Макрон няма да отстъпи на "мързеливците", те – на протест

Западни издания за недоволството от готвената трудова реформа
13 сеп 2017 11:08, Елка Василева
16
Макрон няма да отстъпи на "мързеливците", те – на протест
Снимка: Reuters

Първата социална мобилизация от началото на президентския мандат на Еманюел Макрон, насочена срещу промените в трудовия кодекс, бе тест за втория по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда - но също така и за държавния глава, който показва решимост да реформира, пише в. "Монд".

Думата "мързелив" бързо стана обединяващ лозунг за демонстрантите на вчерашния протест по улиците на Париж, Ница, Марсилия и други френски градове, където протестиращи скандираха: "Мързеливи лентяи, обединете се", пише "Гардиън".

През уикенда избухна полемика, след като Макрон заяви по време на посещението си в Атина в петък, че няма да отстъпи "нито пред мързеливците, нито пред циниците, нито пред крайните" противници на трудовата му реформа.

Затова вчера по време на шествието в Париж, което премина в празнична атмосфера, въпреки няколко инцидента между демонстранти и полиция, участниците издигнаха плакати, на които се четеше: "Мързеливците са на ход" или "Макрон, спукана ти е работата, лентяите са на улицата", пише "Монд".

Броят на участниците в демонстрацията (223 000 в цяла Франция по данни на министерството на вътрешните работи) - който бе по-малък от миналогодишните демонстрации срещу промените в трудовото законодателство на президента социалист Франсоа Оланд - ще служат като мерило за способността на профсъюзите да мобилизират хора срещу Макрон.

Дълбоки разделения излязоха наяве между решените да се борят и готовите на компромис с реформите, целящи да направят по-лесно за компаниите да наемат и уволняват работници. Няколко от най-големите синдикати във Франция не взеха участие в протестите, което успокои правителството.

Във вчерашния ден на протести и стачки Макрон отиде на посещение в опустошените от урагана Ирма френски отвъдморски територии, за да отправи послание към пострадалите, за да ги успокои и да потуши зараждащата се полемика за предполагаемата неподготвеност на държавата, пише в. "Фигаро".

Затова му се наложи да изнесе реч още със слизането от самолета в град Поант-а-Питр в Гваделупа, в която каза, че френското правителство е направило един от най-големите въздушни мостове след Втората световна война. Той демонстрира самоувереност и заяви, че е съгласен да се извърши парламентарно разследване на реакцията на властите при бедствието, каквото искат трите най-големи опозиционни партии във Франция, допълни френското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Просветен преди 6 години
До АнонименМахни я бабата. Тя му е служебна съпруга, иначе я наблюдава от другия бряг. Левият бряг на Ефрат го влече повече, с големите печурки.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Микрон работливци ли е? Това недоразумение на природата е най-мързеливото създание, населяващо Франция, дори и бабата не мандърса!
14
1
 
3
 
! Отговори
Мария преди 6 години
ТОВА МОМЧЕ НЕ СЕ РАДВА НА СИМПАТИИТЕ МИ.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО И У НАС ИМА ЦЕЛИ СТАДА ХАЙЛАЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ И ЧАКАТ НА МАМА И ТАТЕ ДА ГИ ХРАНЯТ.ББЕЗПОЛЕЗНИ И НЕНУЖНИ ИНДИВИДИ, ПОВЕЧЕТО ПОЛУГРАМОТНИ И НЕКАДЪРНИ.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон - пионката на Меркел...
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сами сте си виновни.първо го избирате, после го гоните,като френска фльорца която не знае какво иска.
10
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Белите ще работят, а кафевите и черните на помощи.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те работниците,служителите какво са виновни,че да ги уволняват и под формата на уволнение да ги съкращават,че те трябва да се изхранват и деца да гледат заради демографската криза дето застарявали понеже били от Стара Европа де са постъпили на работа след одобрен щат и план за наемане на кадри в съгласуване от висш управленски състав и с одобрението от собственика на фирмата независимо от вида на собственост и опред.мин.ценови ставки на час за работа от висок финансов надзор и с осигуровки,др
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива реформи в България отдавна трябва да се случат, но понеже и на нашето общество толкова му е акъла, а и за нашите политици най-важен е рейтинга, няма никаква рационална промяна, което пък се отразява в размера на икономически ръст. Но пък за българина не е толкова важно да се развива, за него най-важно е да не си дава зор.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че Франция е една от най-бюрократичните държави в Европа и в нея всичко става ненормално бавно. Концерни като Рено и Пежо, които са на пазара са толкова "нищо не правещи", че човек се чуди как изобщо са оцелели толкова години. Има страшно много лентяи и мързеливци на социално помощи. За това и Франция не може да стигне Германия по икономическа мощ, а иначе има ядрен арсенал. Не че в Германия няма социални лентяи, ама все пак. Има нужда от реформа, ако Франция не иска да и падне рейтинга
6
6
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Кво ? Ква дръжава ? Аее сик тер
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно, не приличат нито на депутати, нито на роми...
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 1ти ли ще ми дойдеш на гости ?! ела :) *** ....колко ти плащат да продаваш собствената си държава бе м ан г а л!?
3
6
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Ще му дойдат масажисти , специалисти по костната система
2
10
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Ще имаш гости ...
1
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на комуниста само да му кажеш истината , че нищо не става от него и че е най - големия мързел на света е готов да те убие ! Аз един комунист да работи не съм видял ама всеки комунист който познавам е готов да убива невинни деца и майки с удоволствие !