Все по-високи социални помощи в Германия... Но кой ще работи?

Най-богатата страна в ЕС плаща все повече и повече. Докога?
20 сеп 2017 21:30, Боряна Павлова
90
Все по-високи социални помощи в Германия... Но кой ще работи?
Снимка: архив Reuters

Германия може да е сочена за икономическия двигател на Европейския съюз, но страната има големи разходи по разрастваща й се социална система и това предизвиква голямо недоволство сред работодателите, от които се иска да плащат половината сметка.

През последните години все по-често се коментира, че Германия има прекалено щедра социална система за своите граждани, а в същото време призовава други страни членки на Европейския съюз да пестят.

Управляващата голяма коалиция на канцлера Ангела Меркел, в която влизат двете водещи политически сили в страната, християндемократите и социалдемократите, проведе поредица от скъпоструващи социални реформи през четирите години на своето съществуване.

Те включват възможност за пенсиониране на 63-годишна възраст на онези с достатъчен осигурителен стаж и по-големи помощи за родителите, които си взимат отпуск, за да отглеждат децата си.
На фона на предстоящите на 24 септември парламентарни избори в Германия, представители на бизнеса призовават следващото правителство да харчи по-пестеливо данъчните приходи.

Според последните официални данни германската държава е изразходвала 918 милиарда евро (1,1 трилиона долара) за социални помощи миналата година, като символичният праг от 1 трилион евро вероятно ще бъде преминат скоро и то въпреки рекордно високата заетост в най-голямата икономика в Европа.

За миналата година делът на тези разходи възлиза на 29,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) - леко повишение спрямо предходната.

Министърът на труда и социалните грижи Андреа Налес, която е член на по-малкия партньор в управляващата коалиция, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), все пак е на мнение, че социалните помощи са оправдани от икономическото представяне на страната.

Германският институт за икономически изследвания (DIW), водещ икономически мозъчен тръст, обаче защитава друга позиция.

Германия има голяма и ефективна социална държава, но все по-малко може да си я позволи, според главния изпълнителен директор на DIW Марсел Фрацшер.

Демографските промени означават, че има по-малко работници, които да генерират необходимото производство, каза Фрацшер пред ДПА, отбелязвайки, че Германия вече е сред страните, които плащат най-големи социални помощи на глава от населението.

"Ако сегашната тенденция се запази, високото равнище на социални разходи може да подкопае германската икономика и да прогони по-добрите работни позиции в чужбина", предупреждава той.
Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели отбелязва, че бюджетът за социални помощи нараства по-бързо от БВП през последните години. "Структурните реформи, които намаляват цените, са от основно значение във всички части от социалната сигурност", каза неин говорител пред ДПА.

Увеличаващите се помощи за родителите, които си седят вкъщи и разрешаването на пенсионирането на 63-годишна възраст за определени категории работници се превърнаха в допълнително бреме за бюджета през изтичащия законодателен период, допълни той.

Той призова да не се допуска вноските за пенсия, безработица и здравно осигуряване, които са поделени приблизително поравно между съответния работодател и работник, да надхвърлят "червената линия" от 40% от брутната заплата.

Синдикатите не са съгласни. "Оплакването на работодателите от социалните плащания са чист ритуал", казва Анели Бунтенбах, която е в изпълнителния съвет на Конфедерацията на германските профсъюзи. Тя изтъква, че работодателите сега плащат по-малко от половината осигурителни вноски, като тежестта за служителите е по-голяма.

Изразходваните миналата година 918 милиарда евро си струваха, заяви Бунтенбах пред ДПА. "Социалната държава не е разход, а основа за благосъстоянието и социалния мир в Германия."

Според обществената асоциация VdK, която представлява интересите на инвалидите, хронично болните и възрастните хора, високите равнища на социалните плащания, въпреки ниската безработица, отразяват големия брой лошо платени работни места в Германия.

Работниците с ниска заплата получават т. нар. допълващо плащане от държава, за да могат да живеят, заяви председателят на VdK Улрике Маскер, добавяйки, че работниците трябва да могат да живеят прилично от собственото си трудово възнаграждение. Според данни на DGB около 7 милиона души в Германия са наети на нископлатена работа.

Следващото правителство трябва да се заеме с проблеми като бедността сред възрастните и намаляващия брой членове на профсъюзите сред работниците, като инвестира повече в инфраструктурата и образованието, смята синдикалното обединение.

"Социалното разделение, а не разходите, са истинската заплаха за Германия", казва Бунтенбах.

BDA твърди, тъкмо обратното, че кампанията за сегашните избори подстрекава "неспираща се пред нищо надпревара между партиите да наддават, когато стане въпрос за социалните плащания".
Работодателското сдружение недоволство, че увеличаването на тежестта на плащанията за социална сигурност ще подкопае икономическия растеж и заетостта.

А икономическият мозъчен тръст DIW призовава за "фундаментални промени" в германската система за осигуряване на ефективна социална държава.

"Необходимо е хората в бъдеще да получават по-малки социални плащания или БВП ще трябва да нараства чрез по-висока производителност, повече имиграция и по-дълъг стаж за пенсиониране", каза Фрацшер пред ДПА.

(БТА)


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
НЕМЕЦ преди 3 години
до
"неблагодарници
От техни съюзници в две световни войни ни превърнаха в мигранти."

