България трябва да вземе 1300 бежанци до септември

Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотите
26 юли 2017 20:15,
109
България трябва да вземе 1300 бежанци до септември
Снимка: архив Reuters

България има да изпълнява квота за прием на бежанци от Гърция и Италия за още 1302-ма души, обяви Европейската комисия днес.

Временният механизъм за преразпределение, приет във върха на миграционната криза през 2015 г., за да се облекчи положението в граничните страни, подложени на най-голям натиск, изтича в края на септември.

"Напълно е възможно дотогава всички готови за изпращане бежанци, да бъдат разпределени", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според него в Гърция имало още 6800 души с право да бъдат преразпределени във вътрешността на ЕС, и още 5000 в Италия.

До момента по схемата са разместени 24 676 души. Като България е взела общо 50 бежанци от Гърция (трима нови през юни) и нито един от обещаните 160 еритрейци от Италия.

Досега правителството се е ангажирало да приеме общо 890 души от двете държави.

Аврамопулос заяви, че дори схемата да приключи, както е предвидено в края на септември, "правните задължения на страните членки няма да приключат". Той отказа да уточни какво означава това и дали Еврокомисията се подготвя да удължи действието на квотите. То трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните членки.

Европейската комисия даде днес последно предупреждание на Унгария, Полша и Чехия, които отказват да вземат бежанци, да се включат към схемата. Ако те не го направят до септември, Брюксел ще ги прати на европейския съд да им определи глоба за нарушения.

Еврокомисията стартира наказателната процедура през юни на основание, че Полша и Унгария досега не са приели нито един бежанец, а Чехия не е заявявала готовност за прием от 1 година.

Решението на Комисията съвпадна с произнасянето на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург по жалбите на Унгария и Словакия срещу въвеждането на квотите. Неговото мнение е предварително, но окончателната присъда обикновено не се различава от позицията му.

Според адвоката квотното разпределение "допринася ефективно и пропорционално" за облекчаването на ситуацията на Гърция и Италия. Той дори обяснява частично слабата ефективност на квотите с факта че държави като Словакия и Унгария не го изпълняват в нарушение на задължението за солидарност между страните членки.

Окончателната присъда се очаква наесен.

Отделно от квотите за преразпределение, еврочленките имат решение да вземат 22 000 сирийски бежанци от лагерите в Турция и околните държави. От тях досега са прехвърлени 17 179. Страните, които досега не са взели хора от лагерите, сред тях и България, са призовани да си изпълнят ангажиментите до есента. София е обещала да приеме 50 души.

Еврокомисията чака до края на септември и заявки за доброволно приемане на бежанци, директно от Северна Африка срещу обещание за отпускане на 10 000 евро за всеки пристигнал.

Европейската комисия съобщи още, че е изпратила писмо на италианския премиер Паоло Джентилиони, с което му обещава до 100 млн евро спешна помощ и 500 служители, които да ускорят репатрацията на мигрантите, на които не се полага закрила в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Мигранти ли? преди 6 години
Аре един среден пръст както правят Полша и Унгария! Нали имаме уж патриоти в правителството. Хайде без "бежанци" а.к.а икономически мигранти 99% млади мъже. Започнете да казвате истината защото хората ще ви търсят и на вас сметка както на политиците.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планетата умира от климатични катаклизми, предизвикане от прекаленото отделяне на въглероден диоксит.Тези "добре не дошли бежанци" трябва веднага да се впрегнат на работа по засаждане на дървета край магистгралите, по изгорените от пожари планински хълмове и по дупките от откритите рудници. Колкот въглероден диоксит се отделя, толкова трябва да се преработва от дърветата. Така обучените "бежанци" трябва да се изпратят в Африка по плана на ООН за зелена горска стена южно от Сахара.
77
1
 
7
 
! Отговори
Неверник преди 6 години
1300 цирея да им израстат на брюкселските ляво- толерасти!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги настанят в Банкя. Там има една огромна къща само с един обитател.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАПОВЕДИТЕ НА ГОСПОДАРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ!ИНАЧЕ ЩЕ НИ ОТНЕМАТ ПРАВОТО НА ГЛАС, КАТО НА ПОЛША.Само да не се окаже, че всъщност имаме право на глас само формално?!
74
0
 
