Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата, казва вицепремиерът Драгасакис
13 сеп 2017 20:40, Елка Василева
74
Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Причините са други, казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис. "За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка."

Загуба на 1/4 от икономическата мощ на страната, скок на безработицата до 27 процента в най-тежките моменти, тотален срив на доходите, обезценяване на спестяванията на гръцките граждани, тежки социални загуби - така гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис описва в интервю за "Зюддойче Цайтунг" последиците от кризата в Гърция, пише Дойче веле.

Драгасакис отхвърля широко разпространеното схващане, че се е стигнало дотам, защото държавата и гражданите ѝ едва ли не са се надпреварвали кой ще харчи повече от другия.

Напълно погрешна е също и представата, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Тя води до прибързаното обявяване на елитите за невинни, казва той.

Причините за кризата, според Драгасакис, са вътрешни и външни. "От една страна Гърция не беше подготвена за влизането си в еврозоната. Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели. От друга страна Европа не разполагаше с инструменти за справяне с подобна криза. Така Гърция беше нещо като експеримент, превърнаха я в опитна мишка", казва вицепремиерът на страната.

113 задачи пред Атина

В последната година от третия спасителен пакет Гърция има да изпълни цели 113 задачи. Така например страната трябва да модернизира администрацията и да реформира енергийния сектор. Нещо, което трябваше да бъде направено още преди много години, признава Драгасакис.

Без съмнение усилията доведоха и до положителни промени - междувременно икономиката отново расте, а безработицата е спаднала до 21 процента, казва той.

Същевременно обаче вицепремиерът се пита дали е било необходимо страната му да бъде подлагана на такова тежко изпитание чрез наложената ѝ политика на икономиите. Той смята, че е имало и други възможности. "Беше наложително да започнем да пестим, но след избухването на кризата можеше да се направи повече, за да не се стига до рецесия", уверява той.

Друга важна задача пред Гърция е да съумее да задържи в страната експертите и да върне от чужбина високообразованите, които в разгара на кризата я напуснаха. "А поставената цел до 2022 година Атина да постига годишен бюджетен излишък от 3,5 процента е изпълнима, но много трудна. Поне така твърдят икономистите", уточнява гръцкият вицепремиер.

Като цяло на Гърция ѝ предстои да се завърне на международните капиталови пазари и да започне сама да финансира дълговете си. Предпоставката за това е да бъдат изпълнени договорените стъпки по отношение на гръцкия дълг.

"Тук става въпрос включително за още дългови облекчения. Ако например лихвите в световен мащаб започнат да растат, трябва да има гаранции, че Гърция ще се справи. Освен това, ако настъпят някакви сътресения и гръцката икономика престане да нараства, трябва да бъде договорен механизъм, според който страната ще плаща само толкова, колкото е по силите ѝ. Крайно време е да се обвържат дълговете и растежът", казва Драгасакис.

"Което е добре за Гърция, е добре и за Европа"

Гръцкият вицепремиер призовава политиците в Европа, особено тези в Германия, да се запитат дали искат гръцката спасителна програма да приключи успешно, а сегашният трети помощен пакет да бъде последен?

"Мисля, че на изборите за Бундестаг Меркел ще бъде възнаградена от избирателите за твърдата си позиция в усилията по спасяването на Гърция. Ние смятаме, че всичко, което е добре за Гърция, е добре и за Европа, и за Германия. Но все още сме на мнение, че безконтролната политика на икономиите не е добра нито за Гърция, нито за която и да било друга държава", казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: кризаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
1
 
! Отговори
HAAMeriak преди 6 години
До Василевei neshtastnik pisna mi ot tebe s tiq psevdo agenti na ewreiskoto CIA zavri si tiq neshtastnici ewrisko- haamerikanski otzade ti i onova mrysno kopelence italiancheto shefa im gorete v ada mrysni vashkari smeshni otgovorni za iztreblenieto na milioni
26
3
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ние си мислехме, че Европейският съюз това е българите да заживеят поне като гърците, а то се оказа, че ЕС било гърците да заживеят като българи ....
25
5
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
ЕС е общност, в която едни полагат усилия, а други полагат същите усилия, ама взимат 80% от плодовете на тия усилия..
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КА то цяло във всичко има и ползи и не. Ние трябва да изучиМ добре всяка държава влязла в Евро зоната , как е действаЛа. Какво е направила и какво е спечелила или загубила. Така можем да имаме ползи при евентуално влизане. Но ако го караме , без знания и по енерция, като съседите. ..края е ясен.
23
1
 
