Европарламентът ще намалява броя на депутатите

Обмисля се паневропейска листа, за която да може да се гласува от всички
Обновена: 12 сеп 2017 17:35 | 12 сеп 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
12
Европарламентът ще намалява броя на депутатите
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент иска да намали броя на депутатите, които сега са на горния праг на допустимото по Лисабонския договор. От 751, колкото са сега, те трябва да останат 700. Това предлагат шефката на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер (Полша) и заместникът й Педро Силва Перейра (Португалия). Двамата представляват най-големите европартии съответно - ЕНП и социалистите.

Хюбнер и Перейра предлагат като повод за съкращаване на бройката да се използва напускането на Великобритания. Обединеното кралство в момента има 73-ма представители в Европейския парламент. 50 от освободените от тях места трябва да бъдат оставени в резерв за бъдещо разширяване и/или пък за паневропейска листа от депутати, за които ще може да се гласува от всички европейски граждани, независимо къде живеят. Останалите 23 бройки трябва да се преразпределят между сегашните държави членки, смятат двамата членове на Конституционната комисия.

Те гарантират, че ако идеята им се приеме, никоя държава няма да загуби от настоящата си бройка евродепутати, освен Великобритания. Двамата обаче не се ангажират как ще бъдат разпределени допълнителните 23 места сред 27 държави. Тъй като сегашната формула ощетява най-вече големите държави, вероятно е тъкмо те да получат още бройки.

Перейра намекна, че може да се възприеме разпределението на гласовете в Съвета, където заседават страните членки. Там тежестта на страните се определя от броя на населението. Така Франция, Германия, Италия и Великобритания имат най-много бюлетини, следвани от Испания и Полша. България е в шестата от общо 9 групи, заедно с Австрия и Швеция.

Перейра заяви, че настоящото разпределение на местата е нечестно. Най-малките държави имат по 6 депутати в Европарламента, а Германия не може да вземе повече от 96, въпреки че като съотношение има повече граждани от държавите-джуджета - Малта, Кипър и Люксембург.

Новата схема се предлага още за следващите избори за Европейски парламент, през май 2019 г. Хюбнер и Перейра заявиха на дебат в Брюксел, че въпросът трябва да се изчисти най-късно до лятото на 2018 г., за да могат страните членки и кандидатите за депутати да имат яснота за какво ще се състезават, а също и да се приемат нужните поправки в избирателната система.

Според тях решението не може да бъде взето, преди окончателно да е ясно, че Лондон напуска Съюза. Настоящите правила предвиждат Обединеното кралство автоматично да престане да бъде част от Европейския съюз на 29 март 2019 г, точно две години, след като британското правителство официално заяви намеренията си за излизане пред Брюксел. Напускането ще бъде факт, независимо дали ЕС и Великобритания успеят да се договорят за условията, при които да стане това, или прекратят преговорите. От друга страна, ако Великобритания поиска да оттегли искането си, това може да стане с единодушното одобрение на останалите членове на ЕС.

Решението за композирането на Европарламента е на страните членки, които могат да го вземат само с единодушие. Европейският парламент може само да предлага организацията, но трябва да я договори с националните правителства и с Еврокомисията.

Европейската комисия коментира, че общата европейска листа е "интересна идея", но че ще са необходими преговори, за да се установи дали европейските столици я подкрепят. Френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица в Атина, че ще настоява за общата изборна листа.

В историята на ЕС досега не са избирани евродепутати, които да бъдат излъчени от граждани на различни държави, макар че някои страни допускат чужденци с двойно гражданство да се кандидатират в няколко страни.

На последните избори за Европейски парламент през 2014 г. бяха избрани 751 депутати вместо 766, както на предходния вот. България беше сред страните, загубили място. Представителите й от 18 станаха 17.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
8 Там няма нито един бълг.депутат защото не съм чул да защитават нашите интересиАй ся наливай ракията
7
0
 
5
 
! Отговори
магазинера преди 6 години
Който може да извади имената на всичките български евродепутати, без да гледа- черпя
6
0
 
4
 
! Отговори
Циник до 6 преди 6 години
Зашеметяваща кариера - от селски ра пон хвърлящ гюбеци ...през телевизиите - до партиен лидер...и евродепутат 4 хилки пенсия в евро не му мърдат!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той другаря Бареков си оплете кошницата, пък има и още две години да търка банките хв Брюксел и да полумава по 20000 евро на месец.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яаа тези достигнаха до същите изводи като нас,само дето наистина ще ги намалят,а кво стана при нас,властта е по-силна от хората и тяхната воля а уж били наши представители - трънки
3
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Много съм притеснен за другаря Бареков...и другаря Али-Али ( за името на втория не съм сигурен....трудно помня турски имена ) Какво ще правят - ако ги "съкратят"....дано не им се наложи да работят!
2
1
 
9
 
! Отговори
Бибитко преди 6 години
Някой знае ли какво прави човека Пирински в Европарламента,а ***-15/15 какъв му е случаят и как могат да бъдат отзовани Е-депутати-търтеи!?
1
3
 
8
 
! Отговори
Ачо Джабазчето преди 6 години
Ми ко ши прая аз тогаз?