Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа

В крайна сметка сметката ще я платят не лидерите, а хората
221
Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа
Снимка: Reuters, архив

Новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея от страна на САЩ са симптоматични за състоянието на международните отношения днес, както и за глобалния баланс на силите.

Светът вече безпрекословно е мутлиполярен и това значи много неща. Очевадно САЩ, притежавайки най-голямата военна мощ - с военни разходи на правителството колкото на следващите 7 държави взети заедно - диктуват играта, ползвайки най-вече пръчката за сметка на моркова.

Въпреки ядрения си арсенал, Русия е слаба икономически и търси алианси. Къде охотно, къде не, тя явно заформя такъв с Китай - икономическото чудо на нашето време. Регионални лидери като Индия тепърва ще изискват мястото си на голямата маса.

Големият въпрос е: къде е Европа в пъзела и готова ли е на ценностно и икономическо равнище да балансира между собствените си интереси и антагонизмите на другите заформящи се и съществуващи вече центрове?
Докато законът за санкциите прави совалки между Сената и Камарата в Конгреса на САЩ, проличават няколко неща.

Първо, русофобията и параноята на неоконсерваторите в САЩ е обладала и двете партии - демократи и републиканци. Недоказаните обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп. Подминавайки иначе крещящата истина, че Хилъри бе просто ужасяващ кандидат, а избирателят така или иначе искаше промяна на курса - растеж, умерен диалог с останалия свят и мир. Такива неща обещаваше Тръмп в кампанията преди изборите, ако си припомнят близкото минало от американската левица.

С тези санкции Конгресът на практика казва на Тръмп - по отношение на външната политика и обещанията за диалог, ти си с вързани ръце. Решиш ли да намалиш или забавиш темпото на санкциите, които налагаме - няма да можеш, ще питаш нас. Реално, власт Тръмп има само в посока на ескалиране на напрежението - например, атакувайки военно страни, които не са проявили агресия към САЩ, нито са имали общо с 11 септември. Там Конгресът спи. А с истински свързаната с атентата държава дори дипломатическите отношения са топ приоритет, търговията и обмена на информация разцъфват...

Скритата цел на санкциите, които на практика застрашават всички фирми, правещи бизнес с руски аналози, целят силово налагане на американските енергийни компании на европейския енергиен пазар. И ако това беше икономически ефективно и пазарно нямаше да е проблем. Енергийната независимост и сигурност на Европа са универсални понятия и не касаят само Русия. В един момент европейските политици се озоваха между чука и наковалнята - от една страна интересите на задатлантически им партньори, от друга - на фирмите в Европа, които строят, поддържат и разработват петролопроводи/газопроводи и работят по енергийни проекти с руско участие. Проекти за стотици милиарди: Северен поток 2, проект за втечнен газ в Балтийско море, друг в Северна Африка...

Става дума за работни места, евтин енергиен ресурс за моторите на Европа, енергийна диверсификация на източниците по различни линии, предизборни обещания и политическа цена вътре на континента.

Американският протекционизъм и икономически егоцентризъм втрещи иначе доста послушния европейски политически елит, а вътрешният натиск дори създаде прецедент - автентичният европейски интерес да бъде формулиран и изразен гласно. Дори Европа заплаши с контра-санкции аталантическия си партньор, ако нейните интереси не се вземат предвид. Което острани изглеждаше по-скоро умилително, но пак бе някаква проява на лидерство, което като че ли през последните десетилетия остъстваше тотално на Стария континент.

Важното е интересът на европейските граждани да бъде защитен на всяка цена, а не исторически вражди на някои народи в рамките на ЕС с Русия или близостта им и зависимостта им от САЩ да диктуват условията за всички.

Междувременно угрозата американският закон да бъде атакуван от ЕК като нелегитимен спрямо международното право, а европейските фирми да плащат глоба един път зад океана, а втори - в Европа, че са платили глобата... остана. Което вече би било връх на абсурда и цинизма, без обаче да е учудващо.

И така, адският бумеранг "санкции- контрасанкции" неизбежно води до международно напрежение.

Европейските, американските и руските граждани - ще платят сметката по един или друг начин. Лидерите на санкционираните пък ще са големият политически печеливш - едва ли не жертва и достоен защитник на нацията от чужда агресия. И вместо да си отидат от властта, ще видят рейтингите им да полетят към небесата.

А логическият край на безумието във времето надали ще зарадва дори най-върлите му защитници и глашатаи...

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
6
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
До 176 АнонименТи беше ли там та знаеш ? Или ти спуснаха това да го надраскаш от " америка за бг "?
132
0
 
6
 
! Отговори
Краварски интереси преди 6 години
А нашенската Преродена Пръдня скоро не е омирисвала ефира.
131
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в русия са наложени и забрани и ограничения в ползването на интернет.международната изолация на кремъл става все по тежка и е от вида на тази на ссср от времето на окупацията на афганистан и годините преди разпада.
130
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС -"***"!Страните от ЕС и ЕС се управляват от "*** синове и дъщери,но назначени от нас"- както казват САЩ-дипломатите! Още през 1983 г САЩ изложиха пред посолството си в София копия на компромати за управляващите БГ баш-комунисти!Не случайно Англия излезе от ЕС- да не я хващат санкциите уж срещу Русия,а по същество срещу ЕС !"Каквото и да ви приказват,става дума за пари!"САЩ дължат 20 трлн долара-ще ги вземат от ЕС срещу внос на газ,нефт и техника-ЕС ще остане без тежка промишленост!
129
1
 
