Ще се разделят ли пътищата на Полша и Брюксел?

"Имаме сериозно усещане, че това напускане вече се осъществява"
8 авг 2017 22:16, Елка Василева
46
Ще се разделят ли пътищата на Полша и Брюксел?
Снимка: архив, Reuters

Откакто британските избиратели одобриха да напуснат Европейския съюз, политици и експерти размишляват коя от останалите 27 държави от общността може да е следващата. "Грекзит" и "Фрекзит" - за Гърция и Франция - бяха два от обектите на спекулация.

Сега, когато от месеци има открит конфликт между консервативното националистическо правителство на Полша и останалата част от ЕС, някои поляци се чудят дали техните лидери не насочват страната в път, който може да я извади от съюза, пише Асошиейтед прес.

"Днес има въпросителна за европейското бъдеще на Полша", каза в четвъртък председателят на Европейския съвет и бивш полски министър-председател Доналд Туск, който е критик на управляващата партия "Право и справедливост".

ЕС се радва на голяма популярност в Полша, така че идеята за излизане на страната от общността изумява много хора тук, които я смятат за пресилена. Няколко проучвания показват, че обществената подкрепа за ЕС е над 70 процента - одобрение, което произтича от икономическия разцвет и свободата на пътуване, дошли с членството през 2004 г.

Представители на опозицията в Полша обаче все повече изразяват опасения, че конфликтът между Варшава и Брюксел може в крайна сметка да доведе до разделяне на пътищата.

Те изтъкват предизвикателната позиция, възприета от "Право и справедливост" и нейния лидер Ярослав Качински, след като ЕС изрази тревога от промените в съдебната система на Полша и значителната сеч, разпоредена от правителството във вековна гора, определена като обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Правителственият говорител Рафал Бохенек настоя, че полските лидери възнамеряват да оставят Полша в общността.

"Полша е член на ЕС и ще бъде водещ партньор на другите държави членки в структурата", заяви Бохенек пред Асошиейтед прес в петък. "Ние имаме множество амбициозни проекти и предизвикателства, които да осъществим в ЕС. Ще си сътрудничим с нашите европейски партньори."

"Право и справедливост" никога не се е застъпвала открито за напускане на общността, но критикува това, което смята за ненужна бюрокрация в ЕС и посегателства върху суверенитета на страните членки да вземат собствени решения.
В този смисъл правителството на Полша настойчиво прокара законодателство, което да постави съдебната система под контрола на управляващата партия. Европейската комисия казва, че тези ходове нарушават демократичните норми, като намаляват съдебната независимост.

Варшава отказва да отстъпи пред призивите на общността да уважава разделението на властите, а Европейската комисия заплашва със стъпки, които може да доведат до това Полша да загуби правото си на глас в ЕС.

Правителството също така продължава сечта в Беловежката гора, въпреки че миналата седмица Съдът на ЕС в Люксембург му нареди веднага да спре изсичането на дървета. Ако продължи, Полша може да понесе големи глоби.

Депутатката от опозиционната партия "Новочесна" ("Модерна") Катажина Лубнауер каза наскоро, че тъй като поляците са много големи "евроентусиасти", никой от управляващата партия "Право и справедливост" няма да признае, че напускането на общността е тяхна цел.

"Но когато погледнем това, което се случва сега, имаме сериозно усещане, че това напускане вече се осъществява", каза Лубнауер. "То обаче ще стане на етапи."

Туск се изказа в подобен дух в четвъртък, като заяви, че разглежда "арогантния" отказ за подчиняване на решението на Съда на ЕС за сечта като "опит Полша да бъде вкарана в конфликт с Европейския съюз".

"Това ми изглежда като прелюдия към обявление, че Полша няма нужда от Европейския съюз и че Полша не е нужна на ЕС", каза той. "Мисля, че подобен момент би бил един от най-опасните в нашата история. Страхувам се, че по-скоро сме близо, отколкото далеч от този момент."

Правителственият говорител Бохенек нарече изявлението на Туск една от многото "лъжи", казани от бившия министър-председател за Полша.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разглежда официалните стъпки, предприемани във връзка с полската съдебна система, като начин да се поддържа диалога с Варшава и да се решат проблемите, заяви говорителката Мина Андреева.

