18 града съперници на София за медицинската агенция

Еврокомисията ще пита служителите къде искат да се преместят от Лондон
1 авг 2017 22:46, Никола Димитров
13
18 града съперници на София за медицинската агенция
Снимка: Reuters, архив

Общо 19 кандидатури за домакин на Европейската агенция за лекарствата бяха подадени в срока, определен от Европейската комисия, който изтече в 1:00 ч. тази нощ българско време.

Освен София, която беше номинирана от българското правителство вчера следобед, да приютят агенцията, напускаща Лондон заради излизането на Великобритания от ЕС, кандидатстват 18 държави.

Съперници на българската кандидатура са: Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, френският град Лил, Милано, Порто в Португалия, Стокхолм, Ла Валета, Виена, Варшава и Загреб.

Единствените държави, които не издигат претенденти са Словения, Чехия и трите Прибалтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Португалия в последния момент смени столицата с втория по големина град Порто, а Франция подаде документи за Лил, вместо за Париж, както беше анонсирано в началото.

Битката за агенцията за лекарствата е толкова оспорвана, тъй като тя е една от най-големите европейски агенции с около 1000 служители и над 30 000 експерти, които ежегодно участват в различни комитети. Основната дейност на агенцията е издаването на разрешителни за продажба и лицензирането на лекарства и медицински изделия за европейския пазар, както и контрола върху фармацевтичния сектор.

Сега Европейската комисия ще оцени, въз основа на критерии, определени от европейските лидери, кандидатите и ще публикува класацията им на 30 септември. Решението къде ще бъде дислоцирана агенцията, ще бъде взето през ноември от европейските министри, заседаващи в Съвета по общи въпроси. Всяка държава ще има равен брой гласове и ако се налага, ще бъдат направени няколко тура от тайно гласуване, съобщи Съветът на ЕС.

Критериите, въз основа на които ще бъдат оценени кандидатурите са 6: възможност пренасянето и настаняването на новото място да приключи до 29 март 2019 г., когато Великобритания ще престане да бъде част от ЕС, достъпност на мястото, включително брой и капацитет на летищата, брой на полети до Европа, честота и развитост на градския транспорт, качеството на жилищния фонд и вид и качество на сградите, предложени за офис на агенцията.

Сред другите условия са наличие на чуждоезични училища за децата на служителите, качество на образованието и на здравните и социални услуги, както и наличие на свободни работни места за семействата на еврочиновниците.

Като цяло, качеството на живота не трябва да се отличава от това в Лондон, за да се гарантира, че ЕС ще може да привлича на работа висококвалифициран персонал. Под внимание ще се вземе и броят на европейски агенции, вече разположени в съответната държава, за да се осигури географски баланс.

Българските шансове не са високи, тъй като кандидатурата не беше популяризирана нито в Брюксел, нито сред служителите на агенцията в Лондон. София предлага да ги настани в "София Тех Парк", а като основни аргументи в своя полза изтъква стабилната си икономика, потенциала на трудовия си пазар, експертизата си в медицинския сектор, както и проевропейски настроеното население.

Интересът към новото местонахождение на банковата агенция на ЕС, която сега също се намира в Лондон, не е толкова голям. За нея кандидатстват Париж, Брюксел, Виена, Прага, Люксембург, Варшава, Дълин и Франкфурт. Критериите за подбор на победителя са същите, както за медицинската агенция.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да плюеш по Тех Парка, означава, че не си влизал и нямаш понятие за реалните му възможности и това което се върши.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 Чуждоезични училища има, но цените им са много солени. Леглова база също има, но това с работата ... Немски да мине. Хора, особено от тази прослойка взимат по 50000 евро и нагоре годишни заплати. Средната в България е 6000 евро. Немъ да мини тоз номер.
9
0
 
2
 
! Отговори
Хайтун преди 1 година
10 Много си забавен и тотално незапознат. Марихуаната се дава на *** туристи, който плащат два пъти повече за нея, отколкото биха дали в собствените си страни. Всичко се таксува интимни здрави. Печели държавата, местния бизнес и много хора, които работят в тази индустрия. Само казвам ...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпочитам Амстердам да спечели, защото там можем да се лекуваме и с марихуана!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питат служителите къде искат да се преместят познайте колко от тях ще кажат "София"?
6
1
 
2
 
! Отговори
Фъндуки преди 1 година
Пространството пред входа на МЗ е тотална ***.
Има две дървенца в иззидани саксси. В тях *** кал. Разбити. В едната от от години лежи изхфърлено противопаркингово бетоново колче, заедно с други отпадъци. Няколко локви от липсващи павета правят прехода от там забавен.
Мръсно и занамарено. Това е и гледката на младоженците, излизащи от църквата отсреща.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барселона ще победи
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сред другите условия са наличие на чуждоезични училища за децата на служителите, качество на образованието и на здравните и социални услуги, както и наличие на свободни работни места за семействата на еврочиновниците."

И кое от това е налично в София? А София Тех Парк е такава смешка....тея наясно ли са какво значи 30 000 човека да се мотаят нон-стоп по срещи?
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо са ти тези "експерти" - да се оскъпи всичко , а и те данъци не плащат, така че за обикновения гражданин си е огромен минус. Аман он бюрократите и домочадията им - по зле са от аристократите, защото онези със синята кръв имат цял живот да се възползват от привилегиите си, а бюрократите само един - два мандата и бързането си личи...
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
животът да не се отличава много от този в Лондон, хахаха и Бойко казал в София в Тех Парка е същото като в Ситито, няма такъв смях, хахахаха
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София Тех Парк е провал затова гледат да го пробутат за нещо..