Крепостта Европа: Ще направи ли Италия сделка за мигрантите с Либия?

Ако това се случи, то повечето мигранти остават в Африка. И какво?
Обновена: 5 авг 2017 20:08 | 5 авг 2017 20:00, Боряна Павлова
77
Крепостта Европа: Ще направи ли Италия сделка за мигрантите с Либия?
Снимка: архив Reuters

95 000 кандидати за политическо убежище или просто мигранти са успели през тази година да се доберат до италианските пристанища, прекосявайки Средиземно море. Броят им лесно може да се удвои. Защото "сезонът" още не е достигнал апогея си. На фона на тази опасност италианският министър на външните работи вече дръпна внезапната спирачка. Анджелино Алфано освен това се оплака, че Европа не помага както трябва. Според него държавите от ЕС трябва да поемат повече бежанци от Италия, а Брюксел да дава повече пари за настаняването и издръжката на тези хора след пристигането им в Италия.

За съжаление, и двете критики на министъра са основателни. Неговата страна е в затруднено положение и няма нищо чудно, че в момента вече е готова да приложи една мярка, която поради хуманитарни съображения доскоро се смяташе за неприемлива: кандидатите за убежище и мигрантите да остават в Либия, без особени шансове да се доберат до италианския бряг. Част от тази стратегия са и мерките срещу онези помощни организации, които с лодки и корабчета спасяват бежанците в морето и ги стоварват, примерно, на Лампедуза или Сицилия.

Стратегията се нарича "сплашване". Италианците се надяват, че този план ще проработи по същия начин, по който проработи в Източното Средиземноморие, където след така наречената "сделка с Турция за бежанците", потокът мигриращи към Гърция почти секна. В случая се търси сделка с Либия – една държава в хаос, която всъщност нито иска, нито може да се грижи за сигурността на мигрантите и бежанците, идващи най-вече от африканските държави южно от Сахара, пише Бернт Ригерт за "Дойче веле".

Затваряне на Средиземноморския маршрут

Целта е маршрутът им през Средиземно море да бъде прекъснат. Повечето държави от ЕС са доволни, че в момента Италия се захваща с тази неблагодарна задача. Еврокомисията в Брюксел засега няма възражения. Ако италианският план наистина сработи, тогава в морската блокада логично трябва да се включи и Европейската агенция за гранична и брегова охрана със своята средиземноморска мисия "София".

Италия възнамерява още този месец да изпрати свои кораби в либийските териториални води, за да преследва трафикантите. Когато тези кораби спасяват кандидати за убежище или мигранти, изпаднали в беда сред морето, те ще бъдат връщани в Либия. Италианското правителство се надява, че когато тази новина се разпространи, след няколко седмици хората вече няма да тръгват да прекосяват морето. Защото опасното и скъпо струващо пътешествие става безсмислено, ако шансовете да достигнеш до европейските брегове са толкова минимални. По този начин ще бъде убит и бизнесът на трафикантите.

Официално отговорността за цялата тази операция носи либийската брегова охрана. Сред либийските ръководители се водят ожесточени дискусии дали чуждестранни кораби да получат разрешение за навлизане в либийските териториални води. Премиерът, който се ползва с подкрепата на ЕС, одобрява такова решение, но всъщност не контролира цялата страна и най-вече – дългото ѝ крайбрежие.

На практика либийската брегова охрана е просто теоретична конструкция. По италиански информации, Либия разполага само с два кораба. Тъй че основният ресурс ще идва от Италия, като на първо време са предвидени шест кораба. Правозащитните организации протестират, че се нарушават човешките права, но ЕС най-вероятно ще си запуши ушите: просто перспективата да се пресуши Средиземноморския бежански канал е прекалено привлекателна. Така миграционният проблем ще бъде изнесен извън границите на ЕС – както стана при сделката с Турция.

Потенциалните кандидати за убежище ще се струпват в Либия, но много европейски политици смятат, че това е далеч по-добро решение, отколкото да пристига в Италия и да създават непрекъснати напрежения вътре в Евросъюза. Австрийският външен министър Себастиан Курц припомня и още нещо: когато се затвори този Средиземноморски маршрут, значително ще намалее и броят на удавниците. Такъв аргумент звучи отчасти цинично, но въпреки това си е напълно релевантен. Та нали само през тази година 2300 души заплатиха с живота си опита да стигнат до Европа.


