ЕС ще забранява частните спонсори на партиите

Европейските политически субсидии ще се дават на вкаран евродепутат
15 сеп 2017 17:15, Екип на Dnes.bg
10
ЕС ще забранява частните спонсори на партиите
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз се готви да забрани частните дарители на европейските политически партии, за да намали зависимостта на вземаните от тях решения от интересите на индивидуалните им спонсори.

"Забелязахме, че някои хора дават пари на различни партии, което ни се струва неприемливо", заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Европейската комисия може да предлага законодателство, уреждащо режима на функциониране на така наречените европейски партии. В момента най-влиятелните от тях са ЕНП и ПЕС - представляващи членуващите в тях съответно християндемократически и социалистически национални партии.

Затова Брюксел предлага само националните партии, които членуват в европейските политически семейства, да могат да финансират паневропейските си партии майки.
Националните партии ще трябва на видимо място да публикуват логото на европейската партия, към която принадлежат и нейната програма. Освен това те ще трябва експлицитно да показват съотношението между жените и мъжете евродепутати, които имат. Така Еврокомисията се надява да насърчи влизането на повече жени в европейската политика, която е доминирана от мъжкия пол.

Друго нововъведение, предложено от Еврокомисията е, субсидиите, които европейските партии получават от европейския бюджет, да бъдат обвързани с броя на вкараните от тях депутати в Европейския парламент. 95% от парите ще се определят от тази бройка, съобщи Тимерманс. Сега 15% от сумата се дава на калпак независимо от влиянието на европейската партия в Брюксел. Мярката ще удари по евроксептичните алианси, които са по-малочислени в Европарламента.

В момента ЕС плаща от бюджета 31 млн. евро годишно за издръжка на европейските политически семейства и техните фондации. Най-голяма субсидия взема ЕНП - 9 млн. евро, следвана от оглавяваната от Сергей Станишев ПЕС със 7 млн. и либералите с 2,5 млн. Алиансът на евроскептика Найджъл Фараж взема 1,1 млн. евро за своята дейност, а този на Марин Льо Пен - 420 хил. Европейските комунисти са субсидирани с 1,6 млн. евро.

Еврокомисията предлага и затягане на условията за регистриране на политически фондации, за да ограничи случаите на източване пари и злоупотреба със средства, съобщи Тимерманс днес в Брюксел.

Промените трябва да бъдат приети до края на 2018 г. и да влязат в сила за следващите избори за Европейски парламент през май 2019 г.

Ще бъде поправено и законодателството за гражданската инициатива. Чрез нея 1 млн. европейски граждани могат да поискат от Европейската комисия - единственият законодателен орган в ЕС, да предложи ново европейско законодателство.

Възрастта за участие ще бъде свалена от 18 на 16 години, което ще позволи на още 10 милиона души да участват в подписките. От 13 на два се намаляват документите, с които инициативите могат да участват за регистрация. Досега Еврокомисията е приела 8 подписки с искане за законодателство и е отхвърлила 2 - за спирането на Brexit и на търговското споразумение със САЩ. След решение на европейския съд втората подписка беше разблокирана и се разглежда от Еврокомисията.
 


10
Още по темата: ЕСпартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще прави сега Марин льо Пен и всичките льопенисови партийки?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чичо Кольо

Е кое е дъно. Ако не знаете какво означава тази дума е друг въпрос но езикът е по-богат от 500-те думи, които използват българските управляващи
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега Слави трябва да го изберем за евродепутат че да оправи избирателната система и за евроизборите
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да стане. Прекалено е хубаво
5
1
 
1
 
! Отговори
Чичо Кольо преди 1 година
"експлицитно" ... Журналята копаят дъното ...
4
1
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Браво за отличния ход: по този начин бързо ще измрат фалшивите партии БСП,ДПС и техните червени сателити!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частни дарители не може, а юридичесски лица?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А герб ще умре, без рекет.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще забранява частните спонсори на партиите


Накрая целта е да останат само НПО-тата на Сорос и другите .