Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа

В крайна сметка сметката ще я платят не лидерите, а хората
221
Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа
Снимка: Reuters, архив

Новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея от страна на САЩ са симптоматични за състоянието на международните отношения днес, както и за глобалния баланс на силите.

Светът вече безпрекословно е мутлиполярен и това значи много неща. Очевадно САЩ, притежавайки най-голямата военна мощ - с военни разходи на правителството колкото на следващите 7 държави взети заедно - диктуват играта, ползвайки най-вече пръчката за сметка на моркова.

Въпреки ядрения си арсенал, Русия е слаба икономически и търси алианси. Къде охотно, къде не, тя явно заформя такъв с Китай - икономическото чудо на нашето време. Регионални лидери като Индия тепърва ще изискват мястото си на голямата маса.

Големият въпрос е: къде е Европа в пъзела и готова ли е на ценностно и икономическо равнище да балансира между собствените си интереси и антагонизмите на другите заформящи се и съществуващи вече центрове?
Докато законът за санкциите прави совалки между Сената и Камарата в Конгреса на САЩ, проличават няколко неща.

Първо, русофобията и параноята на неоконсерваторите в САЩ е обладала и двете партии - демократи и републиканци. Недоказаните обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп. Подминавайки иначе крещящата истина, че Хилъри бе просто ужасяващ кандидат, а избирателят така или иначе искаше промяна на курса - растеж, умерен диалог с останалия свят и мир. Такива неща обещаваше Тръмп в кампанията преди изборите, ако си припомнят близкото минало от американската левица.

С тези санкции Конгресът на практика казва на Тръмп - по отношение на външната политика и обещанията за диалог, ти си с вързани ръце. Решиш ли да намалиш или забавиш темпото на санкциите, които налагаме - няма да можеш, ще питаш нас. Реално, власт Тръмп има само в посока на ескалиране на напрежението - например, атакувайки военно страни, които не са проявили агресия към САЩ, нито са имали общо с 11 септември. Там Конгресът спи. А с истински свързаната с атентата държава дори дипломатическите отношения са топ приоритет, търговията и обмена на информация разцъфват...

Скритата цел на санкциите, които на практика застрашават всички фирми, правещи бизнес с руски аналози, целят силово налагане на американските енергийни компании на европейския енергиен пазар. И ако това беше икономически ефективно и пазарно нямаше да е проблем. Енергийната независимост и сигурност на Европа са универсални понятия и не касаят само Русия. В един момент европейските политици се озоваха между чука и наковалнята - от една страна интересите на задатлантически им партньори, от друга - на фирмите в Европа, които строят, поддържат и разработват петролопроводи/газопроводи и работят по енергийни проекти с руско участие. Проекти за стотици милиарди: Северен поток 2, проект за втечнен газ в Балтийско море, друг в Северна Африка...

Става дума за работни места, евтин енергиен ресурс за моторите на Европа, енергийна диверсификация на източниците по различни линии, предизборни обещания и политическа цена вътре на континента.

Американският протекционизъм и икономически егоцентризъм втрещи иначе доста послушния европейски политически елит, а вътрешният натиск дори създаде прецедент - автентичният европейски интерес да бъде формулиран и изразен гласно. Дори Европа заплаши с контра-санкции аталантическия си партньор, ако нейните интереси не се вземат предвид. Което острани изглеждаше по-скоро умилително, но пак бе някаква проява на лидерство, което като че ли през последните десетилетия остъстваше тотално на Стария континент.

Важното е интересът на европейските граждани да бъде защитен на всяка цена, а не исторически вражди на някои народи в рамките на ЕС с Русия или близостта им и зависимостта им от САЩ да диктуват условията за всички.

Междувременно угрозата американският закон да бъде атакуван от ЕК като нелегитимен спрямо международното право, а европейските фирми да плащат глоба един път зад океана, а втори - в Европа, че са платили глобата... остана. Което вече би било връх на абсурда и цинизма, без обаче да е учудващо.

И така, адският бумеранг "санкции- контрасанкции" неизбежно води до международно напрежение.

Европейските, американските и руските граждани - ще платят сметката по един или друг начин. Лидерите на санкционираните пък ще са големият политически печеливш - едва ли не жертва и достоен защитник на нацията от чужда агресия. И вместо да си отидат от властта, ще видят рейтингите им да полетят към небесата.

А логическият край на безумието във времето надали ще зарадва дори най-върлите му защитници и глашатаи...

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Вече четири години от фиаското на Путин в Украйна.Триторията на Лугандон си е все същата.Хвърлиха се да запушват фронта в Сирия - САЩ окупира половината територия там.Сега хвърлят прах в очите на гладните руснаци с 2-3 кораба и куп дребни катери.Погледнете в какъв състав е парада - преобладават съдове за крайбрежно плаване. С френските Мистрали щеше да превзема Одеса и Варна, но не му провървя...
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От няколко години Русия и Китай изкупуват големи количества злато с книжни долари и американски облигации. Имат фючърси с ЮАР за пет години напред. И купуват активи в САЩ и в Европа. Пак с книжни долари.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА РУСИЯ НИЩО НЕ СЕ ПИШЕ. Само се пише за Путин.ЗНАМ САМО, ЧЕ Е ПЪЛНО В КИТАИСКИ ФИРМИ КОИТО РАБОТЯТ ЯКО Е ТАЯ ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ И НРПЛАЩАТ НИЩО НИТО НА МЕСТНИТЕ НИТО НА ДЪРЖАВНИТЕ.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ВНАСЯМЕ ДОРИ КИТАЙСКИ БОБ И ЧЕСЪН. И ДОМАТЕНО ПЮРЕ, С КОЕТО ПРАВЯТ БЪЛГАРСКАТА ЛЮТЕНИЦА. ВНАСЯМЕ ДОРИ И НИШЕСТЕТО ЗА ЛЮТЕНИЦАТА.Скоро ще внасяме и китайци, както е тръгнало.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те китайските *** отдавна я заливат Европата. И турските.Нали у нас се продават германски телевизори, произведени в Китай, японски - в Турция.А ние дори нокторезачки не произвеждаме.
88
2
 