В момента най-напред трябва да се отговори на въпроса: какво ще стане с хората, които вече от месеци са се струпали в Либия и живеят при ужасяващи условия? Ще се върнат ли в своите страни? Или пък временните лагери в Либия, които са изградени от ООН и се финансират от ЕС, могат да бъдат приемливо решение? Но дори Италия и Либия наистина да затворят Средиземноморския маршрут, едно трябва да бъде ясно: миграционният натиск от Африка към Европа няма да намалее. Напротив. През следващите години той тепърва ще нараства. Мигрантите просто ще започнат да търсят други пътища.

Италия и Евросъюзът залагат на сплашване и ограждане. В момента се затваря един от последните маршрути, по които потенциални кандидати за политическо убежище изобщо могат да достигнат до ЕС. Защото кандидатите за убежище могат да подадат молбата си само тогава, когато на практика са стъпили в държава от ЕС. А в повечето държави, които образуват външната сухопътна граница на ЕС, подаването на такава молба е само теоретична възможност. Така е и в България, и в Гърция, и в Румъния, Унгария или Хърватия.

Така "крепостта Европа" постепенно се превръща в реалност.
 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа трябва да се вземе в ръце и да си гледа собствения интерес и интереса на всичките си държави,останалото са празни приказки от хиляда и една нощ!Ако си мислят,че "няколко" скорости са решение на проблема,и по-малките европейски държави или южните държави ще са колонии,грешат!Това е грешна политика.Това не са ви колониите,това са европейци.И когато част от организма е слаб,то целия организъм страда!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе незнам, управляващите Европа слепи ли са,че това е политика срещу Европа?
Превземане отвътре на Европа и освен това,да не говорим,че половин Африка са болни от СПИН.Прочетох,че вече над 12 000 милиона са влезли през последните 4 години и над 300 000 терористи в Европа.Освен това се виждат и други действия,акции против Европа,включително и икономически.Надали и Англия се измъква случайно.Европа трябва да се вземе в ръце и да си гледа собствения интерес и интереса на всичките си държави,остан
45
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 1 година
"какво ще стане с хората, които вече от месеци са се струпали в Либия и живеят при ужасяващи условия ? " - КОГАТО НАРОДА НА ЕДНА ДЪРЖАВА РЕВНЕ ЗА КОНСТИТУЦИОННИТЕ СИ ПРАВА , УПРАВЛЯВАЩИТЕ ШМЕКЕР*ЧЕТА , ПОЧВАТ ДА ПИЩЯТ "ПОПУЛИЗЪМ, ПОПУЛИЗЪМ,....ПОМОЩ МАМО"! СЕГА СЪЩИТЕ ШМЕКЕ*РЧЕТА НАСАЖДАТ ИДЕЯТА "ДА БЪДЕМ ЗАГРИЖЕНИ ЗА СЪДБИ И ПРАВА НА ХОРА"..РЕЗУЛТАТА КОЙТО СЕ ЦЕЛИ Е СРЕДНО-СТАТИСТИЧЕСКИЯ ЕВРОПЕЕЦ САМ ДА ПОЖЕЛАЕ МИГРАЦИЯ, (ОТ ПРИСТЪП НА ХУМАНИЗЪМ) И АКО ТЯ УСПЕЕ СЛЕДВА: ИМА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА
44
0
 
