Меркел: Мислите ни са с ранените, с Великобритания!

Германия и Франция се замислиха за борбата срещу терора
15 сеп 2017 19:00, Петя Славова
65
Меркел: Мислите ни са с ранените, с Великобритания!
Снимка: БТА


Германската канцлерка Ангела Меркел и френският премиер Едуар Филип заявиха, че бомбеното нападение в лондонското метро само укрепва решимостта им за засилване на международното сътрудничество в борбата с тероризма, предаде Асошиейтед прес.

"Нашите мисли, разбира се, са с ранените, с населението на Великобритания", заяви Меркел след срещата си с френския премиер в Берлин.

Взривът в Лондон и опитът за нападение срещу войник на станция на парижкото метро "показват до каква степен ние заедно, във Франция, в Германия и във Великобритания, сме изправени пред голяма заплаха", заяви френският премиер. "Трябва да намерим отговори на национално равнище и всички заедно да осигурим на нашите съграждани възможно най-голяма сигурност", включително чрез сътрудничество в сферата на разузнаването, подчерта той.

Още по темата

Германската канцлерка изрази подкрепа за програмата за икономически реформи на френското правителство. Ппланът "е важен и в крайна сметка ще доведе до положителни резултати за хората във Франция - въпреки че знаем от собствен опит, че резултатите не идват веднага, а след известен период", каза тя. През 2003 г. предшественикът на Меркел Герхард Шрьодер започна реформа на германската трудова и социална система, припомня АП.

По време на посещението си в Берлин Едуар Филип заяви, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние няма за цел да бъде твърд към Великобритания в преговорите, а просто се придържа към плана, приет от останалите 27 страни от блока, предаде Ройтерс.

"Наша отговорност е да гарантираме, че излизането ще бъде извършено по систематичен начин", заяви френският премиер, след като изложи плановете за реформи на своето правителство. Той обаче призна, че преговорите са трудни.

Това беше първото важно дипломатическо посещение на Едуар Филип в чужбина, отбелязва АФП. Той беше приет на обяд от Ангела Меркел, след реч пред германските икономически среди, в която увери събралите се, че е "поддръжник на Европа, но съм преди всичко поддръжник на френско-германските отношения". "Пред вас стои премиер, ръководещ германофилско правителство", подчерта той в речта си, произнесена на немски.
Парламентарните избори в Германия предстоят след девет дни и преизбирането на Меркел изглежда гарантирано, но далеч не е ясен съставът на правителствената коалиция, която ще определи германската политика през следващите години. Париж гадае какъв ще е този състав и френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че ще изчака резултатите от изборите в Германия, за да представи своя проект за реформи на ЕС. Според източник от френското правителство той ще направи това на 26 септември.

"Мисля, че всички в Европа в момента разбират, че се намираме в ключов момент", заяви Едуар Филип. "Имаме 12, може би 18 месеца, за да вземем правилни решения", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това сме го чували вече. Кога ще чуем "ще забраним исляма в европа" ?
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази по-добре да си мълчи, относно такива атаки.
1
2
 
28
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
А па ти ако знаеш ние какво мислим за теб??