Меркел – гросмайстор на политическата тактика. Матира опозицията

Дойче веле: "Прихваща" чужди теми и ги превръща в свои
4 сеп 2017 20:07, Елка Василева
59
Меркел – гросмайстор на политическата тактика. Матира опозицията
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Ангела Меркел е гросмайстор на политическата тактика. Една от най-успешните ѝ рецепти е да "прихваща" чужди теми и да ги превръща в свои. Благодарение на това тя обезличи и маргинализира опозицията. Дойче веле дава няколко примера.

Отказът от ядрената енергия

"Когато виждам колко много атомни централи се строят по света, си мисля, че ще е твърде жалко, ако ние се откажем от атомната енергия", заяви Ангела Меркел през 2009 година. Обаче през 2011 тя стори точно това. Под впечатлението от атомната катастрофа във Фукушима тя промени курса си радикално и обяви бърз и окончателен отказ от ядрената енергетика. Нещо, за което партията на Зелените се застъпваше от десетилетия. Оттогава насам Ангела Меркел е на мнение, че "рисковете от ядрената енергия не могат да бъдат сигурно овладени".

Край на наборната военна служба - засега!

Меркел посегна и на друга „свещена крава“ - наборната военна служба, която тя отмени през 2011 година - за ужас на консервативните кръгове в собствената ѝ партия. Много от по-младите хора в Германия тогава фаворизираха професионалната армия, което не убегна от вниманието на канцлерката. Така моделът "граждани в униформа" засега е замразен.

Семейната политика

Ангела Меркел силно раздразни много от консерваторите в ХДС и с друго свое решение, с което внесе значителни корекции в семейната политика на християндемократите. Моделът "татко носи, мама меси" беше на практика отменен - особено след масовото откриване на детски ясли за децата под три години. По този начин Меркел реагира на новите изисквания на трудовия пазар и обществото. Левицата беше тази, която поставяше искането за осигуряване на достатъчно места в детските ясли и градини, но тяхното искане беше осъществено от консервативната канцлерка.

Темата "брак за всички" показва колко гъвкава е канцлерката в политическо отношение. Предаването на ZDF "Политбарометър" поднесе в началото на лятото един изненадващ социологически резултат.

Оказа се, че 73% от германците приветстват разрешаването на еднополовите бракове. Дори в лагера на ХДС/ХСС одобрението за еднополовите бракове достигна 64 на сто. Ангела Меркел винаги е била против еднополовите бракове, но социалдемократите и свободните демократи поставиха като условие за евентуална коалиция след изборите за Бундестаг промяна в закона. Само няколко дни по-късно Ангела Меркел промени категоричното си „не“ и обяви, че депутатите трябва да гласуват по съвест. На 30 юни Бундестагът гласува с голямо мнозинство възможността за "брак за всички". Ангела Меркел впрочем гласува „против“, с което подчерта, че не е променила позицията си. По този начин тя превзе още една чужда тема в предизборната борба.

Германия все пак е имиграционна държава

Десетилетия наред понятието "имиграционна страна" беше премълчавано и избягвано. ХДС и ХСС бяха постигнали консенсус по въпроса, че Германия не бива да е имиграционна държава. Те се самозалъгваха, че чужденците в Германия са само временно живеещи "гастарбайтери". Индустрията и социолозите години наред обясняваха, че поради ниската раждаемост Германия има спешна нужда от мигранти.

Всъщност почти всеки четвърти гражданин в страната има миграционни корени. На практика Германия отдавна е миграционна страна. Сега вече и официално. Германия е втората най-предпочитана от чужденците страна, след САЩ. И в това отношение Ангела Меркел напипа пулса на времето и всъщност изпълни исканията на лявата опозиция.

"Ислямът е част от Германия"

Това твърдение не принадлежи на Ангела Меркел, но и то се радва на нейната благословия. Нейният съпартиец Кристиан Вулф го изрече през октомври 2010 година, когато беше федерален президент. Неговото становище беше силно оспорвано и в двете християндемократически партии. Меркел обаче застана зад него, отказвайки се от една от основните позиции на консерваторите и отклонявайки политиката силно на ляво.

Бежанската политика

С нея беше свързана най-голямата изненада. Ангела Меркел отвори вратите за всички бежанци и през лятото на 2015 година в Германия пристигнаха стотици хиляди. Първоначално много германци бяха въодушевени, а много от съпартийците на канцлерката бяха озадачени от настроенията в страната. Но когато властите и многото доброволни помощници вече не можеха да се справят с бежанския поток, Ангела Меркел отново промени позицията си. И досега тя отхвърля поставянето на горна граница за прием на бежанци, но междувременно е за това да бъдат репатрирани афганистанците, търсещи убежище в Германия.

Климатът също стана нейна тема

И въпросите на климата Ангела Меркел превърна в „своя“ политическа тема. Благодарение на този факт тя си спечели признание не само у дома, но и по цял свят. Особено откакто Доналд Тръмп се отказа от Парижкото климатично споразумение, Ангела Меркел минава за закрилник на природата. Социолозите твърдят, че това се харесва на германците. А консервативната канцлерка за пореден път си присвои една изконна тема на Зелените, с което ги обезличи и маргинализира.


