Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!

"Европа е от Виго до Варна и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния"
Обновена: 13 сеп 2017 11:55 | 13 сеп 2017 11:55, Елка Василева
82
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Ако искаме да укрепим външните граници на ЕС, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген, заяви той.

Юнкер спомена няколко пъти България в годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер.

Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС.

Той призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер, цитиран от БТА. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.


82
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вива ЕС !!
Последен ден от отпуската ми е. От сутринта блока кънти от сроително-ремонтни работи. Радост за ухото. Санират ни блока БЕЗПЛАТНО ! Да живее ЕС, да живее Демокрацията !
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на снимката е голямата любов на Суджука.
31
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не е до Варна, Европа е чак до Китай. Ако искате бройте я до границата с Казахстан или до границата със Северна Корея!
30
9
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До Румениге - От Москва кога ще ти приведат тридесетте рубли за днешните коментари???
29
5
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 1 година
Sega razbrahte li, zasto se domukna frenskoto prezidentche-reptilche na Rotshild...:)0...??
28
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До трафалгар24

Западняците имат нужда някой да им рини оборите, тоалетните и да им мият чиниите. Ида се позабавляват в леглото с някоя срещу ниска сума. В това българките са супер ефтини.
27
13
 
21
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТОЯ ДЪРТ ПРЕСТЪПНИК БИХ ГО ОБЕСИЛ С ВРАТОВРЪЗКАТА МУ.
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме.
25
11
 
30
 
! Отговори
Румениге преди 1 година
Видяха, че започва разпадът и давай да приемаме балъците
24
18
 
23
 
! Отговори
трафалгар преди 1 година
ето довечера кацам в берлин, малко по ресторанти, малко култура, защото в българя няма отдавна дори елементарна...ес е най-хубавото достижение което умните и образовани българи могат да използват за развитието си ! за неуките и тези които не говоря чужди езици -лоша работа:)
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен10

Бургас е част от люлебургас в Турция.
22
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AMAN OT UNKER,AMAN OT EVROPA OTIVAM DA GIVEYA V RUSIA.
21
18
 
24
 
! Отговори
ЮнкерЕ, преди 1 година
Не ви щем ШенгенА,вземете си ислямските нашественици от България.Вие си ги поканихте,няма ние да ви ги отглеждаме.Нито еврото ви искаме,искаме си златния лев.Мястото ни е във Вишеградската четворка,не при западните лицемерни използвачи.
20
9
 
25
 
! Отговори
сс преди 1 година
"Всички трябва да са в еврозоната",казал бил Юнкер. Тук нашите управници само за това скимтят, ама я накарай Дания и Швеция да влезат в еврозоната! Ще му покажат среден пръст на бай Ю.
19
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BG exit
18
6
 
4
 
! Отговори
kukuriguuu преди 1 година
toq veche nekrologa mu se vidi trugnal akyl da dava loshotot e 4e za negovoto mqsto chakata oshte dyrti impotentni hieni I nekadyrnici izkikurigali
17
6
 
22
 
! Отговори
трафалгар преди 1 година
форумът както обикновенно изоблиства от омраза, мрънкане и бг простотия :)
16
18
 
18
 
! Отговори
Kiko преди 1 година
Влезнеме ли-край с нашата икономика.Масов фалит на фирми!
15
5
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
А стига бе, верно ли? Кво ще искате в замяна? Щото всички много добре ви знаем прийомите...
14
5
 
8
 
! Отговори
стрестест преди 1 година
До българчо
от Римската империя до Сесесера се разпаднаха поради лакомия, неправда и го.мория, този път обаче има опасност свише за цивилизацията в сегашния вид - твърде много конфликти и катаклизми едновременно, властуващите на планетата сякаш са изгубили разума си, всеки си купил по няколко ракетки и се зъби на останалите си братчеди.