Западът, страховете на Източна Европа и спасението на ЕС

Иван Кръстев: Напрежението между Изток и Запад сякаш ескалира
Обновена: 12 сеп 2017 07:09 | 11 сеп 2017 20:10, Елка Василева
130
Западът, страховете на Източна Европа и спасението на ЕС
Снимка: архив, Reuters

За да се предотврати разпадът на ЕС, Западът трябва да вземе на сериозно страховете на източноевропейците, смята известният български политолог Иван Кръстев. Дойче веле публикува негово есе, написано специално за медията.

„Човекът е склонен да възприема като естествен реда, в който живее" - по този начин през 1951 г. Чеслав Милош обобщава трагичния опит на военното поколение в Европа. Големият полски писател и носител на Нобелова награда за литература пише и това: „Къщите, покрай които минава на път за работа, той възприема по-скоро като естествени скали, отколкото като дело на човешката ръка… И не може да си представи, че на улицата, която добре познава, на улицата, където дремят няколко котки, а децата са улисани в своите игри, един ден може да се появи конник, който лови хората с ласото си… Казано с две думи: той се държи като Чарли Чаплин във филма „Треска за злато", който тича напред-назад в бараката, опасно увиснала на ръба на пропастта".

Повратни времена

За европейците ЕС беше подобен, напълно естествен свят. Но това вече не е така. В края на 2016 г. мнозина европейци изпаднаха в отчаяние, тежко ударени от Brexit-а и обезверени от победата на Тръмп в американските избори. И се наложи убеждението, че времената на ЕС са отминали.

Сега, девет месеца по-късно, настроението вече е друго. Изборната победа на Тръмп и действията му в Белия дом накараха много европейци да преоткрият ценността на европейския проект. А победата на Макрон във Франция, който спечели изборите с една горда проевропейска платформа, убеди мнозина, че Евросъюзът получава втори шанс, от който ще се възползва по най-добрия възможен начин.

Последният Евробарометър регистрира обрат в обществените нагласи в полза на ЕС и на общата валута. Окуражаващи са и икономическите показатели в Европа.

Ала въодушевлението от лятото на 2017 г. може да се окаже точно толкова мимолетно, колкото и отчаянието в края на 2016. „Звездният миг" на Макрон наистина сериозно промени настроенията в Европа, но той не реши нито един от проблемите, които в момента раздират ЕС.

Да, надяваме се, че с обединени сили Франция и Германия ще успеят да прехвърлят мост над разлома, който възникна между европейския Север и европейския Юг по време на финансовата криза. В същото време обаче има признаци, че все повече се разширява разломът между Изтока и Запада, възникнал заради бежанската криза.

Парадоксът

Според допитванията по въпроса за бежанците и мигрантите мненията на запад и на изток в момента сякаш леко се сближават: западните общества вече са по-угрижени и скептични, докато средноевропейците посмекчиха позицията си в сравнение с миналата година. Парадоксът обаче е в това, че тъкмо на този фон напрежението между Изток и Запад сякаш ескалира.

Миналия месец унгарският премиер Виктор Орбан заяви съвсем ясно: „Преди 27 години ние в Средна Европа вярвахме, че Европа е нашето бъдеще. Сега обаче чувстваме, че ние сме бъдещето на Европа". Няколко седмици по-късно, след като във Варшава разкритикуваха плановете му за реформи на трудовия пазар, френският президент Макрон отговори с думите: „Позицията на една държава, която е решила да се самоизолира в Европа, по никакъв начин няма да застраши постигането на един много амбициозен компромис".

В обобщение можем да кажем, че от една страна политическите лидери на Средна Европа вече не смятат ЕС и неговите ценности за модел, достоен за подражание.

От друга страна фактът, че средноевропейците си избират хора като Виктор Орбан или Ярослав Качински, дава на западноевропейците повод да игнорират легитимните страхове на своите средноевропейски съседи. Защото последните с основание се опасяват, че ако не бъдат съпътствани от определени политически инициативи, някои от предлаганите реформи ще увредят конкурентоспособността на средноевропейските икономики.