2
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Дурачок какой-то...
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедните руснаци. Те още не подозират колко са зле.Ходят си по курортите, ядат си парите, радват се на живота.А какво ги чакало-гражданска война.
86
2
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До цецкохитрите американци подкопават съюза и ни противопоставят към изтока. Само и само техните гадни стоки да залеят Европа------Кои стоки?Нали ФАЩ нищо не произвеждали?А може би искаш китайските и руските *** да залеят Европа?
85
0
 
5
 
! Отговори
НЯМА ЛАБАВО преди 6 години
милиaрди Долaри отлитaт в посокa москвa всякa годинa..................................................ДАЛИ КЪМ МОСКВА ИЛИ КЪМ САЩ, МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРИ ВСЕ ЩЕ ОТИВАТ НАНЯКЪДЕ.
84
0
 
3
 
! Отговори
само питам преди 6 години
И ТИРОВЕТЕ ЛИ ЩЕ КАРАТ НА ТОК?
83
2
 
6
 
! Отговори
САЩ МАЧКАТ ЕВРОПА преди 6 години
В цялата работа хубавото е, че американците бъркат и в ауспуха на европа и то яко.това е добрекоето е лошо за европа е добро за България.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ, НА ФИДЕЛ КАСТРО 50 ГОДИНИ МУ СЕ ЗАКАНВАХА АМЕРИКАНЦИТЕ, ПЪК ТОЙ НАДЖИВЯ ДЕСЕТ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ.ТАКА СИ ОТИДОХА ГОРКИТЕ, С ОТВОРЕНИ ОЧИ. НИЩО НЕ МОЖАХА ДА МУ НАПРАВЯТ.ТАКА ЩЕ Е И С ПУТИН.
81
1
 
8
 
! Отговори
цецко преди 6 години
Не мога да разбера защо ес политиците ни са толкова тъ.пи че не усещат как хитрите американци подкопават съюза и ни противопоставят към изтока. Само и само техните гадни стоки да залеят Европа. Бизнес брато. И показване на мускули. А нашите мълчат. Абе теглете една на американците и да си гледаме нашия двор. Стига се ни се месили и опитвали да ни вкарат във война.4
80
0
 
5
 
! Отговори
НАКОЗЯКСАГОСПОДАРИТЕ преди 6 години
до 84Не съм писал телевизия, ти май не четеш добре. Ами като не се зъби, защо великият ни лидер не вземе и не спре да купува ток от там? Щото от Козяк не дават. А защо им насипаха още 1,3 милиарда миналата година? Така заповядаха от Козяк.
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До тролочукач 83Естествено, че нефта не е само за гориво но в момента 85 % се ползва за това. Русия загива. Гражданската война е неизбежна. Ама няма лошо, ще си изживее катарзиса и "Путин" ще е *** дума след време. Като Чаушеско ще свърши.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе НЕЗНАЙКОСауд.арабия ще продава ток на бедуините в пустинята за захранване на камилите.Като свърши нефта, свършват и мангизите и няма да има кой да им пере чаршафите.А пък докато Европа започне да прави електромобили, три милиона трошки само в България ще карат с оборски тор сигурно. Защото не вярвам собствениците им веднага да се затирят да си купуват коли на ток с голите си ***.
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81 Когa и по коя телевизия се е " зъбел" щaтския послaнник зa " aмерикaнските" центрaли? По рускaтa кисельовa тв ли??? Губерниятa е беднa тъкмо зaрaди руския монопол в енергетикaтa- милиaрди Долaри отлитaт в посокa москвa всякa годинa, a тукa лaят зa колониaлно робство...мъкa, мъкa
76
1
 
3
 
! Отговори
До тролочукач преди 6 години
Ако си мислиш, че нефтът е само за гориво значи напразно си повредил на майка си онази работа, когато си се раждал. Заради голямата кратуна. Ама празна.
75
1
 
3
 
! Отговори
ОТВОРИ НИ ОЧИТЕ преди 6 години
До 78Значи не е изключено втечненият газ от Аляска да е пак на руски компании? Кой знае. Неведоми са пътищата Господни.Ще плащаме пак на руснаци, ама по 1000 долара на 1000 куб.м.
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AМЕРИКA Е СВЕТОВЕН ЛИДЕР В ДОБИВA НA ГAЗ, СКОРО ЩЕ ВAРНЕ сaудитците и по добив нa нефт! При Донaлд товa ще бъде цел НОМЕР 1!!!