Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...

Холандска евродепутатка алармира за рекет по нашите ГКПП-та
11 сеп 2017 07:00,
61
Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...
Снимка: архив, Булфото

Поставаяш 5 евро в паспорта и минаваш...

Избирай: Дезинфекция или 300 евро...

50 евро и продължаваш безпроблемно, инак тараш на багажа...

Около 200 жалби от граждани на ЕС срещу българските гранични власти е получила холандският евродепутат Кати Пири. Това става ясно от нейно писмо до българския й колега в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Пири директно обвинява родните гранични служители, че тормозят и искат подкупи от турските гастарбайтери, пътуващи транзит през България към родината си.

"Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето. Българските гранични полицаи ги насилват да дават подкупи, по неизвестни причини им налагат парични глоби, принуждават ги да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Онези, които отказват да им плащат, са оставяни да чакат дълго по опашките", разказа холандският евродепутат.

Тя призова Еврокомисията да се захване с проблема и заяви, че ще прати обобщен доклад с нарушенията на българското правителство.

Родният евродепут Ангел Джамбазки обаче я обвини в клевета и настоя Пири да подкрепи твърденията си с доказателства или да се извини.

"Наказателната отговорност винаги е лична. Ако има митничар или граничар, който е изнудвал някого, това трябва да бъде доказано и този човек трябва да бъде осъден и наказан", категоричен бе той.

"Да кажеш, че българските граничари нарочно правят опашки по границата с Турция показва две неща – непознаване на географията на континента и политическата ситуация и прехвърляне на вътрешно холандските проблеми на българска територия", смята Джамбазки

В отговор Пири му прати писмо, в което посочви, че е получила "около 200 жалби от граждани на ЕС, които са описали това, което са видели и преживели в България през лятото, докато са пътували към и от Турция".

"Фактът, че едни и същи проблеми са описани от големи групи от граждани, ми беше достатъчен, за да заключа, че тези инциденти не са случайни, а се дължат на структурен проблем", пише холандката.

Тя обещава жалбите да бъдат преведени на английски и изразява надежда, че с Джамбазки ще си сътрудничат за разрешаването на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
30
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
ти да не мислиш,че дават бе аланкуло! Оплават се от таксите и глобите които трябва да платят! Принуждавали ги да си купуват някакви стикери - това са винитките! Принуждава ли ги! Във всяка смяна по границата има и немски, холандски, френски граничари заедно с нашите! Ако има такива нарушения мислиш, че сигнала няма да е направо от службите им, а от някаква кифла дето гони рейтинг ....
11
12
 
19
 
! Отговори
пак анонимен преди 6 години
Да съм на мястото на преминаващите , пукната стотинка няма да им дам , ако ще 10 километра опашка да стане .....После сами ще клекнат митничарите . Сикесике ще пускат .
10
9
 
40
 
! Отговори
200 жалби?!?! преди 6 години
200 жалби при хилядите коли с "европейски граждани" които минават всеки ден само през Капитан Андреево?!?! Всеки който е спирал на бензиностанция по магистрала Тракия последните 3 месеца знае за какви "европейски граждани" става въпрос! Живя в Свиленград и имам контакти с много гранични полицаи - хората са отвратени чисто човешки от тези "холандци". Почти всеки е в нарушение - с по 50-60 стека цигари в багажа, а като му наложат глоба за това си мисли, че му искат подкуп. ......
9
9
 
20
 
! Отговори
don преди 6 години
ТОВА Е ГНУСНА ИСИНОАЦИЯ ПЛОД НА ЕДНА ФАНТАЗИЯ НА КОРУМПИРАНА ЕВРОДЕПУТАТКА.ТОВА СА НАЙ НАГЛИТЕ СЪЩЕСТВА ТУРСКИТЕ ГАСРАБАЙТЕРИ.ОТ КЪДЕТО МИНАТ И ПОТОП.ВЪПРОСА Е ЗАЩО НЕ ПЛАЩАТ ВИНЕТКИ КОГАТО МИНАВАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ.НАВСЯКЪДЕ ПЛАЩАТ ТОЛТАКСИ И ВИНЕТКИ.В БЪЛГАРИЯ НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ И НИКОЙ НЕ СМЕЙ ДА ГИ ЗАКАЧИ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПОСЛЕ НЕГО ЩЕ ГО ИЗКАРАТ ВИНОВЕН.В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СЛУЩАТ И СПАЗВАТ ЗАКОНА.МИНАВАХ СЕГА ПРЕЗ КАЛОТИНА ТЕ СЕ ПРЕРЕЖДАТ АРОГАТНО ДЪРЖАНИЕ ПОЛИЦИЯТА МЪЛЧИ В СРЪБСКО МЪЛЧАНИЕ
8
6
 
18
 
! Отговори
да преди 6 години
не ги пускат в самолети, защото са терористи
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си ходят със самолет милите граждани на ЕС.
6
8
 
31
 
! Отговори
да преди 6 години
да го д:ухат и холандските и марсианските турцикато не им изнася да не минават от тукникой не ги е канил
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Ердоган им построи ферибот що минават през Бг?Никой не ги кара насила.А тая е някаква "лява" в Унгария.Тва са като зелените в Германия. И свобода за нeгрите ,нали другарко?А в САЩ ги бият и стрелят..
4
26
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е генегичен просяк ! Никой да не се сърди . Което си е верно , верно е ! Преди 3 години , България пак бе обвинена в рекет на държавно политическа основа . Да се проси , благодарение на професионални привилегии е долна и унищожителна излагация.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така. Много правилно. И продаването на менте алкохол на балконаджиите също.
2
9
 
27
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
5 евро, ммммалко е. 50 евро, мммммпак е малко. За Криводзурлати мъгалопитеци, и гъзовирещи се алах-малахчета по 500 евро на зyрла да плащат и Задължително дезинфекция със по концентрирани разтвори.
1
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я турнат тая кокошка на границата и лично да им продава винетки на анадолците!Щото те от отдавна са свикнали да прекосяват България без пари и да карат в кервани,като откачени!