Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа

В крайна сметка сметката ще я платят не лидерите, а хората
221
Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа
Снимка: Reuters, архив

Новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея от страна на САЩ са симптоматични за състоянието на международните отношения днес, както и за глобалния баланс на силите.

Светът вече безпрекословно е мутлиполярен и това значи много неща. Очевадно САЩ, притежавайки най-голямата военна мощ - с военни разходи на правителството колкото на следващите 7 държави взети заедно - диктуват играта, ползвайки най-вече пръчката за сметка на моркова.

Въпреки ядрения си арсенал, Русия е слаба икономически и търси алианси. Къде охотно, къде не, тя явно заформя такъв с Китай - икономическото чудо на нашето време. Регионални лидери като Индия тепърва ще изискват мястото си на голямата маса.

Големият въпрос е: къде е Европа в пъзела и готова ли е на ценностно и икономическо равнище да балансира между собствените си интереси и антагонизмите на другите заформящи се и съществуващи вече центрове?
Докато законът за санкциите прави совалки между Сената и Камарата в Конгреса на САЩ, проличават няколко неща.

Първо, русофобията и параноята на неоконсерваторите в САЩ е обладала и двете партии - демократи и републиканци. Недоказаните обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп. Подминавайки иначе крещящата истина, че Хилъри бе просто ужасяващ кандидат, а избирателят така или иначе искаше промяна на курса - растеж, умерен диалог с останалия свят и мир. Такива неща обещаваше Тръмп в кампанията преди изборите, ако си припомнят близкото минало от американската левица.

С тези санкции Конгресът на практика казва на Тръмп - по отношение на външната политика и обещанията за диалог, ти си с вързани ръце. Решиш ли да намалиш или забавиш темпото на санкциите, които налагаме - няма да можеш, ще питаш нас. Реално, власт Тръмп има само в посока на ескалиране на напрежението - например, атакувайки военно страни, които не са проявили агресия към САЩ, нито са имали общо с 11 септември. Там Конгресът спи. А с истински свързаната с атентата държава дори дипломатическите отношения са топ приоритет, търговията и обмена на информация разцъфват...

Скритата цел на санкциите, които на практика застрашават всички фирми, правещи бизнес с руски аналози, целят силово налагане на американските енергийни компании на европейския енергиен пазар. И ако това беше икономически ефективно и пазарно нямаше да е проблем. Енергийната независимост и сигурност на Европа са универсални понятия и не касаят само Русия. В един момент европейските политици се озоваха между чука и наковалнята - от една страна интересите на задатлантически им партньори, от друга - на фирмите в Европа, които строят, поддържат и разработват петролопроводи/газопроводи и работят по енергийни проекти с руско участие. Проекти за стотици милиарди: Северен поток 2, проект за втечнен газ в Балтийско море, друг в Северна Африка...

Става дума за работни места, евтин енергиен ресурс за моторите на Европа, енергийна диверсификация на източниците по различни линии, предизборни обещания и политическа цена вътре на континента.

Американският протекционизъм и икономически егоцентризъм втрещи иначе доста послушния европейски политически елит, а вътрешният натиск дори създаде прецедент - автентичният европейски интерес да бъде формулиран и изразен гласно. Дори Европа заплаши с контра-санкции аталантическия си партньор, ако нейните интереси не се вземат предвид. Което острани изглеждаше по-скоро умилително, но пак бе някаква проява на лидерство, което като че ли през последните десетилетия остъстваше тотално на Стария континент.

Важното е интересът на европейските граждани да бъде защитен на всяка цена, а не исторически вражди на някои народи в рамките на ЕС с Русия или близостта им и зависимостта им от САЩ да диктуват условията за всички.

Междувременно угрозата американският закон да бъде атакуван от ЕК като нелегитимен спрямо международното право, а европейските фирми да плащат глоба един път зад океана, а втори - в Европа, че са платили глобата... остана. Което вече би било връх на абсурда и цинизма, без обаче да е учудващо.

И така, адският бумеранг "санкции- контрасанкции" неизбежно води до международно напрежение.

Европейските, американските и руските граждани - ще платят сметката по един или друг начин. Лидерите на санкционираните пък ще са големият политически печеливш - едва ли не жертва и достоен защитник на нацията от чужда агресия. И вместо да си отидат от властта, ще видят рейтингите им да полетят към небесата.

А логическият край на безумието във времето надали ще зарадва дори най-върлите му защитници и глашатаи...

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят" по Bulgaria ON AIR


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ами сега?
Вода може да се преработва и от солените източници,но ще е скъпа.
156
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната руска хибридка!
155
1
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
До ваша Раша

Мудозвон!
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависимоста на света от петрола намалява.
Това неминуемо ще доведе до някакви катаклизми.
153
1
 
2
 
! Отговори
не ги мислете преди 1 година
Изобщоне се притеснявам за изчезванерто на газа и петрола. Светът отдавна разполага с други начини за добив на енергия, и тези други начини са нарочно потискани от компаниите, които търгуват с газ и петрол. Ако изчезнат запасите от тези природни продукти, веднага някои бизнесмени ще извадят коза си - добив на енергия от други източници и по друг начин. Примерно, има Браунов газ. Има изобретения, има. Но нали е по-лесно да се печели от вече разработената търговия с природни продукти.
152
22
 
1
 
! Отговори
ваша Раша преди 1 година
Москва реши да отговори на санкциите. като съкрати броя на служителите в америксанското посолство, демек, гони част от тези служители. Путин с един невинен вид обяснява това пред камерите. А бе. ***! А бе, ***-мяучело! Кого плашиш бе, дъртак! Тръмп ако е достатъчно безцеремоонен, не му трябва дори да гони руски дипломати в отговор. Достатъчно е да разчисти САЩ от руснаци, кйоито да ти дойдат като саранча на плешивата тиква! Цурюк нах Раша!
151
1
 
15
 
! Отговори
ами сега? преди 1 година
Проблема е, че енергоизточници останаха там, където има мечки.
По-големия проблем е че утре няма да има питейна вода и тя ще е по-скъпа от петрола.
.............................................

И ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИТЕ И ПИТЕЙНАТА ВОДА СА ТАМ, КЪДЕТО ИМА МЕЧКИ!
150
1
 
26
 
! Отговори
РАНО ИЛИ КЪСНО преди 1 година
САЩ НАЛАГАТ САНКЦИИ НА РУСИЯ И КИТАЙ.
РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ПЛЕСНАТ С РЪЦЕ, ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНАТ И ЗАЕДНО ЩЕ НАВРАТ САНКЦИЙТЕ НА САЩ НА ТРЪМП В АУСПУХА.
149
1
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
Васалите, рано или късно, плащат всички сметки - те са за това
148
1
 
23
 
! Отговори
ЕСофобников преди 1 година
Света е пред световна петролна война.Не всеки може да е ЕСаджия-с колело, фотоволтаик, веган и с ЛН резба. Няма и няма да има "еко" танкове,самолети, самолетоносачи, подводници. Дори забраната на Двигателя с Вътрешно Горене не ще помогне.
Проблема е, че енергоизточници останаха там, където има мечки.
По-големия проблем е че утре няма да има питейна вода и тя ще е по-скъпа от петрола.
А за нас важи "Вода гази - жаден ходи", поради аморалното съдържание на генофонда ни !
Браво за статията !
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко що лети във въздуха е на петрол.
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малките плавателни съдове са бързоходни, с голяма мощност. Отдолу имат два торпедни апарата с управляеми торпеда. Приближават се на 1 клм и БУФ. И след това бързо назад.
Виждат се на радара, но понеже са малки обекти, докато ги видят и белята става.
145
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАВИСИМОСТТА ОТ ПЕТРОЛА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА ОЩЕ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ.
ПЛАСТМАСИ ИМА НАВСЯКЪДЕ, А ТЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ПЕТРОЛ. ИЗКУСТВЕНИТЕ ТОРОВЕ СЪЩО. АМИ НАЛИ ЦЯЛОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ СЕ КРЕПИ НА ТЯХ.
СТОТИЦИ МИЛИОНИ АВТОМОБИЛИ НА БЕНЗИН ЩЕ СЕ ПОЛЗМАТ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ.
И ДОСЕГА НЕ ЧУХ НИЩО ЗА ЕЛЕКТРО-КАМИОНИ???
144
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ЗАВИСИМОСТТА ОТ ПЕТРОЛА ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА В РАМКИТЕ НА 10 год В ЕВРОПА. САЩ И РУСИЯ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО - ПРЕЧКИТЕ И ЗА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ БЪДАТ НЕПРЕОДОЛИМИ (ВОЕННО-ПРОМИШЛЕНИ КОМПЛЕКСИ, АВТОМОБИЛНАТА ИНДУСТРИЯ В САЩ....). АНАЛИЗИТЕ ПОКАЗВАТ КАК "НАЙ-ГОЛЯМАТА СЛАБОСТ" НА ЕВРОПА (ЛИПСАТА НА НЕФТЕНИ НАХОДИЩА , СПРЯМО НАЛИЧИЕТО НА ТАКИВА В САЩ И РУСИЯ) МОЖЕ ДА СЕ ЛЕСНО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В НАЙ-ГОЛЯМАТА И СИЛА !!!
143
2
 
10
 
! Отговори
extremist преди 1 година
послушния европейски политически елит - ЕВРОПА МОЖЕ ДА ПРЕГАЗИ И САЩ И РУСИЯ ЗАЩОТО ИМА НЕЩО КОЕТО ТЕ НЯМАТ И ПРЕЧКАТА Е ТОЧНО ТОЗИ БЕЗГРЪБНАЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ "ЕЛИТ", КОЙТО ОБАЧЕ Е УДОБЕН ЗА БАЛОНА "СВЕТОВНА БАНКА"
142
0
 
22
 
! Отговори
extremist преди 1 година
СТАТИЯТА УДРЯ В ДЕСЯТКАТА !!! РЯДКО ЧЕТА ОТКРИТО НАПИСАНИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИСТИНИ НАПОСЛЕДЪК КОИТО НЕ ЗАЕМАТ СТРАНА НА САЩ ИЛИ СТРАНА НА РУСИЯ ! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА
141
0
 
4
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
До СатаНАТО™
Ти си редкостный балбес
140
0
 
18
 
! Отговори
Великият Путин преди 1 година
Моите хора санкции не ги плашат ! Да му мислят краварите и европейците !
139
0
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
Хубава статия и още по хубави изводи от нея, особенно за русофобите.
Дано им се избистри малко погледа.
138
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 година
Време е тръмп да бъде поставен на място. Както я кара, скоро целия свят ще намрази сащ.