28
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Америка ??Първо истинските Американци са от сорта на Седящия Бик и Лудия Кон,останалите са *** от Европа.Второ-Американската мечта??Наскоро се самоуби вокалиста на Линкин Парк,преди него Крис Корнел,и МНОГО други,някои даже ги самоубиха,хора с кариера,семейство и много пари,изстисквани от системата и заменени после с други.Това е "великата Америка",всички там живеят да покриват кредити за мизерни къщички ,и ги изплащат цял живот,а които са "звезди" не издържат на експоатацията!
128
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОПрезокеански лайнер! Тебя и отлуплю, пиздюльник! Ты меня раздражаешь, хотел бы тебя встретить и плюнуть в морду!Не съм полукровка. В кръвта ми има само !/16 или 1/32 част от Овче поле, до Куманово, което си е България! Като истински българин обичам Русия, познавам руснаците и тяхната култура и манталитет. Ненавиждам гнидите като теб, срам ме е от вас и ще се боря с вас дето ви срещна! Молете се да не дойдат смутни времена!
127
0
 
18
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
"големият губещ - Европа"от кога Германия стана "Европа" ?яловото източно-германско бабе няма да миряса докато не закопае Германия
126
18
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Тоест пияните Г-зове пак се готвят да водят отечествена война на собствена територия.Ще се крият с малките катери из шавара като славяните, дето залягали и дишали с тръстикови цеви. И докога така?Партизанската война е разорение за страната-домакин...
125
8
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: 158Мисля че ме разбра. В Куба на Фидел беше гадно. Да, там не плащат за парно защото зимата не е студена. Да, там танцуват салса, пият страхотен ром, "Куба либре" и могат цял ден да димят с първокласна хаванска пура.Откакто Обама промени политиката, сигурно кубинците се чувстват по-свободни. Но дали са по-богати?И докога, предвид политиката на Доналд Тръмп???
124
14
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименКого ще отлупиш, бре, ***?Не се изсилвай толкова, българин съм до 6 колена назад."Портки" в БГ не носим от поне 100 години насам, вас много ви тегли да накарате народите да ходят с партенки и лапти, ама не получицца, не пройдет. Не съм ти виновен, че си се пръкнал без националност, помесь и полукровка неориентирана...
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЖЕ БИ ТЕХНИЯ ПРЕХОД ДА Е СТАНАЛ ПО-БЪРЗО. Не се забелязва, но пак ти казвам не живеят зле. Не съм стоял само в хотела, ходих много пъти на гости на колеги-кубинци- Има и страшно много заведения - все пълни. И навсякъде музика, много е приятно вечер.Там е топло, както знаеш (тук беше ноември). Добре си изкарах месец половина.
122
11
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Аз вече даже забравих - Фидел умря ли, кво стана с тоя дедо с анцуга Адидас?Някой има ли идея къде е той сега?
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мои колеги, които взимат по 6-7 хил. лв. заплата, ходеха на екскурзия в Куба и се майтапеха, че за там си взимат само един сак с презервативи.-----------------------------Ми ти що не ходиш и ти, бе рожбо. Или твоята заплата е с една нула по-малка"
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то било навремето бе, Незнайко. Аз имам пресни впечатления. Сега има свобода.Добре си живеят, поне в Хавана и в Сантяго. на друго място не зная как е, може и да е зле.
119
2
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: 153Сега не знам как е. Говоря по спомени отпреди повече от десет години, когато Фидел беше жив и здрав, в разцвета на силите си. Тук им харесваше. Че не са бедни. Че са свободни. Сега не знам как е в Куба. Преходните периоди могат да са много дълги. Тежки и гадни. Наистина не знам. Обама се опита да помогне, Тръмп пак омаза пейзажа и се изходи на изметеното.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те и нашите моми като тръгнат за морето, все е-ането им е в главата. Чукат се с чужденците като манастирски камбани - неспирно.
117
7
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 139Забравих да добавя: мой колега, шеф на отдел, е живял навремето в Куба. Да, прав си, че е райско кътче на Земята... за българи. За испанци. За канадци. Но не и за местните кубинци. За тях Куба е ад!!!Това са ми разказвали. И на тях вярвам.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да се върнат, бе незнайко, не е вече ад.Сега има вече свобода, могат да пътуват и навън и навътре.Кой знае защо кубинците сега не са се юрнали към САЩ като по-рано, сигурно защото вече не е забранено. Не живеят зле, по-доблре от нас. Аз преди осем месеца бях там по служба , не забелязах да ме мразят. Вече има много нови модерни коли, не е както по-рано само антики.
115
9
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Мои колеги, които взимат по 6-7 хил. лв. заплата, ходеха на екскурзия в Куба и се майтапеха, че за там си взимат само един сак с презервативи. По същия начин ходят и на почивка в Тайланд. Ако това за вас, руската из мет е модел за държава - чужденците да идват да се отебът на жените и дъщерите ви... немам думи! *** кво да си говорим, нали и вие сте правени по фургоните в Коми и по студентските общежития в Москва за едни дънки или бутъйлачка конячка.
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВИ ГО ТОВА МЕКОТЕЛО ПАТРИОТАРЧЕ, КОЕТО МНОГО ГОВОРИ ЗА РОДИНАТА, АМА НЕ ИСКА ДА СЛУЖИ В НАБОРНА АРМИЯ.