След парти – взимат издръжката на белгийски принц

Правителството с процедура за финансова санкция срещу принц Лоран
8 авг 2017 13:45,
8
След парти – взимат издръжката на белгийски принц
Снимка: Twitter

Братът на белгийския крал Филип принц Лоран вероятно ще се прости с до 20% от годишната си издръжка от правителството заради снимка от парти.

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи, че започва процедура за финансово наказание срещу принца заради неспазване на закона.

Членовете на кралското семейство са длъжни от 2013 г. да искат разрешение от външното министерство, когато се срещат с официални представители на чужди държави.

Още по темата

Правителството обаче разбра от медиите, че братът на краля е бил на парти в китайското посолство в Брюксел за 90-годишнината от създаването на народната армия на Китай.

Принц Лоран сам разпространи новината в Twitter, публикувайки на 29 юли снимка от тържеството, проведено 10 дни преди това. На нея той и китайски генерали разрязват празничната торта. След обнародването на снимката в социалните мрежи китайското посолство пусна друга фотография, на която принцът позира пред китайското знаме с генерали.

Според експерти нарушението на принца е сериозно, тъй като той е бил на партито с белгийска военна униформа, снимал се е с чужди военни и е позирал пред националното знаме на друга държава.

Източници от правителството коментират, че ако разрешение е било поискано, то е щяло да бъде дадено, но принцът е щял да бъде помолен да присъства в цивилно облекло, тъй като военната униформа има "символно значение".

Премиерът Мишел заяви, че провинението заслужава "пропорционално наказание", но ще съобщи какво ще е то след разговор с белгийския крал Филип. След това той ще предложи санкцията, която трябва да бъде утвърдена от белгийския парламент.

Правителството има различни възможности за действие, но като най-вероятна се коментира отнемане на част от годишната издръжка, която принцът получава от правителството. Тя възлиза на 307 000 евро. Смята се, че между 10 и 20 процента от парите могат да бъдат отнети.

В съобщение до медиите Лоран казва, че поканата за партито в китайското посолство е била персонално към него и той е присъствал в лично качество.

Правителството е успяло да осуети в последния момент и присъствието на принц Лоран на събиране на привърженици на турския президент Реджеп Таип Ердоган, поканата за което вече е била приета от кралския брат, разкриват белгийските медии.

Премиерът смятал, че вредите, причинени от принца не са значими, но че "всяко нещо си има граници".

През януари Мишел даде "последно предупреждение" на единствения брат на краля, наричан от медиите "ужасното дете".

Поводът беше среща на Лоран с премиера на Шри Ланка Ранил Викремесинге миналия октомври. Тогава той отново информира правителството пост фактум чрез Twitter-а си.

В отговор на атаките Лоран направи нелицеприятни коментари за кралското семейство и за белгийски политици и заяви, че върши повече работа, отколкото му плащат. Премиерът го призова към сдържаност и обеща пред парламента, че ще действа при следващо провинение.

Финансовата санкция няма да е първата за кралския брат. Миналата година той трябваше да върне на хазната 16 000 евро, които не бяха признати от Сметната палта като "служебни разходи".  Става дума за ски ваканция, квитанции от супермаркет и билети за концерти, отчетени от принца като присъщи разходи през 2015 г.

Според белгийския закон за издръжката членовете на кралското семейство нямат право да работят. За да ги компенсира, държавният бюджет им отпуска издръжка, покривайки част от разходите им за извършваните от тях публични прояви в обществена полза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: белгияпринц Лоран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
бастун преди 6 години
да ходи да интегрира мигрантите30401
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е казано - каквото сам си направиш и най-злия ти враг не може
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш Бойко се снима с който му падне пък не му *** от заплатата за това.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много голяма тази страна бе тя по-голяма от китай
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буря в чаша вода. Понеже Белгия е една огроооооомна страна, защо трябва да се снима до тази нищожна страна с население 1 600 000 000+ души...
2
0
 
7
 
! Отговори
Барон фон шамаров преди 6 години
Да ми съберем малко помощи, че ще огладнее.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дойде да принцува в страната на чудесата-България и никой нищо няма да му вземе!Я виж нашите!Едновремешните цървуланковци които се писаха комунисти какви династии си създадоха!Синовете..внуците и правнуците им за 60 години станаха милиардери с имоти дето тия аристократични хилядолетни западни династии могат само да завиждат и да цъкат с език