Юнкер: Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа!

"Ердоган се опитва да провокира ЕС да прекрати преговорите"
29 авг 2017 21:40, Елка Василева
484
Юнкер: Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа!
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция, която поражда силни безпокойства във връзка с правата на човека и правовата държава, се отдалечава "с гигантски крачки" от ЕС, съобщава АФП.
       
Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа, посочи Юнкер в реч пред посланиците от ЕС.
       
Юнкер подчерта, че поддържа "добри отношения" с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но заяви, че го "подозира", че той желае да накара Европа "да каже, че иска да сложи край на преговорите, за да може да натовари с отговорността единствено ЕС, а не Турция".

Още по темата
27 авг 2017 20:45
59

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които започнаха през 2005 г., се намират сега в мъртва точка. Но мнозинството от страните от ЕС не искат засега да направят крачката към официално прекратяване на преговорите, опасявайки се, че това ще предизвика окончателен разрив с един ключов партньор по въпросите за миграцията и борбата с тероризма, отбелязва АФП.
        
Въпросът е дали трябва да сложим край на преговорите с Турция. Това е чисто теоретичен въпрос, защото във всеки случай за момента няма преговори, посочи Юнкер.
        
Аз бих искал ние да се държим така, че турците да забележат, че те са тези, тоест "системата Ердоган", която прави невъзможно присъединяването на Турция към ЕС, вместо да падаме в капана, добави той.
      
 Цялата отговорност е на турската страна, подчерта той.
       
Дипломатическите отношения между Анкара и Брюксел силно се влошиха след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Те се обтегнаха допълнително след референдума през април, който засили пълномощията на президента Ердоган.
       
Турция предприе безпрецедентни по мащаб чистки срещу предполагаеми привърженици на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за организирането на опита за преврат, отбелязва АФП, като припомня, че над 50 000 души бяха арестувани, а над 100 000 бяха уволнени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още по темата: Жан-Клод ЮнкересТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Аса преди 6 години
Драги юнкер. ЕС е причината за това което става. Ако мотаете една страна 55 г. Няма как иначе.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До момчил"Анатолски, докато си чакаш отговора от молбата, все още таиш надежди, дори да знаеш че са напразни и няма да търсиш другаде докато чакаш - тва е идеята ;)"Повярвай като ви видяхме положението в което сте след приемането на вашата молба...се обедихме, че ес е бош лаф!
17
1
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА БОЛИ преди 6 години
До zurnaМного си прав. Ще умрем от смях преди глад ;) И Така Бегай при баба си меркел, че да не умреш от глад :D
16
1
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"KATO IMAM KIRILITSA NA LATINSKI LI STE KOMENTIRAM V TOYA FORUM."Колеги Вие разбрахте ли нещо от това изречение? Понеже Аз учих до 5 ти клас и не захванах темите със сложните размисли и страсти! Моля ви за помощ:-) :-) :-) Какво иска да каже, колегата...с изречението..."Като имам кирилица на латински ли ще коментирам тоя форум" :-)
15
5
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
супер, нека си стоят в Азия - в Европа не ги искаме ;)
14
1
 
3
 
! Отговори
Момчил преди 6 години
Анатолски, докато си чакаш отговора от молбата, все още таиш надежди, дори да знаеш че са напразни и няма да търсиш другаде докато чакаш - тва е идеята ;)
13
5
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Ние сме Анадолци...ДА...Ама я да те питам вие от къде сте дошли там! От северния полюс ли?:-) :-) :-)
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искаме европа. Моля се да не влезем. Не се отказвай Ердоган. Велик си! Единствен по себе си.Цяла нация е зад теб. Нищо добро не видяхме от европа.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Октомври месец наближава...доколкото помня Ердоган щеше да чака до октомври за визите...До сега се изпълни всичко, което трябваше...та срока наближава и тези вече почнаха да плямпат с нещо:-) :-) :-) :-)
10
5
 
5
 
! Отговори
EU TRANS преди 6 години
Na eu ne i trebva na baira bostan,teglite im edin sut na anadolskite kamil i kray.Spiray fondovete iztegli investtisiye togava da gi vidim gadjalite kva pesen ste zapeyat.
9
11
 
14
 
! Отговори
До Българина преди 6 години
Ако бяха питали кой...та вас некой нещо питалива бе...Турция има повече дума от вас в ес бе...***!
8
13
 
14
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
Майната им на ЕС! Майната му на Юнкер! Майната и на Меркел!За една силна и независима Турция. САМО ЕРДОГАН!
7
12
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Юнкер е едно объркано немско псе, само в спарените от каските немски тикви някой си е въобразявал че турция има нещо общо с европа. Ако бяха питали Източна европа да започнат ли преговори, още преди 50 г щяха да получат твърдо не. Но западното лицемерие е безкрайно мислят си че всичко зная! Нищо не знаят, сега се учат. 500г са след нас, последните стават първи
6
5
 
7
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Ердоган се опитва да провокира ЕС да прекрати преговорите"Защо да провокира? Аз съм подал някъде си молба...преразглеждат ми молбата...и чакам положителен или отрицател отговор! Защо ЕС не ги прекрати...аааа! Какво им пречи?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган се опитва да провокира ЕС да прекрати преговорите"Те ЕС са такива смешници, че мустака дори да застреля Юнкер, от Брюксел все още ще обясняват, че преговорите не са към края си. Все пак исляма ги гази, а те го толерират.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тя и Англия се отдалечава с гигантски крачки от ЕС, нещо понамирисва тоя съюз, щом страните не искат да са в него, аааа? Юнкер при Барозу не бяха точно така нещата и хората бяха прави да не те искат начело на комисията, щото явто те познават каква стока си, лично ти си отговорен за състоянието на съюза, ти и бабушкерата дето ги покани пришълците
3
11
 
13
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
А и я да попитам...от 2005 г се водят тези преговори официално, т.е почнаха с Ердоган! Сега викате заради Ердоган... А от кога Турция беше кандидат за тези преговори...от преди 50 години...тогава нямаше и Ердоган, защо не я приехте...Защото е по лесно да ни разигравате нали...Както каза и един друг от ЕС.."Да се правим, че ще приемем Турция, само по тоя начин имаме шанс да я контролираме!" Аре у лево...С Ердоган се почнаха официално тез преговори...преди това какво чакахте!?
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорС какво бе от ненаяждане нямате сила.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Май за това, че не ви щем...вашия лицемерен съюз!