2
 
! Отговори
ne na straha преди 6 години
usrahte zemqta bezpolezni hlebarki i vie -- VIZANTIICI- TURCI-- NEGRI- 4ALMARI I PROCHEE NEMA veche mesto za keFALIITE VI KYLNA se v MYRTVITE VI BABI I( DEDOVCI
22
8
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Нас ни работят по същата схема. ЕС славно се разпада.. Всичко е въпрос на време. А, щом предадем валутата си в нечий други ръце нещата нямат връщане назад!
21
3
 
0
 
! Отговори
hlebarkata преди 6 години
pisna mi reduciraite naselenieto na yrta i problema sha se reshi kakto tavarish Stalin be kazal- ima chovek ima problem nqma chovek nqma problem
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние вървим по техните стъпки и е добре да си вземем поука. И да направим друго, което вярвам и ще стане.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев 23Заемите не може да бъдат повече от приходите!!!..кажи го на даващите - като са давали, да са си правили сметка...
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели...че у нас как е, нали е същото.
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мой познати хваната влизането на еврото в Испания. Казаха буквално за една нощ ...Всичко стана в Евро. Ако е било 2 испански единици стана, стана 2 евро. Но Испания е голяма страна и може би се е стабилизирала след известен период. Ако тук 1кг месо стане от 7 лв на 7 евро....трудно ще се стабилизираме. Защото заплатите няма да станат от 700лв на 700 евро.
16
2
 
1
 
! Отговори
traktor turchag преди 6 години
mnoooogo pravilno kakto 1 napisa po dolu-- below--- ne EUROPEAn a eWreiski UNION(syuz)
15
3
 
3
 
! Отговори
FIZKULTURNIK-PARTIZA преди 6 години
a bankqnskiq temerut v kkva valuta mu prevegdat dyrtite mangi???
14
3
 
1
 
! Отговори
besilka преди 6 години
mrysni evrei 1.9 % napraviq komisionnata alchni evreiski nedonos4eta ama dali sa evrei ili ne me boli....... vsichki na henga
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е общност , където всеки трябва да полага усилия. Както в едно семейство. ЕС не е длъжен да ви учи на всичко ..И въпреки това го прави под формата на реформи и фондове за награда. Ние сами трябва да се учим и избираме правилните хора и решения. Сами носим кръста си , както го носеха и гърците. Аз лично смятам, че ние също не сме готови за Евро зона. На кратко казано всичко ще стане в Евро. Което ще доведе до недостиг на финанси, от там кредити, от там спирала.
12
12
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Бритишите се усетиха и збягаха от еврейския съюз.
11
0
 
2
 
! Отговори
BANKQNSKO DJIVOTNO преди 6 години
KOR NELIA BOGOTVORQ TE TI I BELATA ZLARKA vie ste pytq i istinata i givota ot voda vino pravite oooooo
10
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А иначе добре им беше на Гърците когато взимаха милиардите нали? Но когато ги натиснаха да ги връщат станаха експериментални. Алооо не само сте мързеливи а и безмозъчни. Що не попитахте управниците ви от къде взимат толкова огромни суми за високите ви заплати и пенсии? Какво произвеждате какво изнасяте с един гол туризъм и селско стопанство държава не се подържа! Искате ли пак на обяд да хапвате агнешко и да го поливате с узо? Така беше всеки божи ден. На това съм би свидетел в Катерини!
9
3
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Гъркът е хитър и лукав.Грък на Дявола брат става, само пари назад не дава.Еврейските банкери да му мислят.Ние също сме в опасност да плащаме гръцките дългове големи !!
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка." То да беше само Гърция. България не е само опитна мишка, но я превърнаха в развалина с помоща на "ценни "съвети, потупвания и пр. и изпълнявани от нашите политици на прехода. Още личат следите на разрушени заводи, разрушени ферми, убита икономика, образование също, здравеопазвани никакво.