Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа

В крайна сметка сметката ще я платят не лидерите, а хората
221
Санкциите на САЩ срещу Русия и големият губещ - Европа
Снимка: Reuters, архив

Новите санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея от страна на САЩ са симптоматични за състоянието на международните отношения днес, както и за глобалния баланс на силите.

Светът вече безпрекословно е мутлиполярен и това значи много неща. Очевадно САЩ, притежавайки най-голямата военна мощ - с военни разходи на правителството колкото на следващите 7 държави взети заедно - диктуват играта, ползвайки най-вече пръчката за сметка на моркова.

Въпреки ядрения си арсенал, Русия е слаба икономически и търси алианси. Къде охотно, къде не, тя явно заформя такъв с Китай - икономическото чудо на нашето време. Регионални лидери като Индия тепърва ще изискват мястото си на голямата маса.

Големият въпрос е: къде е Европа в пъзела и готова ли е на ценностно и икономическо равнище да балансира между собствените си интереси и антагонизмите на другите заформящи се и съществуващи вече центрове?
Докато законът за санкциите прави совалки между Сената и Камарата в Конгреса на САЩ, проличават няколко неща.

Първо, русофобията и параноята на неоконсерваторите в САЩ е обладала и двете партии - демократи и републиканци. Недоказаните обвинения в руска намеса в щатските избори, целят да дискредитират избора на американския суверен за президент - Доналд Тръмп. Подминавайки иначе крещящата истина, че Хилъри бе просто ужасяващ кандидат, а избирателят така или иначе искаше промяна на курса - растеж, умерен диалог с останалия свят и мир. Такива неща обещаваше Тръмп в кампанията преди изборите, ако си припомнят близкото минало от американската левица.

С тези санкции Конгресът на практика казва на Тръмп - по отношение на външната политика и обещанията за диалог, ти си с вързани ръце. Решиш ли да намалиш или забавиш темпото на санкциите, които налагаме - няма да можеш, ще питаш нас. Реално, власт Тръмп има само в посока на ескалиране на напрежението - например, атакувайки военно страни, които не са проявили агресия към САЩ, нито са имали общо с 11 септември. Там Конгресът спи. А с истински свързаната с атентата държава дори дипломатическите отношения са топ приоритет, търговията и обмена на информация разцъфват...

Скритата цел на санкциите, които на практика застрашават всички фирми, правещи бизнес с руски аналози, целят силово налагане на американските енергийни компании на европейския енергиен пазар. И ако това беше икономически ефективно и пазарно нямаше да е проблем. Енергийната независимост и сигурност на Европа са универсални понятия и не касаят само Русия. В един момент европейските политици се озоваха между чука и наковалнята - от една страна интересите на задатлантически им партньори, от друга - на фирмите в Европа, които строят, поддържат и разработват петролопроводи/газопроводи и работят по енергийни проекти с руско участие. Проекти за стотици милиарди: Северен поток 2, проект за втечнен газ в Балтийско море, друг в Северна Африка...

Става дума за работни места, евтин енергиен ресурс за моторите на Европа, енергийна диверсификация на източниците по различни линии, предизборни обещания и политическа цена вътре на континента.

Американският протекционизъм и икономически егоцентризъм втрещи иначе доста послушния европейски политически елит, а вътрешният натиск дори създаде прецедент - автентичният европейски интерес да бъде формулиран и изразен гласно. Дори Европа заплаши с контра-санкции аталантическия си партньор, ако нейните интереси не се вземат предвид. Което острани изглеждаше по-скоро умилително, но пак бе някаква проява на лидерство, което като че ли през последните десетилетия остъстваше тотално на Стария континент.

Важното е интересът на европейските граждани да бъде защитен на всяка цена, а не исторически вражди на някои народи в рамките на ЕС с Русия или близостта им и зависимостта им от САЩ да диктуват условията за всички.

Междувременно угрозата американският закон да бъде атакуван от ЕК като нелегитимен спрямо международното право, а европейските фирми да плащат глоба един път зад океана, а втори - в Европа, че са платили глобата... остана. Което вече би било връх на абсурда и цинизма, без обаче да е учудващо.

И така, адският бумеранг "санкции- контрасанкции" неизбежно води до международно напрежение.

Европейските, американските и руските граждани - ще платят сметката по един или друг начин. Лидерите на санкционираните пък ще са големият политически печеливш - едва ли не жертва и достоен защитник на нацията от чужда агресия. И вместо да си отидат от властта, ще видят рейтингите им да полетят към небесата.

А логическият край на безумието във времето надали ще зарадва дори най-върлите му защитници и глашатаи...