8
 
! Отговори
Споко ;) преди 6 години
Не се страхувайте, те няма да се задържат тук и седмица. Те искат да живеят в богатите европейски градове, където ще ги хрантутят по-добре. Номерът на франсетата, да строят у нас "бежански центрове", разбирайте затвори не се случи. Единственият начин да останат у нас е със сила, което никой няма да направи ;)
73
4
 
4
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Добре сте дошли мили бежанци, ние софийските евроатлантици ви очакваме с любов наведени.
72
1
 
12
 
! Отговори
Един пич от Русе преди 6 години
1300 х 400 лв. (на калпак плюс ччаветата) соц. помощ + здравно осигуряване=600 000 лв. грубо, без екстри детска градина, училище, курс език. Умножено по 12 месеца и 2, 3 години =7 200 000 базова сума за година. Майка ми беше акушерка 30 години и сега й дават 192 лв. пенсия.
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега защо не *** така наречените "патриоти"? Нали това им беше основното мото в кампанията? Къде са Сега?
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано им падне самолета докато летят насам.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно.Те искат да отидат там, където имат социални привилегии, където имат роднини и вече съдадени техни общности. Нито Полша, нито Унгария, нито България отговарят на тези критерии, затова няма да останат тук дори насила.
68
2
 
30
 
! Отговори
До Бойко преди 6 години
Питам Ви, г-н Борисов, ЗАЩО най-бедния народ в Европа - Българският, ще трябва да плаща издръжката на хиляди негрa и араби, които разполагат с купища валута, последен модел айфони и карти за теглене на пари от всеки банкомат??!! Питам Ви, но отговор не искам, защото го зная- така е угодно на "началничката" Ви! А България и Българите за Вас да само едно досадно обстоятелство! Кучета ги яли!
67
2
 
23
 
! Отговори
Карина преди 6 години
Представям си на колко ли Българи ще вгорчат, отровят, или направо отнемат живота тези 1503 "бежанци"! Да не дава Господ!
66
4
 
21
 
! Отговори
Голата Истина преди 6 години
А честито! Признаваме Македонска Нация и Македонски Език, пълниме България с агресивни, изповядващи ислям кафяви диваци от Третия Свят, желаещи да ни източат социалната система, изнасилват, изколят и взривят, но пък в същото време Ангела Меркел гали Бойко по главата! Това е то- ГЕРБ ни управлява, спете спокойни и се наслаждавайте, може да ви е за последно!
65
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша отговори: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС
64
0
 
19
 
! Отговори
евродебил преди 6 години
Плащаме милиарди като вноски в ЕС, милиарди, за да сме "толерантни" към "роми", европейските монополи изнасят милиарди от България... за да може разни плъшоци от ек да ни казват какво "трябва" и какво "нетрябва". Бе я си...
63
0
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И още - вече и в последния храсталак пълен с Ебола, и гурмета ядящи маймунски мозъци , разбраха, че в Европа е заформена кьорсофра - плащат за лежане, има и бели пухкави женици за "без пари"...за обарване, и ...не! Цяла Африка стяга бохчите , и е на стартова позиция.И който си мисли, че всичко е минало - много се лъже! Следващата държава с 1 милиард население ще е Нигерия....а Европа упорито се опитва да настигне Индия по жизнен стандарт - ще я превърнат в континент на евтина работна ръка, и мизерия
62
0
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Лафим си ние...а пълчищата си прииждат...вчера по немските новини - още една частна организация в Германия се готви да изпрати кораб пред бреговете на Либия, и да "спасява" всеки мързелив кю мюр решил да живее на наш гръб, и да се съвокуплява с жените ни.Мдаа...на лошо отива цялата работа!И ние не правим изключение - чета коментарите на рапони с мозъци на попови лъжички - притеснили се за колониалната история от времето преди Шерлок Холмс! Прав е Бойко - кофти е мат'ряла - проост, и ялов!
61
1
 
16
 
! Отговори
кратко и ясно преди 6 години
ВЪН ес, нато/сащ от ОТ БЪЛГАРИЯ!
60
4
 
16
 
! Отговори
Сметай батко преди 6 години
Колко сме пропаднали. Щом дори от 160 еритрейци НИТО ЕДИН не се е задържал в България и е избягал....хахахах....Еритрея - една от най-бедните и мизерни гладуващи държави в света, насред африканските джунгли. избягали от една ***...попадат в още по-голяма кочинаЕвала Баце, стабилни сме, подай суджука там