Не съюзници а вассали. Винаги.
68
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 3 години
До Венета
Винаги и през соца се е споряло на тази тема и винаги сме били прецаквани!!!
Вземат ни най-хубавите години да работим за нашите деца и внуци дето сега ги няма тук и сега на тях същото приказват до безкрайност! Кой ще ни върне здравето и младините?
67
1
 
6
 
! Отговори
американски щат преди 3 години
До ГУРБЕТЧИЯ

от гурбет никой не е забогатял! Тях планът Маршал ги изправи на крака!
В който и германски град да отида има бивши действащи американски летища!
В Мюнхен -МЕМИНГЕН е американско и ФРАНКФУРТ също е американско!
янките здраво са им стъпили на вратовете!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарикатлъка на ромите от България няма НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ ГАНЬОВЕЦО,е такива михлюзи като тебе ръгнахте по Ивропата да ни срамите,все много знаете,все много можете,цвят сте били не знам си какво пък видиш ли мнението за българите било лкошо,е защо нали сте все цветя там,,,пос..ерковци блъскате като побъркани и тука за един месец дойдете и се правите на "голямата работа"и ние сме "***"аре у леву бе!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Ами в България е 42-43%. Отношението на плащанията към бюджета за един работник/осигуровки,данък доход/ към брутното му възнаграждение??!! Говорим за "белите"фирми. При тези с плащането "на ръка" е много по ниско.
64
1
 
0
 
! Отговори
Jena преди 3 години
Kara jenata dezata s kola na uciliste,mij do sebesi nyama kuce razhojda...gorivo zarejda po zyal den obikalya s kucheto...a hodela bila na rabota...
63
1
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Поредно манипулативно четиво насочено към лица с партийна окраска свикнали да са настанени някъде да получават доходи.Ако у нас има поне един процент от германската справедливост няма за нас да се говори като страна в минало свършено време
62
1
 
22
 
! Отговори
неблагодарници преди 3 години
От техни съюзници в две световни войни ни превърнаха в мигранти.
61
2
 
28
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Проблемът не са българите и румънците, а *** ни! Те са тези, които ламптят и със схеми и измами получават масово помощи. Но те са български и румънски граждани!!! Понеже нито България, нито Румъния решиха проблема с този етнос и не ги интегрираха, за да може да печелят избори, Германия няма да ни реши проблема. шамара за всеки и това е. Ако пък Германия ни дели, ще е дисцриминация. Немците не са прости, ние сме простите.
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търтеите могат да карат на социални ако искат и да я карат на преживяване и да псуват Меркел. На който му се работи, индустрията плаща добре. В Даймлер кихат по почти 80 бона годишно на човек само с 7 години стаж. Има Порше, VW, Ауди, Еърбъс, Бош, Сименс, абе вие знаете. Аз предпочитам да работя и да си позволя добър живот, отколкото да кретам на 800 евро социални месечно и да се вайкам.
59
2
 
38
 
! Отговори
Венета преди 3 години
Не съм била наясно досега, затова реших да проверя някои материали относно пенсионната система на Германия... е, останах изумена: на германеца са му нужни пет години трудов стаж за да има право на пенсия, а може да се пенсионира в зависимост от годината на раждане от 65 до 67 годишна възраст. Като си представя какви са изискванията при нас за осигурителен стаж и възраст - Ами че ние българите си изработваме 8 пъти минимум пенсиите. Българи, време е да се събуждаме - цакат ни!
58
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента и без това повечето хора не работят за да произвеждат продукт, а осъществяват услуги... Обслужващата сфера е над 60 % от икономиката на Германия.
Тоест, повечето работни места са напълно безсмислени, и при една по-добра организация, спокойно може да се мине и без тях. Не случайно, все по-често се говори за предстоящата автоматизация на голяма част от работните места. А как ще се реши проблема, с останалите без работа хора, без ефективна социална система?
57
4
 
15
 
! Отговори
факт преди 3 години
До йа-де

Вместо германците да ни оправят положението, то ние тях ще ги оправяме!
Заради тях ни бомбардираха. Няма ненаказана добрина!
56
4
 
15
 
! Отговори
разочарован преди 3 години
До бивш германофил
Това ли е Великата Германия - символ на ред,чистота,рицарство,изпълнителност и т.н....
За това ли 45 години със затаен дъх слушахме радио Свободна Европа и Дойче веле??
И до днес Германия е символ на високо качество...
Не се ли помисли за нашата хилядолетна военна дружба и двете световни войни?
Съюзници-предатели! Някой ден отново ще се върнат при нас!!!
55
3
 
6
 
! Отговори
Карл Маркс преди 3 години
„от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“
54
3
 
10
 
! Отговори
виновникък преди 3 години
До изводът е

За всичко е виновен СВЕТОВНИЯТ ЦИОНИЗЪМ.
53
6
 
13
 
! Отговори
полицейска държава преди 3 години
Там всеки немски гражданин е доносчик на полицията. Самите жители са полицаи!
52
4
 
11
 
! Отговори
изводът е преди 3 години
ГДР надделяха!!! над ГФР вместо обратното.....
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бивш германофил

Това ли са цивилизованите немци преди войната, дето ни съживиха икономиката......
50
2
 
22
 
! Отговори
бивш германофил преди 3 години
От страна на спасението през соца, ГФР се превърна в бездна на падението....
По улиците само цветнокожи и теснооки! Един германец няма да видиш!