Не е трудно да предскажем, че сблъсъкът между средноевропейските правителства, които загърбват нормите и ценностите на ЕС, и западноевропейските правителства, които загърбват интересите на Средна Европа, може да срине Евросъюза точно в момента, когато мнозинството европейци отново му гласуват доверие.

Нови стени

Хората в източната част на ЕС все още са най-горещите привърженици на Евросъюза, но въпреки това у тях вече се надигат съмнения относно предимствата на европейската интеграция.

Днес между Изтока и Запада се издига не само стената, която разделя безразличието и съпричастието към съдбата на пристигащите бежанци - те са разделени и от въздействието, което отварянето на границите упражнява върху бъдещето на Източна Европа.

Дълго време хората смятаха, че тъкмо отворените граници са най-важната промяна, настъпила след 1989 година. Днес, когато милиони източноевропейци тръгват да следват, да работят и да живеят на Запад, онези, които са решили да останат в страните си, изпитват нарастващи опасения, че свободата на придвижване и на усядане в ЕС все повече отваря ножицата между доходите в различните европейски държави.

Парализирани от демографските си страхове, много източноевропейци възприемат отворените граници най-вече като шлюз, през който потенциалното благосъстояние на Изтока изтича в западна посока. И мнозина се питат защо страните им да инвестират в образование, след като в крайна сметка от това най-много ще спечелят западноевропейските общества.

Брюксел, Берлин и Париж с пълно основание критикуват авторитарния курс, поет от някои източноевропейски държави. Те обаче не бива да използват Орбан и Качински като претекст, за да игнорират новопоявилите се страхове на Средна Европа за собственото ѝ бъдеще вътре в ЕС.
 


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
грантовия ***, белязан от господ, да се знае хората да се пазят о т него, доскоро беше във ФАЩ на инструкции при чичи Сорос
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СПАСЕНИЕ НЯМА

Има Крайовска група между България, Румъния и Сърбия. Идеята е да се копира В4.
92
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Ако продължава нашествието, скоро телевизорите ще станат черно-бели и в кутии както в доброто старо време. Ще се произвеждат в Суадитска Арабия от виетнамски слаботокови специалисти, защото Суадето ще излезе от бизнеса с ойла, тъй като в Европа почити няма да има коли. Остатъка от европейците ще си прекарва свободното време пред тези телевизори. Остатъка от българите ще се посвети в раздаване на Пособия.
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и Иван Кръстев -хррантутника на Сорос е седнал да дава акъл за спасяването на ЕС,то значи евросъюза е пред пълно фиаско и логичен разпад
90
3
 
12
 
! Отговори
точка преди 1 година
ЕС е едно недоносче... и кувьоз не може да продължи съществуването му.Бъдещето на България е във Вишеградската четворка.
89
1
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Западът няма проблем с производството, има проблем с консумацията. Затов мигрантите са по-желани от източноевропейските гастербайтери, дори да не работят, консумират, а парите се въртят на запад, генерират БВП, печатат се пари на база този БВП.
Логиката на действие на Запада не е в "европйските ценности", "демократичните принципи" и т.н. , логиката е във "финансовия интерес", "икономическата власт и влияние", все неща, които могат да вълнуват само тесен кръг олигарси!
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Словения и словенска република е едно и също. виж Словакия и Словения са различни неща...Нали!?
87
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Западната демокрация и медии са параван за западната олигархия ! Когато КГБ и КПСС разработват плана за преход, върхушката им - днешна руска олигархия, се надяват, че ще има "План Маршъл" за Източна Европа, че западната олигархия ще ги приеме на равна нога, както опростиха и приеха Круп,Даймлер,Баер и т.н. след ВСВ, въпреки подкрепата им за нацистите. Ама ядец! Това породи настоящата конфронтция с Русия!
Нашата олигархия са свикнали да са продажни блюдолизци, преди на Москва, сега на Брюксел.
86
0
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 1 година
Европа трябваше да налее милиарди в БГ да положи основите на една нова индустрия,икономика ,а тя ни занимава със снобарски задължения по екологични тематики.
85
1
 