59
Още по темата: опозицияАнгела Меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
смях преди 1 година
A бе шубе ли я от Сара Вагенкнехт? Фрауке Петри?
54
0
 
3
 
! Отговори
24 септеври 2017 преди 1 година
Избори, избори. Като минат изборите ще видим кой, какъв е. Кой е велик, кой най-велик и така нататъка.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия отдавна не е тази държава, за която много хора я мислеха. Колкото и да се прави на лидер в Европейската политика, доверието към нея е доста подкопано, не без участието на самите германци.
52
1
 
4
 
! Отговори
хилядолетен райх преди 1 година
Баба Ангела води война срещу остатъка от света! Иска да възстанови хилядолетния райх, като тя стане хилядолетна канцлерка.
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел - гросмайстор на съсипването на една нация и държава
50
0
 
22
 
! Отговори
фабрика за лъжи преди 1 година
DW отново лъже. В Германия няма опозиция. Шулц не е опозиция, а е партньор в новата стара коалиция, т.н. "гроко"!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гросмаистор на оралната любов на сорос
48
15
 
3
 
! Отговори
чъки преди 1 година
Мале тък гъмжи от *** и русофили,то не че има разлика.Омразата срещу Запада ги обединява.Омразата към по умните,цивилизовани хора.Путин,Ердоган,Ким Мин,Аятолах Химейни,Садам,Кадафи,техните идоли.Ди Ти ше го оправи всички.Обама един път каза че'' Това че имаме най добрия чук,не значи,че винаги трябва да използваме''Еми времето за големия чук дойде.
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меркел докара такива проблеми на германците, че само мазохисти могат да пак да гласуват. Германците са верни на фюрера докрай, независимо кой е. Големи гглупаци.
46
0
 
10
 
! Отговори
Блейк преди 1 година
Тая ако е гросмайстор, Путин значи е Орак.
45
0
 
20
 
! Отговори
Чиста ненавист преди 1 година
Всички изброени политически "достижения" на Шайзела Изперкел граничат с идиотията, а някои са нагазили дълбоко в нея. Швабската свиння е вредна идиотка и продажна ционистка пионка.
44
3
 
6
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Препържените гости на Германия са мечта на всяка лява,т.е. червена опозиция разбира се- с тяхна помощ тя ще лови риба в мътна вода и ще прави пътища,по които Путинските орди да се върнат в окупираните от техните дядовци територии.
43
0
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
НАЙ ГЛУПАВОТО ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАТ НА НАЩЕ ЖУРНАЛИСТИ ДРАСКАТ ЗА ДА ПОЛУЧАТ ХОНОРАР ДАЛИ Е ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА ТОВА НЕ Е ВАЖНО ВАЖНОТО ДА СИ НАПЪЛНАТ ДЖОБОВЕТЕ.ОТ КОМАРА ПРАВЯТ МУХА А ОТ МУХАТА СЛОН
42
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
До Турчина
ГЕРМАНИЯ НЕ Е ПАДАЛА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАСАМ :)))
ЕРДОГАН ЗАБРАНИ НА ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМАТИ ДА ПОСЕЩАВАТ БАЗИ НА НАТО В ТУРЦИЯ-КЪДЕТО СЕ НАМИРАХА И ГЕРМАНСКИ ВОЕННИ, ПОСЛЕ ИМ КАЗА ДА СИ СЪБИРАТ БАГАЖА , И ГЕРМАНСКИТЕ ВОЕННИ НАПУСНАХА ТУРСКИТЕ БАЗИ НА НАТО - С ИДЕЯТА ДА ОТИДАТ В ЙОРДАНИЯ- ЙОРДАНСКИЯ КРАЛ ДОЙДЕ ПРИ ЕРДОГАН - И НА ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ИМ ДАДОХА ИМУНИТЕТ, ИМА МНОГО АРЕСТУВАНИ ГЕРМАНЦИ В ТУРЦИЯ, ЕРДОГАН ПОЧНА ПРОИЗВОДСТВО НА ВСИЧКО - И НАНЕСЕ ИКОНОМИЧЕСКИ УДАР НА ГЕРМАНИЯ
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя цяла Германия и Европа със съюза й матира,че една дребна германска опозиция ли ще й се опре!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Турчина преди 1 година
Дебата Меркел Шулц премина като състезание кой мрази повече Ердоган и Турция.
Да се говорят за Турция във вътрешнополитически дебати е падението на германия и целия ЕС.
39
1
 
12
 
! Отговори
Германист преди 1 година
Между Меркел и Шулц няма никаква разлика. Както Хонекер говореше "Ние сме народа", така и Меркел казва "Няма алтернатива за Германия". Ще видим какво става с алтернативата след 20 дни, и да видим в Бавария смешника Зеехофер с какво ще ни разсмее!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Изборите са манипулирани и нагласени по демократичните правила в правилната посока .
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен Споко .!Вече в Синагогата са я преизбрали . Тя е правилният човек . Дори никой да не гласува за нея ,тя ще спечели . Синагогата е решила.
36
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 1 година
ФРЕДЕРИКА МОГЕРИНИ - 04.09.2017
" ПРЕГОВОРИТЕ СЪС ТУРЦИЯ , ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ " - ШАХ И МАТ :)))))
ТУРЦИЯ СТРОИ " АЗАРБЕЙДЖАНСКИ ПОТОК - ПРИКЛЮЧВА 2018 - ПРЕЗ НЕГО ЩЕ ОТИВАТ 10 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРИ ГАЗ ЗА - ИТАЛИЯ ( ПРЕЗ ГЪРЦИЯ И АЛБАНИЯ ) , А ПРЕЗ 2023 - КАПАЦИТЕТА ЩЕ ДОСТИГНЕ 31 МИЛИАРДА КУБИЧНИ МЕТРА :))))))
КОЙ Е БОСА ???? ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААА