Напълно е възможно дотогава всички готови за изпращане бежанци, да бъдат разпределени", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според него в Гърция имало още 6800 души с право да бъдат преразпределени във вътрешността на ЕС, и още 5000 в Италия.

До момента по схемата са разместени 24 676 души. Като България е взела общо 50 бежанци от Гърция (трима нови през юни) и нито един от обещаните 160 еритрейци от Италия.

Досега правителството се е ангажирало да приеме общо 890 души от двете държави.

Аврамопулос заяви, че дори схемата да приключи, както е предвидено в края на септември, "правните задължения на страните членки няма да приключат". Той отказа да уточни какво означава това и дали Еврокомисията се подготвя да удължи действието на квотите. То трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните членки.

Европейската комисия даде днес последно предупреждание на Унгария, Полша и Чехия, които отказват да вземат бежанци, да се включат към схемата. Ако те не го направят до септември, Брюксел ще ги прати на европейския съд да им определи глоба за нарушения.

Еврокомисията стартира наказателната процедура през юни на основание, че Полша и Унгария досега не са приели нито един бежанец, а Чехия не е заявявала готовност за прием от 1 година.

Решението на Комисията съвпадна с произнасянето на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург по жалбите на Унгария и Словакия срещу въвеждането на квотите. Неговото мнение е предварително, но окончателната присъда обикновено не се различава от позицията му.

Според адвоката квотното разпределение "допринася ефективно и пропорционално" за облекчаването на ситуацията на Гърция и Италия. Той дори обяснява частично слабата ефективност на квотите с факта че държави като Словакия и Унгария не го изпълняват в нарушение на задължението за солидарност между страните членки.

Окончателната присъда се очаква наесен.

Отделно от квотите за преразпределение, еврочленките имат решение да вземат 22 000 сирийски бежанци от лагерите в Турция и околните държави. От тях досега са прехвърлени 17 179. Страните, които досега не са взели хора от лагерите, сред тях и България, са призовани да си изпълнят ангажиментите до есента. София е обещала да приеме 50 души.

Еврокомисията чака до края на септември и заявки за доброволно приемане на бежанци, директно от Северна Африка срещу обещание за отпускане на 10 000 евро за всеки пристигнал.

Европейската комисия съобщи още, че е изпратила писмо на италианския премиер Паоло Джентилиони, с което му обещава до 100 млн евро спешна помощ и 500 служители, които да ускорят репатрацията на мигрантите, на които не се полага закрила в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААти ще си доволно
58
3
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
България се нагъзва.А Полша отговори: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС
57
4
 
3
 
! Отговори
Анти националист преди 6 години
До националсоциалистБългария вече е приела 50 от тези имигранти, които казвате, че няма да приеме. Изчитането на материала трябва да предхожда, а не да се замества от коментара
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът за унищожението на бялата раса е в пълен ход, всички знаем кой стои зад този план.Това са едни хора с лукави очички, носещи малки шапчици ермолки, нашата държава е спасила много от тях и за благодарност получаваме бежанци.Ехххх защо си нямаме и ние Виктор Орбан, можем саво да завиждаме на Унгарците, а ние си избираме тикви, физкултурници, суджуци но не и държавници.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едни са ги грабили с години а ние ще плащаме сметката ...
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От цялата тая работа с бежанците ние сме на сметка защото дали някой от тия 1300 човека ще останат тук а и доста избягаха от предната партида.И без това в България за тях е мизерия ядат бой ги и т.н. Баба Меркел много ги обича и с отворени обятия ги чака да вървят там.
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позаинтересувайте се за Брайвик,той е знаел че това предстои.Някои лобисти за пари са готови да направят всичко,дори да унищожат собствените си народи и да работят против интересите на народите си.
52
1
 
17
 
! Отговори
до Константинова преди 6 години
Напълно сте права, докато Вищеградската Четворка има държавници, мислещи за собствените си народи, нашите васали-продажници не мислят за българския народ.По-добре глоба от 1 мил.евро (разбрах че е доста ниска), отколкото да приемем нашественици, които са от друг културен кръг, с друга религия, повечето без образование -това ще ни излезе много по-скъпо.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то няма бежанци !!!Има черни,, котки,, от Африка от Пакистан, от демократичните Афганистан ,ИРАК .
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен59 Искаш да кажеш ,агресия на украйнските ев.р..еи ,срещу православието в Донбас .
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не щем бежанци. Приемаме само бежанки отговарящи на определени физически качества и с нагласа да лапат бахури на промоционални цени.
48
2
 
15
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
1300,съгласен съм, ама ако още на границата ги кастрират, та да не се множат :)
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е защото Бойко лъже Брюксел,че сме имали двама бежанци,от които единия е избягал.Затова ще ни натресат не 1300,а 13 000.А това,че в страната има незнайно колко хиляди нелегални мигранти,нашия "умен" премиер не счита за необходимо да осветли ЕС.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не, баба Меркел да си ги вземе. Не е редно да каниш гости в чужда къща, така че към Берлин.
45
6
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Не мога да ви мисла, направо ше ви разцепат тpътките! Ако сте умни, още отсега се запасявайте с вазелин.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Праща ги нато,за което не са ни питали дали го искаме.Американците си пазят живата сила след виетнамската война,когато много бяха убити,а други осакатяха.
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Брат, по-добре да тъна в мизерия, отколкото да имам за съседи пакистанци, афганистанци и араби. "А иначе 50 български войника може да вленат в Авганистан...ама те не могат да дойдат в България!
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ще си ги делим като овце ли. дали не им нарушаваме човешките права по този начин."Човешките права се нарушиха на тези...след като първо вленаха там непоканени в техните страни, заради техния петрол!!! Ционистите създадоха пионките си ИДИЛ и сега ще папкат баницата там!
41
0
 
8
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
И аз съм, божем, европеец- Ама много съм накрая.А тези, които се имат за същински европейци, са зависими напълно от САЩ. И янките ги трепаха тези народи, които се чудят кой път да хванат. И им е посочено - Европа."Великите и независими" европейци послушно казват "йес" / да не са се научили от др. Кунева?/ и приемат всякаква ***. И заставят и сиромасите като нас-- и те да приемат. Че определят и бройката !?!? БЛАГОДАРИМ, ЕВРОПО ! СССР пращаше танкове - тези още по-перверзни - пращат глоби !?!?
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да приемаме талибани? Защо не приемахме украинци? Когато имаше руска агресия срещу тях? Европа защо не ги приема? Защото са бели и православни ли?