"Ние работим за запазване на единството на съюза", каза Андреева.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: есПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
''70% от поляците одобряват ЕС''. Това означава че Брюксел държи полското правителство за топките. Просто е.
31
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Полша ще се лиши от Качински, но не и от членство в ЕС.
30
5
 
6
 
! Отговори
Солидарност преди 6 години
По-възрастните си спомнят, че движението Солидарност през 1980 бе първият предвестник на разпада на Социалистическата общност. Сега смелите поляци могат пак да са ако не първи то втори след Великобритания, и да изиграят решаваща роля при разпада на меркеловия изкуствено създаден и безперспективен диктаторски съюз.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АрогантенТочка не точка,няма такива филми,Меркелица искаше и втори поток,ама я спряха,не всичко което изглежда външно така е действително така.
28
9
 
3
 
! Отговори
Арогантен преди 6 години
Здравейте. Няма значение какво искате или не искате. Няма значение какво иска или не иска Полша. Този който плаща, той поръчва музиката. В случая Запада, в частност Германия. Каквото каже Меркелица това става. Точка!
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом преспективата да станат руска губерния им харесва повече?!Ама да знаят че икономиката им която сега процъфтява ще си остане на нивото за много години та и за повече от години!
26
2
 
17
 
! Отговори
EUSSR преди 6 години
На САЩ и запада от ЕС не му трябват партньори, а послушни васали като нас например. Обаче Вишеградци не са послушни лакеи като нашите беззъби и вечно наведени политмижитурки, а държат на народа си и националните си интереси. Това хич не се харесва естествено на брюкселските зелки, които отдавна живеят с огромните си заплати в съвсем друг свят, и техните " ценности ".
25
18
 
2
 
! Отговори
Добро утро преди 6 години
цървуланковци, ЕС ще просъществува е ние ще сме в него. Продължавайте да сънувате руски танкове, БРИКС простотий и др. чебурашкови борящници.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поляците са шантажьори , ако напуснат ЕС къде ще ходят при англичаните ли , които ги мразят и заради тях напуснаха ЕС
23
19
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 6 години
И аз съм против този ЕС,но не искам ние българите да излизаме от него,защото не искам *** комунизъм да се връща.Не харесвам този ЕС,заради идиотската му политика,но предпочитам пред онова 45 годишно робство
22
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е кръгла нула без Европейския съюз. Сами няма да си тръгнат тези палячовци.
21
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникЩе се разпадне 300 години след влизането на остатъчна Русия в ЕС.
20
12
 
47
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Приветствам Полша , Унгария, и страните от Вищеградската четворка! Има още народи, коино не пригласят на брюкселската диктатура!Има аще политици, които поставят националната идентичност, над парите!От фен на Евросъюза - Меркел и компания , ме превърнаха във върл негов противник!Да се разпада - тази гнила, и корумпирана структура по-бързо!
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, ще излезе Полша от ЕС и ще се присъедини към Евразийския съюз под братското крило на Расея.
18
7
 
34
 
! Отговори
антон кура от ямбол преди 6 години
Поляците са троянският кон на САЩ в ЕС...............САЩ не иска да има силен Ес , защото ще е конкуренция на гадната им политика и икономика на скъпи ресурси. За това и Великобритания излиза от ЕС, защото са англосакски свинчуги, които действат заедно против целия свят
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е създаден като международно обединение на взаимно признати организирани национални престъпни банди,управляващи още от капитал-комунистическо чрез партиите и ДС-тата в съответните страни.Всяка управляваща банда има свои тартори и приоритети,които не винаги се "признават" от "колегите".Всяка банда се води от ЕДИН "шериф" и е естествено всеки от тях,чрез подставени лица, да се стреми да оглави "колегите" и от другите страни.Това е и логото -и целта на ББ на предстоящото занятие в НДК !
16
8
 
22
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Поша винаги е била про---та на Европа, винаги е лягала с онзи, който плаща по-добре и е сменяла клиентите си като носни кърпички, а резултатите от тази й дейност в последствие винаги са се оказвали плачевни за нея!Исторически факт!!!!!!
15
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над смълчаните полетаквичкат червени прасетаБойко с катафалка минаБесепе почина...
14
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** дори не вдява че излизането на Полша от ЕС е добра новина за него.Пан полски разкости бг земеделието през ЕС.Всичко внасяме от Полша. Основно храните, зеленчуци, млечни и местни продукти,в големите вериги половината неща са от Полша.А Европа без Полша ще бъде едно по-добро място за живот.Тези са върли слуги на "Краварите" и смятат че могат да правят каквото си поискат в ЕС защото американците стоят зад гърба им.
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само Полша,вече 4-5 държави изразиха такива мнения,не защото не искат да са в ЕС,а защото не харесват начина на водене на политика на ЕС.И защото има превилигировани и изпълнители,лобита,а не равнопоставени партньори.Но надали ще се отделят,съмнявам се и то много!