След Brexit: Земеделци на Острова обезпокоени за бъдещето

Притесненията им са, че не могат да намират сезонни работници
Обновена: 9 сеп 2017 22:58 | 9 сеп 2017 22:57,
28
След Brexit: Земеделци на Острова обезпокоени за бъдещето
Снимка: Reuters, архив

Освен недостига на работна ръка, несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз обезкуражават земеделските производители да правят инвестиции, казват лидери на индустрията.

Според Националния съюз на земеделските производители (NFU) броят на сезонните работници от европейските страни е спаднал със 17% тази година, оставяйки хиляди места незапълнени. Слабият паунд и променящите се възприятия на Великобритания като дестинация за работниците мигранти след вота около Brexit са сред основните причини за спада.

Всяка година британските ферми наемат около 80 хил. берачи на плодове, повечето от които идват от източните страни членки на ЕС. Индустрията с плодове трудно намира британски служители за подобна дейност, тъй като позициите са слабо заплатени, а фермите често се намират в слабонаселени райони или такива с ниска безработица.

Само 14 от 13 400 берачи на плодове, наети през първите пет месеца на 2017 г., са били британци, посочва NFU.

Плодовете може да останат да гният по полетата заради липсата на работници. Според председателя на индустриалния орган British Summer Fruits Лорънс Олинс в резултат на това потребителите може накрая да плащат с 50% по-високи цени за плодовете.

"Немислимо е хората, гласували за напускане на ЕС, да са искали да унищожат култовата и невероятно конкурентната британска градинарска индустрия", казва Олинс. "Но ако не можем да гарантираме достъпа на сезонни работници, нужни за производството на меки плодове във Великобритания, това ще бъде непредвидено следствие от Brexit – заедно с повишаващи се цени, нараснала зависимост от вноса и екологично влияние заради допълнителните хранителни мили".

Въпреки практическите трудности вследствие на вота за Brexit британските фермери виждат възможности за бъдещето.

В свое изявление председателят на NFU Мериг Реймънд призова правителството да се обърне към земеделския сектор и най-вече да се фокусира върху "способността на страната да произвежда храни".

"Призоваваме правителството да наложи политики, които ще гарантират, че Великобритания ще запази способността си да бъде по-самостоятелна, да подкрепя местно отгледаната продукция и да гарантира, че ще имаме печеливши, производителни и напредничави селскостопански бизнеси в бъдеще", казва той.

Според данни на NFU Великобритания произвежда 60% от собствената си храна, като това ниво отчита дългосрочен спад. Той подчертава още, че от вота за Brexit има нарастваща тенденция да се купува британски хранителни продукти.

Повече подобни новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Полюцай преди 6 години
Бритишът не ще работа, дето главата е по ниско от *** му. Той иска да менажира източно европейките...акъл да им дава и да ги командва и ако може и в кревата да ги вкарва :)А сега к'ва стана тя... Мъка :(
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14 Не ти е нужен икономист, юрист, политик а малко мозък за да потърсиш в Гугъл и да разбереш че никой българин не ходи да вади моркови в Англия и защо се продават английски моркови в България. Една "комбайна" за моркови вади за един час повече моркови от 20 българи за цял ден а и далеч по-ефтино. Влез в 21ви век
24
3
 
13
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 6 години
Най-после желанието на Найджъл Фарадж се сбъдна . Българи и румънци да нямат достъп до пазара на труда им . Империята им няма да пострада от липсата на безплатни работници , нито пък англичаните ще започнат селско стопански труд . Никой от нашите работници да ни си мечтае че видите ли сега англичаните ще останат без работници . Не се тревожете за тях , те най-после постигат мечтата си да се отърват от източно европейците ! И никога вече няма да го пожелаят или допуснат !
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега в Ню Пакистан ще си вземат един милион индийци за да им работят като супервайзъри и съвсем ще втасат.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се научат да работят!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото сам си направиш, никой друг неможе да ти го направи.
20
0
 
19
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 години
От тоя прогнил остров за нас оперативен интерес представлява само Шотландия - хубаво уиски, хубава природа. Останалото - потапяййй!
19
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една дебела англичанка ще обере градината за норматив, тъкмо ще отслабне! Чърчилите няма само да киснат по кръчми и да се напиват. Малко и ще поработят!
18
0
 
20
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Балъците умряха,енглезите да отиват в калта на нивата.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се че в УК има чужденци от всички нации, но ако не са 80 000 източноевропейци , няма кой да им обере градините, щото на пакистанците дай им да клечат пред шиша с месо в дюнерджииницата, на арабите - да стоят пред бюрото на труда за социални помощи, китайците и те с бизнес се занимават, само пост-комунистите нямаме чуство за предприемачество и се радваме на 10 -часов работен ден из парниците.
16
0
 
27
 
! Отговори
Рънте преди 6 години
А берачи на железо имат ли си ?
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко ще си наемат пакистанци, индийци, нигерийци.
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ,"Кауфланд" се продаваха моркови с произход Англия...Може ли някой икономист, финансист, юрист или политик в правилно и нормално състояние на мозъка си да обясни как моркови се произвеждат в Англия и продават ефективно в БГ?Що за ид.иотщина е българи да ходят в бившата световна империя Англия да отглеждат моркови за БГ? Колко болен мозък трябва да е този,който може да обясни ефективното производство и пазар моркови, пътуващи 4 часа със самолет до пазара вместо производство "при пазара"?
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 от 3Великобритания има нужда от ЕС, колкото и ЕС от Великобритания. Общия пазар няма да бъде загубен понеже и двете страни нямат интерес от това. Най-вероятно ще има известна доза ограничения, но те ще бъдат компенсирани от нови "хоризонти". Публична тайна е че руското ембарго се заобикаля през трети страни и Русия няма нищо против това. Англичаните най-вероятно ще заемат пазарната ниша - ще са посредника между европейските стоки и Русия
12
4
 
41
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Липсват ви бели роби от източна европа да ви берат ягодите? Имате си е индия над 1 млр е! А забравих там проблема е мързела.... А и защо да не барат англичаните
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За англичаните в пълна сила важи приказката: ''Каквото зло сам си направиш, никой друг не може да ти го стори!''
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са си търговска държава. Ще си внасят от колониите. Малко по-трудно ще си препродават стоките произведени в Китай или някъде другаде, дето минават уж за британски, ама те си знаят. Да продължават да си внасят кадри от колониите, то и без това Лондонстан е станал един от най-големите колониални маймуунарници.
9
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Великобритания има милиони прищълци, главно от мюсюлмански държави, които получават помощи и издевателстват над населението, но никога не биха работили в земеделието.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (3) Най-вероятно обикновените англичани искат точно това, което си написал, но тези обикновени англичани едва ли са наясно, какво означава да изгубят общия пазар, както и правото, свободно да пътуват в Европа, а и изобщо правото да са част от този проект. ЕС колкото и да е лош и да се управлява от лоши хора, в основата си като идея е нещо добро. Какво е лошото европейците да се обединим? Въпросът е как лошо реализирания проект да се реформира, а не как да напуснеш реализирането му.
7
5
 
25
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Скоро повечето работа ще се върши от роботи. Първо бакшишите ще отпаднат. И тогава жална им майка