България извън евродрамата с отровените яйца, засега

Заразеният продукт открит в Белгия, Германия, Холандия, Франция...
8 авг 2017 16:00, Никола Димитров
20
България извън евродрамата с отровените яйца, засега
Снимка: БТА

България и Източна Европа засега остават извън драмата със заразените със силно отровен инсектицид яйца, която обхвана западноевропейския потребител.

Европейската комисия потвърди, че е получила уведомления от Белгия, Холандия и Германия за наличие на заразени с инсектицида фипронил кокоши  яйца. Такива яйца са били изнесени впоследствие в Швеция, Великобритания, Швейцария и Швеция.

Фипронилът се използва за обезпаразитяване на полозите на кокошките, но използването му в ЕС за тази цел е забранено. Натравянето с него предизвиква проблеми с черния дроб и щитовидната жлеза.

Белгия - първата държава, предупредила Еврокомисията за забранените яйца, го е направила на 20 юли. Тревогата е бита от Холандия на 29 юли и от Германия на 1 август, съобщи говорител на Комисията.

Според предварителните резултати от анализа на белгийската агенция за безопасност на храните нивата на фипронил са под допустимите дози. Възрастен индивид трябва да изяде 12 яйца за 24 часа, за да увреди здравето си. Експертите настояват, че въпреки забраната, ако препаратът се използва правилно, няма риск за човешкото здраве.

Белгийският парламент ще се събере извънредно утре, за да търси решение на проблема. Засега властите са затворили 86 птицеферми до изясняване на обстоятелствата. Следи от замърсяване на яйцата с фипронил са открити в 21 от тях. Максималната концентрация на инсектицида  в Белгия е 0.092 милиграма/килограм при европейска норма от 0.72 мг.

В Холандия между 300 000 и 350 000 птици са изклани като предпазна мярка, съобщава EUObserver. Унищожени са милиони яйца в Холандия и в Германия.

Засега разследването е стигнало до 3 холандски птицеферми като първоизточник на заразата. Цялата мрежа започва да се разплита от Белгия, където сигналът за използването на забранената субстанция е подаден до властите от производител.

Според германския земеделски министър Кристиан Шмит става дума за престъпно намерение.

Европейската комисия съобщи, че проверява дали Белгия не е скрила проблема с яйцата, съдействайки по този начин за по-широкото му разпространение. Белгийските власти потвърждават, че са имали информация за "потенциален проблем" в началото на юли, който е доведен до знанието на Еврокомисията три седмици по-късно. В Белгия има съобщения за изтегляне на яйца от големите търговски вериги още в началото на юли. Това е било направено тихомълком, без да информират обществеността или останалите страни от ЕС за причините. Еврокомисията заяви, че ако подозрението се докаже, ще наложи на Белгия глоба за неизпълнение на задължението й да информира веднага останалите членки на ЕС чрез системата за предупреждение за безопасност на храните.

Европейската комисия засега не може да оцени размера на проблема, тъй като разчита единствено на информация от националните власти, съобщи неин говорител.

Експертите смятат, че разрастването на скандала с "пестицидните яйца" е неминуемо, тъй като изследването за фипронил не е част от стандартните тестове, на които се подлагат яйцата преди излизането им на пазара. Такова изследване може да се направи отделно, за да се отхвърлят съмненията. Франция днес обяви, че при взети спешни проби след избухването на скандала заразени продукти са открити и в нейни птицеферми.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Колкото повече се манипулира и изменя естествената храна и среда на животните , толкова повече ще са болестите при човека! Всички сме свързани, ама човешката алчност и глупост е огромна.
18
0
 
0
 
! Отговори
sssaaa преди 1 година
До Магазинера
Ние всички помним чернобилчето, ама само на теб ти личи.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да дойдат в България никой няма да разбере. Тук няма институции.
16
0
 
5
 
! Отговори
ь преди 1 година
До Магазинера
Там наистина много ги нищят историите. Еле пък да изразиш политически некоректно мнение по соц медиите и ти чукат веднага на вратата да ти нищят историята.
15
0
 
3
 
! Отговори
бастун преди 1 година
До Магазинера

след дъжд качулка
14
0
 
5
 
! Отговори
бастун преди 1 година
в еврозоната всичко е на стадий ,,нещатаса наистина осрани,, дано източна европа си остане извън евргейската шибанизация
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете си сдружения с дребните селяни,това е най-добрия вариант.Два пъти в седмицата да ви носят продукти или вие да си ги вземате от тях седмично.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кочо
Как са замърсени, а пък дозата е под нормата. Кой нормален яде 12 яйца на
ден, то риска от натравяне от самите яйца е по-голям, от колкото от този
препарат.
------
Това "дозата е под нормата" обикновено не отговаря на действителността,защото химическите и някои други компании се борят непрекъснато за увеличаване на "дозата",т.е. на етиката ти пише,че е "под нормата" ,но реалността е съвсем друга и клиента е измамен от всякъде.Слава Богу има и организации и компании,които се борят проти
11
2
 
8
 
! Отговори
Магазинера преди 1 година
Разликата със Запада е че там тази история ще я разнищят и виновните ще си получат заслуженото, а тук дори няма да проверят дали този пестицид го няма и в нашите яйца. Всички помним марулите на Чернобил
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и на запад има простотии, ама българина все се има за богопомазан и си мисли, че всичката глупосст САМО в България е събрана.......еми този път лаййната са на запад, ходете и си ги яжте там пресни пресни.....
аз отивам да си купя пресни яйца от комшийката на село.....за 20 стотинки....а глуппаците да си купуват "био" яйца от хипермаркета за 3 лв бройката.....
9
0
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
Чакайте яйца по 10 стинки!
Ако не сме ги излапали вече!
От 20 юли???
18 дни???
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааааа, НиЕ, има ли л*айна в в Европа ГАРАНТИРАМ ви че ги има и в Бг.
Ганьо няма как да пропусне далаверката.
А племето ганьовци лапат каквото им дадеш.
Както казват старите хора "Нали нямаш цедка отзад" сиреч лапай ВСИЧКО.
Така че и яйчоци от заразените сте плюскали 100%.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука все още сме закъсали на драмата с тиквите-убийци.
6
2
 
23
 
! Отговори
>>> преди 1 година
айде пак двоен стандарт- за богатите страни има отрова ,за нас пак не !
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте само запъртъци за добро здраве.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйца без бълхи не трябва да се ядат.
3
2
 
35
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Много знаеме дали не ядем заразени яйца,системата за контрол у нас както знаете не работи...
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то и лудата крава тръгна от западняшко
1
1
 
29
 
! Отговори
zeus преди 1 година
То понеже ако има тук такива яйца някой ще ги изследва, па след това и ще ни каже. Дори трябва да се радваме на такива яйца, ей на видите ли, стандартите на храните при нас са като при тези от бързата писта в ЕС.