Автор: Кузман Илиев, водещ на "Денят" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
9
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Не знам какво точно се върти в главата на Кузман Илиев, обаче знам едно със сигурност!Първо, Европа не е губеща. Никога!Второ, най-вярното във всичко това е, че Русия няма пари. Русия е фалирала държава. Бедна. Факт. Да, може да има нефт. Да, може да има газ. Ноооо! Във "ощетената" Европа, вече спират да произвеждат коли, работещи с горива от нефт и газ. Вече разчитат на електроенергия, на фотоволтаици. И не само Европа! Вече и Саудитска Арабия се отказва от нефта. А там слънце много!!!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми тогава като стане въпрос за намаляване на цените на тока от тези централи, защо американският посланик се зъби на Боко, а не руският?
71
7
 
2
 
! Отговори
руски тролотъпак преди 6 години
Обичам миризмата на руски партенки. Получавам оргазъм като ги подуша. Обичам и боярищник! И руски камшик обичам!!! Оххххххххххх, котьоооооооо!! Да ме бият и да ме......таковата де. Аналистично!
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те вече направиха два големи комбината за производство на изкуствени торове - в Омск и в Иркутск. Правят се от петрол или газ (ако не знаеш).Потребностите са огромни, особено в Китай и Индия, за където се изнася продукцията.Ама аз се чудя саудитите и другите там к,во ще правят? Ми петролните компании на САЩ. Всичко е частно, ще има фалити, кризи, депресии, самоубийства.При държавната икономика на Русия тези рискове се избягват.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 70 Тaкa де, тaкa.сaмо дето т. нaр. " aмерикaнски" центрaли сa пaк руски с фирмичкa регнaтa в СШA, нaйс нaли? Същaтa връткa нa губернците кaто и с " Дънди прешъс" сaмо че руснaк " от Кaнaдa" ви дере по три кожи хaхaхa Aбе вие русофилите съвсем мръднaхте и мислите, че остaнaлите сме кaто вaс- домaтите с колците ядеме
68
1
 
10
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Света се умори от войни и санкции и се надяваше че новия президент на САЩ ще спре този ужас,но той стана заложник на сената и конгреса.Явно с САЩ с добро не може за се разговаря няма с кой там.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оти нема суджук у магазину?!
66
1
 
4
 
! Отговори
ВИЖ СИ ГОЛИЯ ЗАД-НИК преди 6 години
*** е до гуша в блатото....................Ми недей говори такива работи, че взех да си мисля да не би да е 1 април.
65
7
 
3
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
След 20 г в цивилизования свят автомобили с диз. и бенз. двигатели ще са в миналото. Потреблението на нефт в Европа ще спадне в пъти. И ко прай руската бензиноколонка???? Яяяякоооо охлаждане на таратора!
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин няма да се пробва вече с крана. Той ще си продава газа на Турция. по турските закони газ и нефт стъпили на турска територия стават турска собственост. Така, че след две години Турция ще държи крана, пък Путин ще гледа сеира ни.
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКЪВТО И ГАЗ ДА НИ ДОКАРАТ АМЕРИКАНЦИТЕ, ЩЕ БЪДЕ ТКРЛИ ПЪТИ ПО-СКЪП.КАКТО СТАНА С АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ, КОИТО НИ ДЕРАТ ПО ТРИ К7ОЖИ ОТ БРАЯТСКА ЛЮБОВ.И НАШИТЕ ЕВРОПИТЕЦИ СЕ РАДВАТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ. Може да им го начукват, ама нали американци им го начукват, са щастливи.
62
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медведев никога не е бил президент.Нито някога е бил премиер на ***.Медведев е просто едно сламено ***.След като Путин от 2009 г насам не се е пробвал с крана, няма и да се пробва повече.Той се провали в Украйна, затъна в Сирия, буксува в Европа.А биологическият му часовник цъка. През това време НАТО прави учения в Естония, Щатите - в Украйна, а Румъния унижава Рогозин публично. *** е до гуша в блатото.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ СВАЛИЛИ ЦЕНИТЕ НА ГАЗ-А И НЕФТА, АМА И ТЕ ПРОДАВАТ НА НИСКИТЕ ЦЕНИ.Как ли са допуснали това американските евреи?
60
1
 
3
 
! Отговори
ЩЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ преди 6 години
И С ***-ДЕ-РУНГЕЛИ ТРОЛОЧУКАЧИ, И СЪС САТАНАТОВЦИ.МНО-О-ОГО ЩЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ.
59
1
 
9
 
! Отговори
До сатанатото преди 6 години
Не дрънкай глупости а си събери дърва под стълбището. А 2009 г, президент беше Медведев. Ако беше Путин още щеше да си духаш на ръцете от студ. Освен това руската икономика бележи ръст и все по-малко зависи от нефта. Явно американците са го закъсали, щом ще продават нефт. Което не са правили от 1972 г. Защо ли?
58
12
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Хубаво, нека да видим.Щом Силата на Сибир е почти готов, значи има малко време, докато разберем дали "почти" ще ни спрат газа. САЩ свалиха цените на газа и *** сега помпи като побъркана, за да компенсира спада на цените с количества. Продават повече, печелят по-малко. Лично аз нямам нищо против такава зависимост.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми тя Яна е украинка, бе, плондер. От "Десен сектор"
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО СатаНАТОМокри сънища. България консумира около 3 милиарда кубометра газ, което е нищо за Русия. Путин ще ни врътне крана само за да си направи удоволствието (ако много скачаме)
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сенаторе, нещо много си се усмел. Русия си остава глобална сила, чиято мощ нараства. Доказателствата са Крим и Сирия.
54
1
 
15
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Що ги мислите руснаците, а не мислите какво ще се случи у насНие отказахме газопровода, за да се харесаме на господарите си, но Германия не се отказа от северен поток. Много сме *** българите, радваме се на чуждите нещастия, а ние сме затънали до гуша.