Полша отговори: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС

Те не се опират на факти, заяви говорител на кабинета във Варшава
26 юли 2017 18:47, Красимир Ангелов
53
Полша отговори: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС
Снимка: БТА

Полското правителство няма да приеме никакъв шантаж от чиновниците на ЕС по реформите му на съдебната система, заяви говорителят на кабинета Рафал Бохенек в отговор на заплахата за санкции от Брюксел, предаде Франс прес.

Още по темата
"Няма да приемем никакъв шантаж от чиновниците на ЕС, особено шантаж, който не се опира на факти. Всички изготвени от парламента закони са в съответствие с конституцията и демократичните правила. Съжаляваме, че заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс, без да познава полското законодателство и законопроекти, е отправил несправедлива критика към Полша", заяви говорителят.

Съмненията на ЕК за реформата на съдебната система на Полша са неоснователни, заяви и полският заместник-външен министър по европейските въпроси Конрад Шимански. "В разискванията си Европейската комисия трябва да се съобрази в по-голяма степен с факта, че организирането на правосъдието е от компетенцията на страните членки, които самостоятелно вземат решения в рамките на собствения си политически и законодателен процес", каза той.

По-рано днес Тимерманс каза, че ако Полша реши да въведе реформата, позволяваща на парламента да уволнява съдии от Върховния съд, Брюксел ще предприеме действия по силата на Член 7 от Договора за Европейския съюз, които може да доведат до отнемане на правото на страната да гласува в блока.

Еврокомисията съобщи също така, че ще започне процедура срещу Варшава за нарушаване на европейското законодателство, когато бъде публикуван новият закон за организацията на общите съдилища.

Законът, който дава власт на министъра на правосъдието да наема и уволнява ръководителите на съдилищата от по-ниска инстанция, бе подписан вчера от полския президент Анджей Дуда.
 


53
Още по темата: ЕСПолшаРафал Бохенек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Часовникар преди 1 година
Тия поляци много на сериозно се взеха, ще им спрат кранчето.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45
Ха-ха-ха......не позна, следва ТРЕТИЯ РАЗДЕЛ НА полша от Русия и Германия!!!! Хи-хи-хи-хи-хи....те затова така джафкат по тези две страни и ги мразят даже в червата си (пардон!). ЗАЩОТО ВЕЧЕ ДВА ПЪТИ ГИ РАЗДЕЛЯТ!!! Ами ...да би мирно седяла....Ама не, търсят си белята, а после все другите им виновни!!! Този път май ще е за дълго!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците май вече се усетиха сериозно какво става и какво им се налага. Унгарците, чехите, словаците и те. Ний кво праим - бирени, соджукави и пр. афери.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47
Е, за нас съм съгласен, ама и това на поляците не го разбирам!!! Да отидеш в чужд дом и да налагаш правила! Не те устройва, шапката и.....бегом!!! За нас да не говорим, на полшата поне им изсипаха най-малко 100 милиарда евро и пак врънкат, а ние????? Ние дотолкова сме благодарни, че съсипаха ВСИЧКО, че ми е чудно....КАКВО ОЩЕ Е ОСТАНАЛО ЗА СЪСИПВАНЕ, ЧЕ ЧАКАМЕ???? А....гризе ме смътно подозрение...май ще ни запълват празните села с.....досещате се с кого!!!!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на поляците!Показват че са народ от личности,а не като нас,сбирщина от страхливи овце!!!
18
1
 
17
 
! Отговори
ивчо преди 1 година
дърава с достойство, знае си цената
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците си мислят, че ЕС е Есесесер. Ще има санкции, репарации и контрибуции. Ще викат:"Ела, Русия, освободи ни от германците!"
16
3
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 1 година
До Анонимен
ИТОЗИ НЯКОИ ТРЯБВА ДА Е--РУСНАК
15
10
 
7
 
! Отговори
Не поляк преди 1 година
Поляците са най-продажната нация. Винаги са произвеждали проблеми за себе си и Европа. Според мен, параноичния им страх от Русия ги прави глупави и смешни.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС почва да смърди все повече и повече!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на полските политици, така се отстоява държавна независимост, а не като българските марионетки на ЕС. Затова Полша винаги ще бъде уважавана, а БГ последна на опашката. Как добре са го казали - шантаж. Брюксел шантажира и изнудва по -бедните страни, а и такава велика страна като Великобритания. Затова последните им казаха Good bye!
12
3
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво, една солидна държава а не като нашите продажници.
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен...ще победят ЕС и Русия....

ЕС и Русия са коренно различни неща. Русия е дива и нецивилизована кочина населена с дегенерати мразещи свободата и обожаващи кървавите си диктатори. И които не искат да позволят на другите народи да бъдат свободни и проспериращи.
10
4
 
1
 
! Отговори
Исмет преди 1 година
триаба и да го нъкажат задето не приемат маслимани
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските гниди си мислят, че поляците са като тях-да реват срещу ЕС и да лижат задника на руснаците. Толкова са елементарни, че дори не разбират, че жестоко се заблуждават.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руските ни "братя" им бяха нужни цели 500 години и Кримската Война за да минат през България.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците винаги са били твърда нация въпреки ударите на историята. Дори Полския крал Владислав си остави костите във Варна през 1440 година при бунта на Константинг и Фружин. За разлика от руските ни "братя", полските ни се притекоха на помощ срещи Отоманците.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме все пак, че когато унгарците и поляците първи се опълчиха срещу комунистическия строй, не срещнаха никаква подкрепа от големите европейски държави. А сега ще са тези които ще издрапат и ще се отделят от ЕС, без да им мигне окото! За съжаление нашата буферна територия ще остане на хранилка на Брюксел, понеже имаме безгръбначни мекотели, вместо политици...!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там Дуда, тук - Буда!
4
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Защо най висшият орган (парламента)в държавата да няма власт над съда.Да СС трябва да е независима но все пак Парламента е Народа и всеки трябва да дава отчет пред него как си върши работата.