6
 
! Отговори
extremist преди 1 година
"Правозащитните организации протестират, че се нарушават човешките права, но ЕС
най-вероятно ще си запуши ушите..." - ПРАВОТО НА ДОБЪР ЖИВОТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ КЪДЕ ОТИВА ??? В БЪЛГАРИЯ НАПРИМЕР, "ПРАВОЗАЩИТНИТЕ" ОРГАНИЗАЦИИ УСЪРДНО ПОМОГНАХА РОМИТЕ ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА ОТ БЪЛГАРИТЕ ! МИСЛЯ ЧЕ "ПРАВОЗАЩИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ" ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА НА:
"ОРГАНИЗИРАНА ДЪРЖАВНА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ С ЕТНИЧЕСКО И РЕЛИГИОЗНО НАПРЕЖЕНИЕ" !
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както знаете Италия е разделена на две по етнически признак. На юг от Рим са с по-тъмен цвят и всъщност са романизовани ромеи. На север за белите, които са с високо нива на интелигентност, понеже дълго време са били в състава на Австрия.
Затова Северната лига настоява Северната част да се отдели в самостоятелна държава със столица Милано.
С нашествието на мигрантите от Африка населението в юга с течение на времето ще вине в още по-тъмния спектър.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО УБИХТЕ КАДАФИ БЕ *** ?!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия от италшанската брегова охрана оръжие нямати? Стреляш с една флоберка по гумената лодка и тя почва да се спихва - тъкмо ще имат времеда се върнат обратно, а ако се удавят, значи такава е била волята на Аллах. От там, от където идват тези, има още много.
40
0
 
20
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Мигрантите остават в Африка,и какво?Ами това-изпращат жалостивите спасители да им помагат на място да си оправят държавите.Като видят манталитета им,желанието за работа,безразборното раждане,тогава пак да ги спасяват.Много е лесно да влачиш навлеци и след това да ги увесиш на врата на друг-колко съм благороден.Иди в *** и там бъди благороден.
39
0
 
23
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Италия ще разследва лекари без граници че помагали на мигранти, нещастниците сега се усещат че цру и СА ги прави на маймуни
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не съм ОК със заразите от техния континент. Като всички са без документи как им се проверяа здравния статус? Ваксинации, ала бала? Или гледаме дали нямат краста в млмента и ги пускаме, пък каквото дойде
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ма Италия просто да спре да ги спасява и по естествен път ще намалее миграцията. Колко хира се давят на почивката си, пък те като видят изтърбушена лодка с чакащи за социални помощи си чупят краката да ги вадят
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел, Юнкер и послушни то им пуделче Тиквун напълни ха Европа и БГ с тарамбуки.
35
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в страните от ЕС и САЩ е ала-бала! По определение оправия не е имало,няма и няма да има заради манталитета на управяващите!Конкуренцията означава просперитет за едни и унищожаване на другите -за разлика от съревнованието,при което всички взаимно си помагат,усъвършенстват и просперират!Кой ще направи "промяната"- звяра или ЧОВЕКА: през гугъла: "Вахтовики и медведь ( дикий но очень общительный "
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сте толкова надъхани ей го има доброволни отряди за защита на южната ни граница, отряди, патрули и т.н. вместо да ревете по цял ден по форумте и да правите революция от дивана
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се минират границите....
---
Пич, ти гледал ли си скоро картата на Средиземно море и размерите му?
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Неговата страна е в затруднено положение и няма нищо чудно, че в момента вече е готова да приложи една мярка, която поради хуманитарни съображения доскоро се смяташе за неприемлива: кандидатите за убежище и мигрантите да остават в Либия, без особени шансове да се доберат до италианския бряг."

Брях , каква хуманост , какво чудо . Да прибират всички африканци и да ги стоварват на европееца . Това не е от хуманност, само *** може да вярва , това е заговор за размиване на бялата раса ...но край
31
0
 
17
 
! Отговори
Прогресивен преди 1 година
"Когато тези кораби спасяват кандидати за убежище или мигранти, изпаднали в беда сред морето, те ще бъдат връщани в Либия. "

А ДЕДО ДЖОРДЖ СОРOC какво мисли по въпроса?!?
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Астралия не дават да се внасят чужди животински видове и семена. А защо Европа се заселва с чужди гени, които като дойдат ще унищожат гостоприемника с бързи темпове на размножаване. За всяко родено арабче и негърче има по едно неродено бяло дете, защото средствата се изсмукват от ***, това е геноцид. Черната раса да си стои в Африка където и е мястото.
29
7
 
3
 
! Отговори
И сега преди 1 година
И сега *** (пунтин) понеже не му отърва да спира потока бежанци, ще подпомогне Генерала от Либия да не пускат италианскит кораби. Но все пак има има шанс и да не посмее да е толква нагъл но да видим ... ще има напрежение там 1000%
28
17
 
2
 
! Отговори
spenozni преди 1 година
Най-много спинозни има в Руската Федерация за момента. Не че в Африка няма де но повечето са в руусссиииааяяя