8
 
! Отговори
До "айде тролче преди 1 година
Интересно откъде получаваш информация за Русия колко име заплата ? Навярно от Холандия от сайтовете на рускините (и тук си в грешка ,всички от бившите републики на СССР се преставят за рускини )) , та си много информиран за Русия . Ти си от България ,а не си от САЩ или Амстердам ,нали ?)
84
1
 
22
 
! Отговори
един преди 1 година
Отново тъпи коментари - едните викат "ние сме с Русия", други - "ние сме с ЕС".. и в крайна сметка кой е с България?
83
10
 
9
 
! Отговори
Жан Моне преди 1 година
Европейският съюз няма алтернатива.

Британците отсега си бършат сополите за простотията, която извършиха.
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви " евроатлантически бисери" се пишат от треперещи нежни ръце след сутрешната втора доза. Тръпнещи от вълнение женствени тела в очакване на вечерта за среща с любимия африкански мъж.
81
5
 
23
 
! Отговори
антисоросоид преди 1 година
Сороските тролове, не се напъвайте , нямате умствени способности и затова народа ви мрази. Вие сте малка група в софия. В провинцията ако отидете е напълно вероятно да исчезнете безследно...
80
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон каза на Бойко _слушкай, че ще ви дадем пак на руснаците и.. Бойко с ужас веднага подписва каквото там му дадат, щото от тва по- голяма заплаха и зло няма хаххахахаа скъсляци продажни руски!
79
16
 
7
 
! Отговори
АЙДЕ ДНЕС, преди 1 година
ДАЙТЕ РЕПОРТАЖ ЗА РУСИЯ -КЪВ НОВ ЛОСИОН ПИЯТ, КВИ НЕКачествени храни внасят заради ембаргото, КОЛКО АС ИМ ЛЕВИ РЪЦЕТЕ - НЩО ДА НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТ, ДАЖЕ ИЗКОПАЕМИТЕ ГИ ВАДЯТ НА БАЗА ЗАПАДНИТЕ ТЕХОЛОГИИ.АЙДЕ БЕ , *** РУСКИ!
78
10
 
6
 
! Отговори
хахахахахаха преди 1 година
ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ВЛЯЗОХА В ЕС ДА НЕ СА В ЛАПИТЕ НА РУСИЯ И ТУРЦИЯ! САМО КАТО ЧУЯТ ЗА ТЯХ И ИМ ПРИЗЛЯВА! ТОЛКОЗ Е ГОТИНО ТУРСКОТО ГОСТУВАНЕ И РУСКОТО БРАТСТВО!
77
4
 
6
 
! Отговори
до 86 аве защо преди 1 година
Кви хора озлубява бе ? Сигурно тия в софиа дето им плашат да пишат тука срещу Русия и ти си от тиа. Ма ша разберете скоро май вие кво ше стане с вазе...
76
9
 
3
 
! Отговори
айде тролчета, преди 1 година
обяснете ни тука, че ср. запалта в русия е 600 евра,ч е сте най- големите алкохолици, че путин няма едно високотехнологично производство да се похвали, че рускините са най- големите к. в сайтовете и в амстердам, че не можете 1 индустриална масова стока да изкарате на пазара като другите големи държави, че ви избягаха гениите и олигарсите на запад, айде де?
75
11
 
3
 
! Отговори
аве защо преди 1 година
НЯМА СТАТИИ КОЛКО Е ГОТ В РУСИЯ И ТУРЦИЯ, ТРОЛОВЕТЕ ДА НИ ОБЯСНЯВАТ ТУКА, АМИ ВСЕ ЧЕРЕН ПИАР, ВСЕ ЕС ЛОШ, ВСЕ ПСУВНИ И ОБИДИ? ЩО БЕ, ЩОТО НЯМА КВО ДА КАЖЕТЕ, КАТО БСП-ТО... ЧЕРНИЯ ПИАР Е КОНТРАПРОДУКТИВЕН, ТОЙ ОЗЛОБЯВА ХОРАТА СРЕЩУ РУСИЯ И ТУРЦИЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, И ТОВА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ СКОРО!